2.330 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 20 Svar

Spørgsmål om hjerteskanning Spørgsmål om hjerteskanning

Jeg har forelsket mig voldsomt i racen cavalier king charles spaniel. Og er slet ikke i tvivl, det er sådan én jeg skal have næste gang....
Jeg har læst meget om racen og holder øje med hvalpelister, men da jeg er meget kritisk iforhold til bla sygdomme har jeg slet ikke travlt....

Nu kommer det store spørgsmål. Har lagt mærke til at der tit står "hjerteskanning, mislyd 0, prolaps 2" eller "prolaps 1" - hvad betyder det helt præcist, altså prolaps??
Jeg synes ikke, jeg har kunne finde noget om det!


Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Maling af 2-3 meter skur 1.300 kr.
  • Problemer med vaskemaskinen 500 kr.
  • Fjernelse af gammel oliefyr/kedel 500 kr.
  • Flytte vandhane og tilrette afløbsrør 1.200 kr.
  • Græsslåning (højt græs) og fjerne ukrudt imellem fliser 1.200 kr.
  • Lugning af ukrudt i hæk 1.130 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Spørgsmål om hjerteskanning
  • #1   3. mar 2011 Cavalierhjerter
    En forklaring på hvad sygdommen er, og hvad vi kan læse på attesten.

    Sygdommen endocardiose hedder mere præcist myxømatøs mitralklapsygdom. Det er en langsomt fremadskridende sygdom, som primært rammer den store hjerteklap i venstreside (mitralklappen). Den syge hjerteklap vil blive mere og mere deform og utæt med alderen, hvormed hjertets pumpefunktion gradvis vil blive forværret.

    Ved hjerteskanning kan tidlige ændringer ses ved at hjerteklappen fortykkes og buer (prolaberer) ind i hjertets venstre forkammer, hvilket kaldes mitralprolaps. Senere i sygdomsforløbet bliver hjerteklappen utæt, hvilket dyrlægen vil kunne høre som en mislyd på hjertet. Endvidere kan størrelsen af klappens utæthed (blod som løber i den forkerte retning) bedømmes ved at bruge en hjerteskannings farve Doppler teknik, hvor utætheden angives som jet størrelse i %. I de fleste tilfælde vil hunden være uden andre kliniske tegn på sygdom, indtil nogle år efter mislyden er konstateret. Typiske kliniske tegn vil da være nedsat motionsevne, natteuro, hoste og åndenød.

    De seneste års forskning har vist, at sygdommen har en høj grad af arvelighed. Derfor er der startet et avlsprogram i samarbejde med Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL), specialuddannede praktiserende dyrlæger, Dansk Kennel Klub (DKK) og Cavalier King Charles Klubben i Danmark, hvor hunde med tydelige tidlige tegn på sygdommen sorteres fra, inden de bliver brugt til avl. Hermed udelukkes de hunde fra avl med allerstørst risiko for at udvikle denne sygdom i en (alt) for tidlig alder.

    Tidlige kliniske tegn som bruges til at udvælge de bedste hunde til avl:

    Mislyd er en ”suselyd”, som dyrlægen kan høre med sit stetoskop, når mitralklappen er utæt. Mislyden gradueres fra 0 til 6. Grad 0 betyder, at dyrlægen ikke kan høre nogen mislyd. Grad 1 og 2 er milde utætheder, hvor grad 3 og 4 er mere alvorlige. Ved grad 5 og 6 er utætheden så kraftig, at den kan mærkes som en snurren, hvis hånden lægges på venstre side af brystkassen.

    Uskyldige mislyde (= fysiologiske mislyde = uskyldige flow mislyde) er ”suselyde”, som kan høres, når hjerteklapperne ikke er utætte og menes derfor ikke at have noget med sygdommen at gøre. Oftest formodes uskyldige mislyde at være en følge af en hurtig blodgennemstrømning ud af hjertets hovedpulsåre (= aorta).

