Aflivning... gør jeg det rigtige??? Aflivning... gør jeg det rigtige???
Jeg har taget den tunge beslutning og har ringet til dyrlægen og fået en tid senere idag, til at få Nala aflivet...
Hun har inden for det sidste døgns tid haft 4 hårde anfald, af det dyrlægen mener er epelepsi. Hun kan ikke styre kroppen bagefter og er meget træt... Når hun får anfald vælter hun helt vildt rundt og ind i ting.... igår faldt hun ned af vores lille trappe.... Vi tror at pludselig berøring og forskrækkelse udløser hendes anfald...
Men nu løber hun glad rundt udenfor og vil lege.... så kan jeg jo ikke lade være med at tænke på om det nu er det rigtige jeg gør.....Det skal siges at hun er 9 år gammel.....
nov 2006
Følger: 62 Følgere: 63 Hunde: 6 Emner: 84 Svar: 6.989
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
Vi har også en lille dreng på 2 år som er panisk når hun får anfald, vi kan jo ikke altid nå og få ham væk...
Men er det et værdigt liv for hunden hvis hun får så mange anfald.... hun er ellers altid aktiv og glad... men tør næsten ikke lege med hende mere af frygt for de anfald.....
feb 2007
Følger: 54 Følgere: 101 Hunde: 4 Emner: 571 Svar: 22.373
Men hvad siger dyrelægen? har i prøvet det medecin man få imod det? ved godt det har andre bivirkninger.
Men er det noget hunden har døjet meget med tidligere.
sep 2005
Følger: 23 Følgere: 23 Hunde: 6 Emner: 98 Svar: 553
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
jan 2006
Følger: 49 Følgere: 59 Hunde: 4 Emner: 135 Svar: 8.379
vil dog mene, det slet ikke kan være rart for hunden at have de anfald, og heller ikke for jeres søn at se dem.
held og lykke med in beslutning
mar 2007
Følger: 27 Følgere: 23 Hunde: 2 Emner: 377 Svar: 3.127
feb 2007
Følger: 54 Følgere: 101 Hunde: 4 Emner: 571 Svar: 22.373
Men stadig din beslutning, men vil mene at du gør det rigtige.
nov 2004
Følger: 35 Følgere: 32 Hunde: 6 Emner: 66 Svar: 1.101
Jeg kender en som også havede en hund der tit fik det som din gør det og der sagde dyrelægen at det var det eneste rigtige at gøre det var også en hund på 8-9 år, jeg tror heller ikke det kan være sundt for sådan en hund at få anfald så tit det må da lave skader på hunden. men jeg kan godt forstå du ikke ved om du gør det rigtige det er jo svært at sige farvel
jan 2006
Følger: 12 Følgere: 12 Hunde: 1 Emner: 316 Svar: 2.630
Epilepsi
Af dyrlæge Jesper Vetter
Hvad er epilepsi hos hunde?
Epilepsi (krampe) er et symptom på en unormal hjernefunktion, der giver gentagne anfald. Anfaldene kan variere fra ændringer i bevidstheden til kramper.
Et typisk epileptisk anfald varer ofte kun få minutter, selvom det for tilskueren føles som længere tid. Hunde med epileptiske anfald oplever ikke smerte under anfaldene. Hvis hunden har regelmæssige anfald (mere end 4-5 anfald årligt, og mange anfald efter hinanden), bør den blive behandlet med medicin. Varer et anfald mere end 5-10 minutter, skal du kontakte dyrlægen.
Hvis de epileptiske anfald bliver udløst af specielle stressfaktorer, som f.eks. træning, fodring eller løbetid, skal du som ejer ændre de situationer, så hunden ikke bliver stresset. Den slags ændringer kan være nok til, at et anfald ikke bliver udløst. Hvis årsagen er seksuelt stress, anbefaler dyrlægen at lade hanhunde kastrere og tæver sterilisere.
Ofte er der ikke nogen påviselig ydre faktor, der udløser et anfald, og anfald opstår tit mens hunden sover eller i forbindelse med, at den vågner.
Hvad er symptomerne på epilepsi?
