{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
721 visninger | Oprettet:

Sofie
Sofie
Tilmeldt:
25. sep 2013
Emner: 14 Svar: 205

Patella luxation hos hvalp {{forumTopicSubject}}

Er der nogen herinde der har erfaringer med patella luxation? (løse knæskaller) Vores hvalp har været halt i et par dage hvor dyrlæge fandt ud af at hun har løse knæskaller, dog mener hun ikke at der skal opereres (endnu) da hun ikke har ondt. Jeg synes dog at hunden (6 mdr) er meget halt til tider, hvor hun slet ikke støtter på benet.

Hvad gør man i en sådan situation? Skal vi måske få en second opinion?



Kommentarer på:  Patella luxation hos hvalp
 • Malene K
  Malene K Online Tilmeldt:
  aug 2015

  Følger: 6 Følgere: 7 Emner: 31 Svar: 1.089
  #1   3. jan en hund der er halt, har altså ondt.

 • #2   3. jan Jeg ville nok få et second opinion. Som der bliver sagt så har en hund der halter ondt. Min egen hvalp haltede og min egen dyrlæge afviste at der var noget galt. 1 stk. patella fissur gik hvalpen så rundt med viste det sig. Hvis ikke operation er aktuelt nu så må der jo gøres noget andet for at jeres hvalp har det godt og ikke har ondt ??

 • Sofie
  Sofie Tilmeldt:
  sep 2013

  Emner: 14 Svar: 205
  #3   3. jan Malene K: Hvis ikke du kender lidelsen, så kan jeg ikke bruge dit svar.

 • #4   3. jan Jeg ved udemærket hvad lidelsen er. Jeg mener det som et eksempel på at én dyrlæge ikke altid ved alt...

 • Sofie
  Sofie Tilmeldt:
  sep 2013

  Emner: 14 Svar: 205
  #5   3. jan Maja V: Hvalpen er jo diagnosticeret og dyrelægen fraråder en operation fordi hvalpen er så ung. Spørgsmålet er om man kan stole på at den ikke behøver yderligere behandling endnu.

 • #6   3. jan Også det jeg mener. Hvis den stadig halter ville jeg IKKE stole på at den ikke behøver yderligere behandling nu.

 • #7   3. jan Kontakt en specialist PL er noget lort.

 • #8   3. jan Jeg forstår ikke at flere dyrlæger siger at de ikke har ondt.
  Min datters hund fik også konstateret pl. Men igen sagde de at hun ikke havde ondt. Hun kom derfor til kiropraktor for et eller andet måtte der jo være galt og på meget kort tid brugte hun slet ikke bagbenet. kiropraktoren sagde med det samme, at det skulle fikses for hun havde ondt.
  Vi fik en anden dyrlæge til at tjekke hende og han var helt enig. Så hun blev opereret med det samme


 • #9   3. jan Selv hvis I ikke skal operere endnu, så skal hunden have smertestillende. Den har jo enormt ondt, når PL er så slemt.

  Desuden ville jeg snakke med en specialist. PL giver slidgigt jo længere hunden går med det, og det slid skal i jo gerne undgå. Det lyder som et alvorligt tilfælde, så ville få en second opinion.


 • #10   3. jan Knæskallen kan smutte frem og tilbage uden smerte. Det kræver bare nogle rigtig slappe ledbånd.
  De halter ikke nødvendigvis, fordi det gør ondt, de halter, fordi knæet låser.

  Men ja, tag til en specialist. Det er usundt for en (ung) hundekrop at hoppe rundt på tre ben, uanset om det er pga smerte, eller hvad det er. Og så fat i opdrætter med det samme, så I kan få hjælp til regningen.


 • Sofie
  Sofie Tilmeldt:
  sep 2013

  Emner: 14 Svar: 205
  #11   3. jan Julie P: Kan man det? Hunden er jo 6 mdr. og uden stamtavle.