    Mitralprolaps: Ordet prolaps betyder fremfald, i dette tilfælde fremfald af mitralklappen op imod venstre hjerteforkammer, når hjertet trækker sig sammen. På billederne fra hjerteskanningen kan graden af mitralprolaps måles i millimeter i forhold til en ret linie, som definerer grænsen mellem hjertets venstre forkammer og venstre hjertekammer. Mitralprolaps gradueres fra 0 til 3, hvor grad 0 er ingen mitralprolaps, grad 1 er mild mitralprolaps, grad 2 er moderat mitralprolaps og grad 3 er svær mitralprolaps. Undersøgelser har vist, at jo mere mitralprolaps unge hunde har, desto større risiko er der for, at de udvikler sygdommen i en tidlig alder.

    Hundens alder: Da myxomatøs mitralklapsygdom er en langsom fremadskridende sygdom, så er det vigtigt at tage hundens alder med i betragtning, både når graden af mislyd og mitralprolaps vurderes. En ung hund med en grad 2 eller grad 3 mitralprolaps er altså allerede ramt af sygdommens tidlige faser, hvorfor det kan være et spørgsmål om tid, inden der vil udvikle sig en utæthed, der kan høres som mislyd. En ung 1 ½ - årig hund, der således allerede har udviklet en prolapsgrad på 2 kan være ”betænkelig” avlsmæssigt, hvorimod en 8-årig hund med en grad 2 mitralprolaps kan være ganske fin, hvis den ingen mislyd har.

    En større svensk undersøgelse har vist, at næsten alle Cavalier’er har udviklet en mislyd, når de fylder 10 år, men ”kun” 15-20% er aflivet eller døde som følge af sygdommen ved 10 års-alderen. En logisk følge af alders-afhængigheden er, at jo ældre hunden er ved undersøgelsen, desto mere ved man med sikkerhed om, i hvor høj grad hunden er ramt af sygdommen.


    Ingen
    Mitralprolaps
    ( Grad 0 )
    Svær
    Mitralprolaps
    ( Grad 3 )
    På tegningen ses venstre hjerteside bestående af venstre forkammer (VF) og venstre hjertekammer (VH). Mitralklappen (rød) adskiller venstre forkammer fra venstre hjertekammer, og det ses, hvordan mitralklappen holdes tilbage af ”tråde”, som er fastgjort til hjertemuskulaturen (skraveret). Trådene sikrer, at mitralklappen fungerer som en ”envejs-ventil”. Blodet fra venstre forkammer (som kommer iltet fra lungerne) passerer mitralklappen, når hjertemusklen afslappes.

    Når hjertet trækker sig sammen, så lukker mitralklappen og blodet føres ud igennem hovedpulsåren (A = aorta). Tegningen til højre viser en svær grad af mitralprolaps, hvor mitralklappen ”buler op” mod venstre forkammer når hjertet trækker sig sammen. Udfra hjerteskanningsbilleder kan mitralprolaps opmåles i millimeter i forhold til en ret linie, som definerer grænsen mellem hjertets venstre forkammer og venstre hjertekammer (gul streg på tegningen til højre).


  • #2   3. mar 2011 Der er en meget god illustration på cavalierklubbens hjemmeside:

    (link fjernet)

    Billedet viser, hvad det er der sker med hjerteklappen.


  • #3   3. mar 2011 Det er også en gd idé at se after en avler, de også tjekker patella og øjenlyser sine avlshunde, dette er ebdnu ikke et krav fra DKK, men jo mere ofrældredyrene er tjekket og fundet raske, des bedre

  • #4   3. mar 2011 Gå ind og læs på cavalierklubbens hp, der er en masse informationer om alle de sygdomme som racen kan lide af, bla 2 nyere der er fundet.

  • #5   3. mar 2011 Takker for jeres svar. Nu blev jeg meget klogere og fik svar på nogle ting jeg har tumlet med noget tid. Undrer mig bare jeg ikke selv har fundet det *ggg*

    En anden ting er, at jeg kan læse at prolaps 2, så er moderat. Hvorfor bliver der avlet på forældrehunde med prolaps 2? For mig lyder det da ikke super godt? På DKK's hvalpeliste er der da en del hunde med prolaps 2.


