4.001 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 48 Svar

Køer hobbybrug Køer hobbybrug

Min mand ønsker sig en ko. Han vil helst have skotsk højlandsk - men da det gerne skal fungere med vores heste, overvejer jeg hornløs galloway.

Men jeg aner ikke noget om køer . Jeg kan læse mig frem til foder osv -
Men jeg har svært ved at læse mig frem til det 'sociale'.

Er der nogen herinde - der ved noget?

Vil det være ok med tyrekalv, hvis den også skal kunne være håndtam ig fungere med hestene? Og er det synd med bare én, hvis den går sammen med hestene?
Skal man alligevel helst have to - og vil det så kunne gå med to tyre?


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Bygge terrasse for spejderhytte 5.000 kr.
  • montering af sovesofa 800 kr.
  • Replacing smoke alarm battery 375 kr.
  • Sætte lampe op 500 kr.
  • TV mounting / hanging 600 kr.
  • Fjernelse af grene og vedbend 1.500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Køer hobbybrug
  • #1   31. okt 2020 Min erfaring er at køer kan finde på at æde hestenes haler.

    Det gjorde hvertfald nogle af de køer (SDM) som gik kortvarigt sammen med min og min venindes heste (fjordheste og shetlændere)


  • #3   31. okt 2020 John
    Heste må desværre gerne gå alene, hvis det drejer sig om en voksen hest.


  • #4   31. okt 2020 Nu er jeg ikke specialist i køer, men har da lidt kendskab gennem mit arbejde.

    Først til dette med at gå alene, så synes jeg at det er synd, selv om den har hestene, men det er så kun min personlige indstilling. Om der er regler for dette ved jeg ikke.
    Adfærdsmæssig er der efter hvad jeg ved ikke så stor forskel. Det er begge rolige racer, galloway vist en lille bitte smule mere rolig.
    Begge racer er meget nøjsomme hvad der angår foder, hvor scotten er en lille bitte smule mere nøjsom.
    En tyrekalv kan blive lige så tam som en ko (se yorkiebandens okse)
    Personlig ville jeg vælge en tyrekalv, og få den kastreret alt efter, hvor gammel den skal være når den slagtes.
    Hvid du tænker på, om en tyrkalv kan blive for farlig, så er det hellere ikke ufarligt at have en ko. En ko i brunst kan være ret farligt, da den kan have tendens til at springe på alt hvad der bevæger sig når den er i brunst, også mennesker og hestene. Jeg har haft kollegaer der endte på skadestuen fordi brunstige køer sprang på dem.

    Hvis jeg skulle vælge mellem Galloway og Scotsk Højland fik jeg et problem, jeg tror at jeg blev nød til at trække lod om hvilken jeg ville have.


  • #5   31. okt 2020 Tak Anni. Det var et dejligt brugbart svar. Skal ned og se på to tyrekalve i morgen smiley jeg er heller ikke vild med ideen om kun en - er sådan set 'ligeglad' med reglerne - det var ikke så meget om det var lovligt med kun en - mere om de HAVDE behov for selskab. Men det tænker jeg jo de har - i forhold til flokdyr osv. Så to må det blive smiley

  • #6   31. okt 2020 Det har de smiley Hvis de er 2 er der større chance for de leger stangeleg med hinanden og ikke med mennesker smiley

  • #7   31. okt 2020 Jeg glæder mig til at høre, hvordan du forklarer din mand, at en ko blev til to tyrekalve smiley smiley

  • #8   31. okt 2020 Spændt på at høre hvilken race du vælger

    Jeg overvejede selv at få et par Galloway for en 8-9 år siden, men da jeg fandt ud af prisen, så glemte jeg det ret hurtig igen.
    Det var så ikke til slagt, men til avl, og en god Galloway ko med stamtavle kostede dengang 18.000 kr.


  • #9   31. okt 2020 Haha Lise-Lotte:
    Sidst jeg skulle have én kat - blev det til tre
    Sidst jeg skulle hente to høns - blev det til 6 høns og 3 ænder... osv osv. Så han er ret Vant til at en ko bliver til flere smiley men han vil egentlig have tyr - skrev vidst bare ko for nemhedens skyld.

    Ja galloway er pebrede Anni - men vil bare ikke risikere noget med hornene ved skotske smiley


  • #10   1. nov 2020 Skotsk Højland og Galloway er IKKE rolige og de er ikke nødvendigvis særligt omgængelige. Faktisk kan de godt være lidt ‘halvilde’ og svære at håndtere. Det er ikke racer der egner særlig godt til det du skal bruge dem til. Køer og heste er ofte ikke nogen særlig god kombi.

  • #11   1. nov 2020 Mette - det står der ellers i alle racebeskrivelser af begge. Heste og køer kan sagtens blive delt op så de ikke kommer til at gå sammen.