 • #12   3. jan Det kan godt være man skal vente til hunden er udvokset (ved små racer 1 års alderen), jeg ved dog ikke om man skal vente, men det kan være det er det din dyrlæge har tænkt på. MEN så skal der ligesom ske noget andet, for det gør ondt når knæskallen ryger ud af led, og det slider på knæet.

  Så jeg ville (og jeg taler af bitter erfaring) få en specialist til at kigge på det. Jeg ved ikke hvor du er fra, men i Århus er der østergaards som er dem der har opereret min Lucky. Jeg var inde ved Finn og han et utrolig dygtig og ved hvad han snakker om og hvad han laver. Så jeg vil til hver en tid anbefale dem når det kommer til pl.


 • Sofie
  Sofie Tilmeldt:
  sep 2013

  Emner: 14 Svar: 205
  #13   3. jan Det er Østergaards hun er blevet tjekket hos, og de siger at hun ikke er generet af det, selvom hun halter. Det er jeg dog meget skeptisk overfor..

 • #15   3. jan Hvem undersøgte din hvalp?
  Jeg tænker også umiddelbart jeg ville lytte til dem, de er virkelig dygtige. Men det skader da aldrig at få en anden til at kigge på den hvis det gør dig mere rolig.
  Jeg tænker dog at jeg lige ville ringe eller skrive til dem og få en snak, så du måske kan få en bedre forklaring, for det virker som om du ikke føler at du har fået de svar du søgte. Og måske noget hjælp til hvad du kan gøre for at det ikke begynder at gøre ondt?
  Og om de tror det bliver bedre når den er udvokset eller om i skal til kontrol igen, for at se om det udvikler sig til noget der skal opereres.


 • #16   4. jan Aldrig køb uden stamtavle. Du er langt bedre sikret og ville straks kunne levere hunden tilbage eller få et nedslag i prisen via den, afhængig af grad.
  Under alle omstændigheder skal du orientere opdrætter, for denne må ikke avle på syge dyr, eller dyr der giver sygdom i afkommet.


 • #18   4. jan #17 - ja, der er noget købelov over hunde-kød/salg.

  Som udgangspunkt har man en reklamationsperiode på 6 mdr efter købet, hvor det antages at defekten har været tilstede på købstidpunktet, og hvor køber så kan levere "varen" tilbage,
  Derudover er der yderligere 1½ år, hvor køber skal bevise, at defekten er medfødt.

  MEN, dette gælder ikke i privat-handler, kun hvor sælger kan antages at være bedrevidende v ed feks at have avlet flere kuld.

  Men uanset, så bør køber her ryge lige i hovedet på avler! og kræve at vedkommende enten tager hunden retur for den fulde købspris, eller betaler en operation!

  En hvalp på 6 mdr med så svær PL, VIL med tiden få behov for operation og/eller konstant dyrlæge/kiropraktor smertelindrin osv.

  PS - køb med DKK-stamtavle, hvor der ydes gratis juridisk hjælp i sådanne situationer, og hvor man kan få at vide, om forældrene er undersøgt for PL.

  PL er gentisk betinget - og forældrene SKAL være underøsgt og fundet fri


 • #20   4. jan det vil jeg mene - når den kun er 6 mdr og allerede får konstateret løse knæ, samt halter.

  At der er mange JRT'er der hinker ved jeg ikke noget om, men er de undersøgt? har de PL eller ej?
  PL inddeles jo i grader:
  http://biodyr.dk/ny/patella-luxation


 • #23   4. jan Er der taget røntgenbilleder så man ved helt præcis hvilken PL, der er tale om ? Eller er den kun klinisk undersøgt ?

  Bagben inkl. knæskal bliver holdt sammen af ligamenter, muskler og sener. Så den kan sagtens have stor glæde af kiropraktik eller massage.