Anfaldene kan variere fra ganske lette trækninger eller forstyrrelser i hundens adfærd til krampeanfald med bevidstløshed og fråde om munden. Hvis hunden gentager bestemte handlinger igen og igen, som f.eks. at løbe rundt efter sin hale eller snappe efter fluer og lignende, kan det være tegn på epilepsi.
Nogle hunde har en speciel adfærd før et anfald. De kan være kontaktsøgende, angste eller deprimerede. Efter et anfald er mange hunde forvirrede, trætte og desorienterede, og evt. midlertidigt blinde eller aggressive.
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen epilepsi?
Krampeanfald er et symptom på en unormal hjernefunktion, som kan have mange forskellige årsager. Kramper hos hunde under l/2 år eller over 6-7 år kan have andre sygdomsmæssige årsager end epilepsi. Derfor bør hunde med kramper blive undersøgt grundigt, så dyrlægen kan slå fast, om der er tale om egentlig epilepsi, eller om kramperne er opstået på grund af andre sygdomme.
Når de forskellige organers funktion skal vurderes, er det bedst at undersøge en blodprøve fra hunden. Blodprøverne kan også fungere som grundlag for senere undersøgelser, når behandlingen er sat i gang.
Ved mistanke om hjerte-/kredsløbsproblemer eller forandringer i bughuleorganerne kan røntgenundersøgelser, EKG (elektrokardiografi) og ultralydscanning komme på tale. Det er vigtigt at vide, hvilke vaccinationer hunden har fået, f.eks. kan hundesyge være årsag til kramper. Hos ældre hunde kan kramper skyldes hjernesvulster.
Hjernescanning af dyr er ikke alment tilgængeligt i Danmark, men bliver det måske i fremtiden.
Hvordan behandler man epilepsi?
Der findes effektiv medicin, som i mange tilfælde kan kontrollere kramperne. Målet med behandlingen er at gøre hunden fri for anfaldene samtidig med, at den ikke får bivirkninger af medicinen. Det lykkes ikke altid 100%, men en væsentlig reduktion i antallet af anfald, en forkortelse af anfaldene eller væsentlig mildere anfald bliver betragtet som tilfredsstillende behandlingsresultater.
Behandlingen skal tilpasses den enkelte hund. Der kan gå et stykke tid, før hunden har vænnet sig til medicinen, og dosis er justeret, så den passer. Det er vigtigt at dyrlægen kan kontrollere behandlingen regelmæssigt via blodprøver, f.eks. ved den årlige vaccination af hunden.
Når behandling med medicin, der dæmper kramperne, bliver sat i gang, kan hunden i begyndelsen virke sløv og træt. Det ændrer sig normalt efter en indkøringsperiode på 2-3 uger, når kroppen har accepteret medicinen. Hunde kan blive meget sultne af medicinen, og du bør være opmærksom på at undgå overfodring og fedme. Vælg eventuelt et kaloriefattigt foder.
Hvis anfaldene efter et stykke tid begynder at tage til i styrke eller antal på trods af behandling, er det ikke nødvendigvis tegn på, at sygdommen bliver værre. Det kan være fordi, hunden nu omsætter medicinen hurtigere. Du bør derfor kontakte dyrlægen, som kan justere medicindosis.
Hvis hunden får en for høj dosering, kan bivirkningerne være sløvhed, personlighedsændringer og påvirkning af forskellige organer f.eks. leveren. Derfor anbefaler dyrlægerne, at hunden en gang om året bliver kontrolleret via blodprøver. På den måde kan dyrlægen bestemme medicinindholdet i blodet og vurdere, om der er sket påvirkninger af organerne, specielt leveren.
Du bør være opmærksom på disse punkter, når du har en hund, der er i behandling for epilepsi:
Giv medicinen som foreskrevet.
Opgiv ikke behandlingen på grund af bivirkninger i de første uger. Bivirkninger tager ofte af, og hunden bliver igen normal.
Lad være med at stoppe eller ændre medicineringen uden først at kontakte dyrlægen.
Medicineringen er sandsynligvis livslang. Hvis hunden har været fri for anfald i mere end 2 år, kan du i samråd med dyrlægen forsøge med en langsom nedtrapning af medicinen.
Hvis hyppigheden af anfaldene stiger, skal du kontakte dyrlægen for at få en vurdering og justering af medicindosis. I visse tilfælde kan epilepsien være så alvorlig eller udvikle sig så kraftigt, at den medicinske behandling ikke kan kontrollere kramperne. Derfor kan aflivning blive eneste udvej.