  • #12   1. nov 2020 Jeg læste for nylig en undersøgelse hvor det blev bevist, at køer dannede livslange "venskaber", så jeg vil klart vælge, at have mindst 2.

    Og så er køer bare skønne.


  • #13   1. nov 2020 Ja Sanne - kan også godt mærke på min samvittighed at jeg ikke nænner en enkelt. Det var bare min mand der ikke mente, at det var et problem.

  • #14   1. nov 2020 Altså jeg har både Skotske og Galloway i min omgangskreds samt at vi har haft dem de steder, hvor jeg arbejdede, og de har alle været rolige og omgængelige.
    Det ene sted skiftede vi Hereforden ud med Skotten, netop fordi de var mere rolig og omgængelig. Jeg har også arbejdet nogle steder hvor vi har haft Chevrolet, de var hellere ikke lige så rolige og omgængelige som Skotten og Galloway.
    Men som jeg skrev i starten, jeg er ikke ekspert i kvæg, kan kun udtale mig om mine egne oplevelser og hvad flere landmænd har fortalt mig.


  • #16   1. nov 2020 Min nabo har haft Galloway i mange år.
    De fortalte, at de aldrig bliver sådan rigtig håndtamme.
    Håndterlige ja - men bestemt ikke kælne


  • #17   1. nov 2020 Egentlig syntes jeg lidt det siger sig selv, naturligvis vil de mere “naturlige” racer være betydeligt mindre tamme smiley skal man have en kæle ko, så er det fx Jersey eller rød dansk malkerace, de er gennem generationer lavet til at kunne håndteres smiley det er de andre ikke;) jeg ville så heller ikke købe tyr hvis det er en ko man ønsker sig smiley en Jersey ko evnt med et par pattekalve der i mod, det kunne jeg sagtens finde på.

  • #18   1. nov 2020 jersey koen er min yndlings ko ville gerne eje sådan en, tænk at lave sin egen fløde...nam.-nam og så er de der dejlige øjne med laaaange vipper da så charmerende....

  • #19   1. nov 2020 Jeg har sagt ja til at købe Marie og hendes kalv Bison. Marie kom og hilste noget så sødt på mig ude på folden - hun var normalt ikke håndtam - så jeg tog det som et tegn smiley de bor tæt på os - så jeg kan sætte hende til tyr når det passer hende igen

  • #20   1. nov 2020 Til lykke med Marie og Bison. smiley
    Håber, at de lever op til forventningerne.


  • #21   1. nov 2020 Eneste forventninger er at de er søde og fine - har besluttet de får en fold for sig selv uden hestene smiley

  • #22   1. nov 2020 Bodil, jeg kan selvfølgelig ikke vide det, men jeg tror nu ikke, Hjemmegå-ende vil have den som kæleko, men som slagteko, og så er det ligesom ikke ret meget kød på en Jersy eller en rød dansk malkeko..........

  • #23   1. nov 2020 Præcis Anni smiley planen er jo så at bison skal slagtes til sommer

  • #24   1. nov 2020 Anni til gengæld er det super lækkert. Har de seneste 2 år købt en halv Jerseystud til fryseren. Hold nu op noget smagfuldt, mørt og flot marmoreret kød. Jeg var noget skeptisk i starten, da jeg troede det var lyst og magert. Det er det ikke. Disse stude er "restproduktet" hos en bekendt, som har malkekvæg. Når de er gamle nok, kommer de på græs. Det er altså kræs! Men nej det er jo ikke store mængder. En halv stud vejer Ca 100 kg.

  • #25   1. nov 2020 Louise - hvorfor kastrere han tyren?

  • #26   1. nov 2020 Jeg aner det ikke. Det har jeg aldrig spurgt hende smiley om. Tænker det kan have noget med kødet at gøre og måske omgængeligheden.

  • #27   1. nov 2020 Det kan være smiley da jeg arbejdede med malkekvæg (sortbroget) der blev tyrene sendt til en tyrestation hvor de så blev fedet op til de skulle slagtes smiley

    nogle gange blev de sendt til avlscenteret hvor de skulle bruges til at lave frysesæd smiley


  • #29   1. nov 2020 Jersy kød smager godt.

    Men en Jersy ko der bliver insemineret med en kødkvægrace har stor chance for at dø under fødselen.
    Vores Chevrolet tyr var på springtur for en 4-5 år siden og hoppede ind til naboens Jersy køer.
    Koen blev drægtig, og naboen ville slagte den med det samme, netop for ikke at tage chancen for at den skulle dø under fødselen.
    Det endte med at den fik chancen, men desværre døde den under fødselen og min chef måtte have tegnebogen op og betale erstatning.


  • #30   1. nov 2020 Louise, ja Jersy smager godt, men der er ikke økonomi i at fede dem op.
    De fleste Jersytyre kalve bliver trukket om bag stalden og skudt med det samme.
    Hvis man har flere store hunde og barfer, så er der stor chance for at man kan lave en aftale med landmanden om, at man kan få nogle nyfødte tyrekalve.