 • #25   4. jan "PL kan forekomme, men selv om hunden hinker, er det ikke sikkert, den har PL – racen hinker og sådan er det bare.“

  Nej, det behøver ikke være pl, den kan jo fejle noget andet, der gør af den hinker. Men ellers så får den kommentar mig til at tænke på fladsnuderne med vejrtrækningsproblemer. "Den raller, pruster og stønner, men der er ikke noget galt, sådan gør den race bare. Er det ikke kært ?" Det kunne også være sagt af en opdrætter af visse racer.


 • #26   4. jan Nogen hunde fryser på poterne især små racer og kan momentvis trække dem op og løbe på tre ben, men så er benet bøjet sammen. Har jeg haft en enkelt hund, der gjorde og det var dyrlægens forklaring.

  Nu hører jeg ind under opdrætter af fladsnude racer og hvor er jeg GLAD for, at mine er lydløse Så udover jeg hårdnakket kan påstå her på nettet, at mine ikke har vejrtrækningsproblemer så kan jeg til enhver tid stille op med dem og bevise det Hvis de to yngste kan holde kæft, kan vi også uden problemer liste os ind på folk bagfra


 • Salla
  Salla Online Tilmeldt:
  maj 2015

  Følger: 45 Følgere: 779 Emner: 161 Svar: 4.897
  #27   4. jan racen hinker og sådan er det bare
  ja som Lene siger, så får det også mig til at tænke på avlerne af fladsnuder,og deres bortforklaringer, snakken udenom at racerne har sbært ved at trække vejret


  Er det fordi en jack er en lille hund og så ser det nærmest kært ud?

  Det skulle lige være en labrador der gjorde det samme, så ville man mæppe finde det kært


 • Salla
  Salla Online Tilmeldt:
  maj 2015

  Følger: 45 Følgere: 779 Emner: 161 Svar: 4.897
  #28   4. jan Det er nok især eb man her tænker på, og fb

 • #30   4. jan får en hund konstaterer PL som 6 mdr - VIL den før eller senere få større problemer som gigt osv! - at op. ikke ses nødvendigt endny evt. pga hundens unge alder, er ikke ensbetydende med, at den ere fin-og-fjong.

  Hunde der hinker/halter har problemer med bagtøjet - punktum!
  Hvad er en gene? - hinken/hoppen på 3 ben må da bestemt være generende - om ikke andet så fordi det med tiden kan give kræet skævheder og muslkespændinger.

  jeg kan på ingen måde undskylde sådanne unormale tilstande med "sådan er det bare" - og at JRT'er skulle være meget anderledes end andre hund vil jeg bestemt også sætte et stort ? ved. - hvordan anderledes?


 • #32   4. jan Jeg vil sige som Pia, uanset hvad dyrlægen har sagt nu, kan og vil det med stor sandsynlighed kun blive værre med alderen, når den allerede hinker nu, både fordi knæet bliver slidt = smerter, det kan man hjælpe lidt på ved at give noget tilskud der hjælper til at opbygge det brusk der bliver slidt væk. Der kan og vil nok med tiden komme slidgigt. Hos nogle hunde kommer det hurtigt, hos andre som min Lucky er man heldig at det kommer meget langsomt.

  En hund der halter pga pl, vil med stor sandsynlighed skulle opereres senere. Hvad der lægger til grund for at det ikke er nødvendigt nu ved kun dyrlægen og evt ts. (Men det lyder som om ts ikke rigtig ved hvorfor ud fra det skrevne)

  Nu er det en af specialisterne der har kigget på den tænker jeg. Så jeg ville nok nærmere få en snak om hvad man kan gøre for at holde det nede nu. Og så få tjekket igen i 1 års alderen.
  Men graden kan jo altså ændre sig.