Hunde, der lider af epilepsi bør ikke indgå i avlen, fordi lidelsen kan være arvelig. Neutralisation bør i alle tilfælde overvejes.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har epilepsi?
Når sygdommen først er indtrådt, er der ofte tale om en kronisk (livslang) lidelse. Men epilepsi kan i de fleste tilfælde blive behandlet, så hunden kan føre et normalt liv. Den skal bare have sin medicin regelmæssigt og af og til komme til kontrol hos dyrlægen.
Hvorfor får hunde epilepsi?
Epilepsi kan deles op i to former: Den uforklarlige epilepsi og epilepsi, der er opstået som følge af tidligere hjerneskader, f.eks. påkørsler, iltmangel eller infektioner. Dyrlægerne kender ikke årsagen til, at den uforklarlige epilepsi opstår, men dens natur kendes efterhånden godt, og der forskes fortsat i epilepsi.
Hvad er risikoen for, at din hund får epilepsi?
Ca. 1 ud af 100 hunde får epilepsi .
Hvilke racer er særligt udsatte for at få epilepsi?
Beagle, tervuren, keeshound, gravhund, labrador retriver, golden retriver og collie er særligt udsatte.
Anden viden om epilepsi hos hunde:
Din hund dør ikke af sine epileptiske anfald, og imellem anfaldene fejler hunden ikke noget.
Læs mere: www.canine-epilepsy.net
jan 2006
Følger: 19 Følgere: 57 Hunde: 2 Emner: 1.742 Svar: 21.736
okt 2004
Følger: 14 Følgere: 14 Hunde: 3 Emner: 37 Svar: 182
feb 2007
Følger: 3 Følgere: 2 Hunde: 1 Emner: 7 Svar: 106
jun 2004
Følger: 150 Følgere: 145 Hunde: 8 Emner: 1.182 Svar: 18.373
at sige farvel inden det går helt galt. Det er ikke værdigt for din hund - det bliver en elendig afsked - og du vil måske bebrejde dig selv senere du ikke fik det gjort i tide.
Meen sikke en svær beslutning når du nu oplever hun farer rundt som vanlig - men da hun er diagnostiseret ved du det bare drejer sig om tid før det næste anfald.
Føler sgu med dig!
jun 2005
Følger: 84 Følgere: 76 Hunde: 5 Emner: 119 Svar: 8.030
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
På det sidste er hun også blevet mere og mere blå efter anfaldene.. altså hendes tunge er blålig i op til en time efter anfald... hendes øjne er tomme... hun falder og skrumler og har svært ved at rejse sig nogle gange... osv... det er ikke værdigt...
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
mar 2007
Følger: 27 Følgere: 23 Hunde: 2 Emner: 377 Svar: 3.127
Mange tanker herfra - ved hvor ondt det gør.
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
jan 2006
Følger: 12 Følgere: 12 Hunde: 1 Emner: 316 Svar: 2.630
link : http://www.dyrefondet.dk/
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har epilepsi?
Når sygdommen først er indtrådt, er der ofte tale om en kronisk (livslang) lidelse. Men epilepsi kan i de fleste tilfælde blive behandlet, så hunden kan føre et normalt liv. Den skal bare have sin medicin regelmæssigt og af og til komme til kontrol hos dyrlægen.
sep 2005
Følger: 71 Følgere: 68 Hunde: 12 Emner: 641 Svar: 9.595
Hjemmefra kan jeg huske min Mor havde to Mops der også fik Epelepsi oppe i årene - og det er ikke værdig for en hund at miste kontrollen på den måde, slet ikke for en ældre dame som din..
Men jeg sender dig alle mine tanker i dag....det er en meget hård og stor beslutning du skal tage.
Tanker herfra.
feb 2007
Følger: 54 Følgere: 101 Hunde: 4 Emner: 571 Svar: 22.373
Føler meget med dig og din familie.
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
Nu har vi et hus i to etager, tænk hvis hun en dag får anfald på vej ned af trappen eller sådan noget..