  • #6   3. mar 2011 Gitte prolaps 2 uden mislyd er ikke slemt, de fleste hunde vil have en prolaps 1 eller 2 fra start af, det er når du sætter en mislyd med på at det er slemt, eller dvs jeg ville aldrig avle på en prolaps 3 selvom der ikke var mislyd og det må man heller ikke.

    Men det er ikke nemlt med de hjerter, måtte jo aflive min egen cavalier for 14 dage siden pga hjertet han havde til sidst en mislyd på 6 og en prolaps på 3.


  • #7   3. mar 2011 Nadja, sender dig varme tanker.....



  • #8   3. mar 2011 Nadja - hvilke to nye sgdomme er det? SM og efs?

  • #9   3. mar 2011 En prolaps 2 behøver bestemt ikke, at være skidt. En hund på over 4 med en 2'er, er slet slet ikke slemt. En hund med 2 ved 1½ og ved 4 er også rigtig godt, for det viser, at sygdommen ikke udvikler sig hurtigt hos hunden.

    Det er klogt, at man parrer ung - gammel eller gammel - gammel (ung < 4 ; gammel > 4). De ældre hundes status er man lidt mere sikker på. En ung hund kan sagtens være fin på hjertet, for så som 4 års at være mindre god.

    Jeg har selv en tæve med en 2'er prolaps. Hende scannede jeg ved 1½ år (med en 2'er som resultat). Nu skal hun parres igen, 2½ år gammel, og jeg har derfor valgt, at scanne hende igen, for at sikre mig, at hjertet ikke er blevet værre. Der ud over bruger jeg en gaaaaammmmmel hjertefrisk hanhund (11 år) :o)

    Held og lykke med at finde din cavalier - de er fantastiske!!


  • #10   3. mar 2011 Maj-Britt - Ser lækre ud dine hunde, kommer du evt til cavalier klubbens udstilling i Årslev d.19.03? For så ville jeg da gerne se dem live smiley

  • #11   3. mar 2011 Stephanie: Ja, jeg kommer med Lulu og Jade til Årslev :o) Kom endelig hen og sig hej!



  • #12   3. mar 2011 Uhh.. smiley det vil jeg gøre smiley nogen måde jeg kan kende jer på?

  • #13   3. mar 2011 Hmm... Gråt stofbur, jeg er nok i et lyselilla jakkesæt og har mørk blond langt hår, Ellers bare spørg en eller anden. Tror alle ved, hvem jeg er.

  • #14   3. mar 2011 Oka smiley super smiley må se om jeg ikk kan finde jer

  • #15   3. mar 2011 Stephanie nej ikke sm men efs og den nye hedder noget med Dry coat, dry eyes du kan læse om den under sundhed på cavalierklubbens hjemmeside.

  • #16   3. mar 2011 Nadja - okay, den sidste du nævner har jeg ikke hørt om før, må lige et smut forbi siden og opdaterer mig

  • #17   4. mar 2011 Men lad endelig ikke det med hjertet afholde dig at få en cavalier smiley

  • #18   4. mar 2011 Lise - Helt enig, det er en super race, skal helt sikkert også have nr 2, når pladsen og pengene er til det igen . og måske en whippet, dem er jeg også blevet lidt "varm" på

  • #19   5. mar 2011 Stephanie - Vi havde heller ikke Maggie længe før vi var klar over vi måtte have en mere. De blev også hurtigt bedste venner. Der er kun 8 mdr forskel på dem smiley

  • #20   5. mar 2011 ska helt sikkert også have en til smiley men bor pt i lejlighed med dele have så vil være lidt besværligt med renligheds træningen, og lidt småt med pladsen, så vi må vente lidt endnu med nr 2... Desværre

Kommentér på:
Spørgsmål om hjerteskanning

Annonce