  Efter min egen oplevelse med Lucky, er jeg blevet langt mere opmærksom på det og langt mere hys det er virkelig noget der skal tages alvorligt, hvilket ts heldigvis virker til at gøre


 • #34   4. jan AG min Lucky levede med det i 4 år, han havde en grad 2-3 (min tidligere dyrlæge havde sagt 1 og at det ikke var nødvendigt at operere)
  Han kunne alt andre hunde kan, viste ikke smerter, jo da han fik ondt i ryggen af det, men jeg vidste ikke at det hang sammen, for det sagde både kiropraktor eller dyrlæge intet om, til trods for at jeg spurgte dem begge.
  Men ellers var der ingenting, han ville gerne gå og løbe og kunne også holde til længere turer uden problemer, han hinkede jo bare.

  I dag har jeg fået en helt ny og langt gladere hund. Han sendte små signaler, men jeg så dem ikke, fordi det jo var sådan han var, troede jeg. Han kunne jo det hele, og alle snakkede mig fra at få ham undersøgt af en specialist, både min daværende kæreste, kiropraktor og dyrlæge.
  I dag fortryder jeg at jeg ikke lyttede mere til bl.a. Pia som også er i denne tråd.
  Min Lucky havde ondt, han var påvirket og ikke mindst havde han ondt i ryggen, hvilket forsvandt da han begyndte at gå normalt.

  Jeg køber ikke den med at en hund bare hinker, det er så dårlig en undskyldning. Min Lucky er også kalvehaset (igen tak Pia for år have lært mig om det) hvilket kan være grunden til at han fik pl på begge ben. Men det er altså ikke en undskyldning for at avle hunde med pl at det er deres benstilling der er skyld i det.


 • #35   4. jan #31 - aflange & skæve ben? der er da masser af racer der er "aflange" - og skæve ben er bestemt IKKE noget at tragte efter, det er netop skævheder i bagstillingen, der kan forårsage PL!
  Alle afvigelser fra en lodret korrekt vinklet bagstilling er problematisk.
  Feks kohaset, hvor haserne vender indad, hjulbenet, stejl (manglende knævinkling) eller overvinklet/lange haser.

  og hvis JRT'er har skæve ben, er de specielt disponeret for PL - hvordan ser deres undersøgelses-statisitk ud? ikke blot påstande om "at de intet fejler"


 • #36   4. jan http://succesivetpraksis.dk/podcast/patella-luxation-hund-027/

  citat*
  Ved grad 4, hvor Patella er permanent lukseret, men hunden ikke har symptomer, er det ikke sikkert at vi behøver foretage et indgreb, forklarer Jeannette. Når knæskallen sidder fast, kan den ikke gøre meget skade på ledbrusken og formentlig heller ikke gøre så meget skade for knæet.

  På samme måde kan en hund med grad 1 Patellaluksation også være ugeneret af det og dermed heller ikke have gavn af et indgreb.

  Ved patellaluksationer af grad 2 og 3 vil ledbrusken på femur blive slidt i stykker og der vil der komme slidgigt i knæet.

  Er knæskallen løs allerede i hvalpetiden, kan det være med til at forværre tilstanden. Både fordi der ikke bliver dannet en korrekt sulcus, hvor knæskallen skal ligge og fordi Quadriceps lægger større pres på vækstfladen distalt på femur. Der bliver altså et pres der sænker væksten medialt og et lettet pres øger væksten lateralt.



 • #39   4. jan Jeg har forsøgt at læse, men alle steder står der jo bare: jrt hinker, sådan er det bare.. ingen forklaring overhovedet.
  Derfor kan jeg ikke tage det seriøst eller tro på det. Jo den kan hinke af andre grunde end pl (det gør ts' hund nok ikke når den har fået det konstateret) men der er altså en årsag til når en hund hinker og det holder jeg fast ved. Alt andet lyder for at være ærlig som en pisse dårlig undskyldning for at avle på hunde der hinker fordi...


 • #41   4. jan Hvordan kom tråden til at handle om at JRT hinker?

  TS skriver: Vores hvalp har været halt i et par dage hvor dyrlæge fandt ud af at hun har løse knæskaller, dog mener hun ikke at der skal opereres (endnu) da hun ikke har ondt.