Her på det sidste er anfaldene bare kommet oftere og oftere.... det er kun et spørgsmål om tid før hun får anfald igen... og 4 om dagen er meget meget voldsomt.... ligger vågen om natten og lytter til hendes vejrtrækning.. i nat f.eks. har jeg sovet på sofaen i ca 2 timer netop fordi jeg er så nervøs for at hun får anfald....
Mit hoved siger mig bare at det ikke er værdigt og jeg har altid lovet mig selv at hun skal værdig herfra.. selvom hjertet siger noget andet....
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
mar 2007
Følger: 27 Følgere: 23 Hunde: 2 Emner: 377 Svar: 3.127
Ha en god tur i skoven selvom anledningen er trist...
jul 2005
Følger: 39 Følgere: 36 Hunde: 2 Emner: 155 Svar: 1.966
jun 2004
Følger: 150 Følgere: 145 Hunde: 8 Emner: 1.182 Svar: 18.373
Ja det er det med hjertet! Og jeg kender også udfaldet af din beslutning - og bifalder den. men i guder hvor er det dog svært at skulle sige farvel - og ville det dog være meget lettere hvis de bare ville sove ind i stedet for man skal spille gud.
Det er dælme hårdt!
jul 2005
Følger: 39 Følgere: 36 Hunde: 2 Emner: 155 Svar: 1.966
jun 2004
Følger: 150 Følgere: 145 Hunde: 8 Emner: 1.182 Svar: 18.373
Gitte * uge 30 * med en dreng i maven !
Nej desværre - ved det - og sætter pris på mine egne forskåner mig og sig selv i den grad for disse besøg.
En af mine står måske snart for skud - hun er 12 - frisk som en ørn i hovedet - og ser tilsyneladende frisk ud i kroppen endnu - men er begyndt at slingre lidt på sin bagpart - så uret tikker....
nov 2004
Følger: 62 Følgere: 57 Hunde: 2 Emner: 881 Svar: 10.783
Kun du og ingen andre kender din hund og kun du ved om hun har livskvaliteteten og gnisten i øjet, så hun har et rigt og værdigt lív....
Jeg håber det bedste for jer og må du træffe det rette valg for jer.
jul 2005
Følger: 39 Følgere: 36 Hunde: 2 Emner: 155 Svar: 1.966
dec 2006
Følger: 9 Følgere: 8 Hunde: 1 Emner: 8 Svar: 88
mine forældres gamle pit fik også epelepsi i en høj alder. der var ikke rigtigt nogle som havde noget godt ud af de anfald romy fik. det var grimt at se på og hårdt. De valgte at give hende fred. Jeg håber at du er i stand til at tage den rigtige beslutning men som det allerede er skrevet i tråden er det kun dig som ved hvad der er bedst.
jan 2005
Følger: 161 Følgere: 154 Hunde: 3 Emner: 300 Svar: 30.794
Det er en svær beslutning, men i mine øjne den bedste
jan 2006
Følger: 28 Følgere: 27 Hunde: 2 Emner: 13 Svar: 1.493
Men jeg synes det er det rigtige du gør...hvis hun får så mange anfald, så er det ikke et værdigt liv mere, efter min mening.
Mange varme tanker herfra.
jun 2004
Følger: 150 Følgere: 145 Hunde: 8 Emner: 1.182 Svar: 18.373
Så blander en sig lige en kvart millioner lysår uden om *GG*
jul 2005
Følger: 39 Følgere: 36 Hunde: 2 Emner: 155 Svar: 1.966
maj 2007
Følger: 28 Følgere: 26 Hunde: 3 Emner: 62 Svar: 386
Det var den rigtige beslutning og jeg har det godt med det nu...
R.I.P. min søde Nala...
jun 2004
Følger: 150 Følgere: 145 Hunde: 8 Emner: 1.182 Svar: 18.373
Mange tanker herfra - Knus
jan 2006
Følger: 19 Følgere: 57 Hunde: 2 Emner: 1.742 Svar: 21.736
jan 2005
Følger: 161 Følgere: 154 Hunde: 3 Emner: 300 Svar: 30.794
Nala er fri for anfald nu og fik en dejlig dag.
Trøstekram og knus herfra.
jul 2005
Følger: 39 Følgere: 36 Hunde: 2 Emner: 155 Svar: 1.966
Aflivning... gør jeg det rigtige???