  Så lad os konkludere at hunden HAR patella, og at den måske skal opereres, men bare ikke lige nu. Så den hinker altså ikke fordi den er JRT, men fordi den har løse knæskaller.

  TS, jeg håber du bærer over med at tråden er stukket helt af Jeg ville nok kontakte dyrlægen og høre hvad du kan gøre lige nu og de næste måneder. Skal du tage nogle skånehensyn, gå til noget behandling, give smertestillende eller andet? Og hvornår kan/skal hunden opereres?

  Du bør melde tilbage til dem du har købt hunden af, men du skal ikke forvente at få penge retur. Med mindre dem der har solgt hvalpen, sælger hvalpe flere gange om året, har de ikke pligt til at yde erstatning eller gøre andet for dig. Det er et såkaldt privatkøb, hvor handlen foregår mellem 2 private, lidt som når man køber en brugt bil på dba.dk


 • #42   4. jan Kontakt opdrætteren og bed dem hjælpe med at udbedre fejlen.
  Købeloven gælder også ved privat køb, med mindre du har skrevet under på modsat.
  Det kræver selvfølgelig du kan dokumenterer købet med feks en kvitering.


 • #43   4. jan Chihuahua bliver også meget gamle, hvad har det med pl at gøre ? De kan jo godt have både pl og andre skavanker der gør at de hinker uden det har indflydelse på hvor gamle de bliver.

  Hvis der kan komme nogle ordentlige undersøgelser der kan fortælle mig hvorfor at jrt hinker og at de kan bevise at hundene ikke har smerter osv. Jamen så skal jeg da nok tro på det. Indtil da tror jeg det altså ikke. Og hvorfor er det ikke dem alle det hinker hvis det nu lægger til racen og det skyldes måden de er sat sammen på?
  For mig er det altså ligesom at sige at fladnæser skal grynte og snorke.


 • #44   4. jan Aldrig har jeg hørt noget så bizart som, at det ligger til en race at hinke rundt på tre ben Jeg vil se frem til en forklaring.

  Undskyld for OT, Sofie.


 • Sofie
  Sofie Tilmeldt:
  sep 2013

  Emner: 14 Svar: 205
  #45   4. jan Hun skal til dyrlæge igen om cirka 1 mdr. for at få en vaccination, og der vil vi selvfølgelig bede dyrlægen kigge på benene igen.
  Vi tog hende oprindeligt til dyrlæge fordi hun hinkede på venstre ben, dog kunne dyrlægen kun flytte knæskallen på højre. Hunden opfører sig præcis som den plejer og dyrlægen sagde at vi ikke skal ændre noget overhovedet, men at hun nok periodevis vil hinke resten af sit liv, hvilket virker en anelse foruroligende..
  Hun hinker mindre i dag end hun gjorde i går, og det er værst når hun lige har sovet. Jeg tror vi er nødt til at få en second opinion fra en anden knoglespecialist, for at være sikre på hvad der skal eller ikke skal gøres.
  Hun er købt af en "stueopdrætter" og jeg tror derfor ikke at der er meget hjælp at hente der, hvis hunden skal opereres. Ligeledes skal hun absolut ikke leveres tilbage, da vi er blevet enormt glade for hende.


 • #46   4. jan PS - jeg er "stueopdrætter" - såvel som 100vis af andre ansvarlige opdrættere .. (dog under DKK)

  jeg synes alligevel du skal gå til avleren! - vedkommende har jo tjent en slat på at du har købt hunden, og BØR - om ikke andet moralsk, have et ansvar for det - undskyld ordvalget- lort der er leveret!

  jeg bliver vældig forarget over, at man kan sælge en "vare" med seriøse fejl, der vil koste ejeren tårer og penge, og så blot kunne trække på skuldrene..
  NEJ NEJ NEJ



 • #47   4. jan og PPS ... ja, hos småracerne er PL netop indad (dvs at knæskallen på ventre ben flyttes til højre)

  Læs mine link i tråden!


 • #48   4. jan Pia, nu er det jo ikke sikkert at opdrætter vil trække på skulderen. Men der er stadig lagt fra at være ked af det, og til at betale noget retur. Desværre er sundhed jo det man vælger fra, når man køber uden tavle. Så TS skal bevise, at PL'en er 100% arvelig, at det var kendt for sælger, og så skal det være en grad der gør, at hunden mister værdi. En hund uden tavle, har jo en temmelig lav værdi.

  Hvis opdrætter er VIRKELIG flink, får TS købesummen tilbage. Hvis ikke, er der ikke så meget at gøre ved det.

  Har du i øvrigt nogensinde lavet en hvalp med PL? Var det lort du avlede på?


 • #49   4. jan jeg skriver: lort der er leveret!

  Og uanset hvad, så bør man som køber af uanset hvad, kræve at varen er iorden! -

  Og ja, du har ret, når købet er gjort er tavleløse hvalpe ikke meget "værd" og køber står i en møj-situation..


  - og nej, jeg har endnu til gode at vide, om een af mine hvalpe har udviklet PL - i så fald ville jeg givet have fået det at vide, da jeg indskærper mine købere at få hunden undersøgt ved 1-årsalderen.


 • Sofie
  Sofie Tilmeldt:
  sep 2013

  Emner: 14 Svar: 205
  #50   4. jan Altså kuldet er lidt et "ups" kuld der ikke er stambogsført og sådan. Men avlerne får hvalpe ihvertfald en gang årligt, og da PL i høj grad er arveligt så går jeg ud fra at vi ikke er de eneste, der kommer til at stå i den her situation..

 • #51   4. jan Sofie, synes du skal kontakte avler og høre hvordan de forholder sig. Du kan jo nævne købeloven

 • #52   4. jan Din hund kan sagtens halte uden at have ondt som det er pt. Hunden vil halte når knæskallen låser. Så længe der ikke er sket et slid, så gør det som regel ikke ondt.

  Østergaards har specialister inden for området og når de manipulerer knæskallen til at hoppe af led vil se bemærke om din hund reagerer på der. De fleste vil ikke gøre i så ung en alder fordi der ikke er sket slid. Min egen er blevet opereret for PL i Virklund (ejet af Østergaards) og selvom hun indimellem hinkede viste hun ingen tegn på smerte når dyrlægen manipulerede knæskallen af led. Hun er lige lidt over 1 år nu. Der er ingen slid sket.

  Men hun blev opereret da en løs knæskal VIL give slid og så opstår smerterne.

  Så jeg tænker at din hund skal tjekkes igen ved 1 års alderen. Det er for tidligt at give en endelig PL status ved 6måneder, da de kan komme til at ligge mere stabilt, og så skal hunden også gerne være rimelig udvokset inden en operation.

  Men styrkeøvelser/coretræning vil være rigtig godt for din hund da muskulaturen vil hjælpe med at stabilisere knæskallen!


 • #53   4. jan For øvrigt Solvej, du var ikke inde hos Finn, der var Ulrik der fixede Luckys knæ. Det er også ham der er PL specialisten derude (udover Peter som også kommer derude indimellem).

 • #54   5. jan Nicole ja sgu da Ulrik
  Tak for rettelsen, jeg ved ikke lige hvorfor han skulle hedde Finn lige pludselig xD


 • #55   5. jan #50 - så er avler underlagt købeloven, og hvalpen er konstateret fejlbehæftet indenfor ½ år efter købet = sælger er erstatningspligtig. Den er lige til højrebenet.

  Forresten, en PL der allerede så fremskreden NU, vil det have været mulig at opdage ved 8-ugers undersøgelsen hos dyrlægen.

  Avler der får e mindst 1 kuld om åre (det gør jeg ikke engang) bør være vidende om ting som PL.


Kommentér på:
Patella luxation hos hvalp