  • #31   1. nov 2020 Tidligere, dvs. for mange år siden da jeg var ung og arbejdede ved landbruget, var det da ikke så usædvanligt at bruge charolais tyr på jersey ko, og mit indtryk var, at der var ikke flere problemer for jersey køerne ved at kævle halv-charolais kalvene end det var for charolais køerne at kælve ren charolais kalve.

    Jeg arbejdede et sted, hvor de havde charolais kreaturer, og jeg synes dælme, det var lækkert kød. Jeg har så mig bekendt aldrig smagt jersey kød, så om det er endnu bedre, skal jeg ikke kunne udtale mig om.


  • #33   1. nov 2020 Der siger de landmænd jeg kender noget andet.
    De siger at det oftest giver problemer.

    Krumme, jeg gider hekkere ikke spise udpint malkeko.
    Hvis du vil have godt oksekød, så synes jeg at Skotsk Højland, Galloway og Dexter er godt kød.
    Måske du skulle du prøve på at se om Dexter er noget for dig, de er ikke ret store, kun halv størrelse af kødkvægracerne.


  • #35   1. nov 2020 Anni det økonomiske ved jeg intet om. Lindas køer har det godt på Femø og hun går meget op i velfærden. Poster billeder på fb af de nyfødte kalve osv. For hende er det en selvfølge at tyrekalvene ikke slagtes og kødet sælger hun såmen til 50 kr/kg udskåret efter ønske.

    Btw så har hun Foxer smiley


  • #36   1. nov 2020 Louise, så ved jeg godt hvem Linda er, og det er rigtig, hendes køer har det godt. smiley
    50 kr pr kg udskåret er godt nok billig, det er ikke noget hun gør fordi hun tjener fedt på det.


  • #37   1. nov 2020 Anni jeg ja jeg tænkte godt du vidste hvem hun er.
    De har det nemlig godt og nej det tjener hun absolut intet på. Men som en familie på 5 (3 sønner), så sætter vi pris på billigt kød, som vi ved har haft det godt. Linda er en sand dyreven!


  • #38   2. nov 2020 Mht Jerseykøer og ikælvning med kødkvægsracer så er det ret almindelig praksis. Det medfører ikke en større risiko for at koen ikke kan kælve; Jersey er ret flexible og de har som hovedregel lette kælvinger. Jeg har godt nok aldrig oplevet at en Jersey ikke selv klarede kælvingen - heller ikke selvom den var insimineret med Charolias eller Limusine smiley
    Meeen altså ren Jersey er altså supergodt kød; smagfuldt og med meget fine kødfibre. Og fx kvier eller tyrekalve er jo ikke magre på sammen måde som en malkeko. Men selvfølgelig er der jo ikke mange hundrede kød på sådan en; det er jo en lille race. Vi har spist meget Jersey-kød; mine svigerforældre havde Jersey som malkekvæg. De havde en nabo de samarbejdede med, der også havde Jersey; han har først solgt sin gård og sine køer i år. Han har altid fedet nogle kalve op til slagt til familie og venner.
    Spøjst at der i racebeskrivelser står at Halloway og Highland er omgængelige, nemme at gøre tamme osv. Besøger man racerne i deres hjem er det ikke helt sådan de beskrives. Det er heller ikke sådan jeg har oplevet dem - især højlænderne. Fx for 2 uger siden rendt en flok unge højlænderkvier ud af deres indhegning herude. Havde det nu været en flok SDM kvier så havde vi kunne genne den hjem igen uden de store dikkedare. De der højlændere kunne man bare ikke komme i nærheden af. Efter 2 døgn på fri fod blev de skudt (og slagtet). Et familiemedlem har haft samme oplevelse med højlænderne; de stak af og det endte med at de måtte skydes.
    Men der er selvfølgelig forskel på at have to dyr som går tæt på hjemmet og som man omgås meget og så have en flok gående på et stort areal, som nok bliver tilset, vandet og fodret, men som man ikke omgås tættere end det. De bliver ikke tamme. Kvæg har mange instinkter i behold og de bliver hurtigt vilde igen.
    Men altså Højlændere har virkelig lækkert kød smiley Det kan i glæde jer til smiley
    Her på matriklen påtænker vi at vi at skaffe et par Jerseykalve til opfedning næste sommer smiley Så vi stadig kan få lækkert oksekød.


  • #41   2. nov 2020 Nu er det ikke kun højlænderne der bliver skudt, fordi de ikke er til at drive ind på marken igen.'
    Det sker også med malkekøds kvier.
    Nu er det jo blevet ret moderne med kolaug, hvor man har andele i kreaturene som sættes ud, fedes og slagtes.
    Blandt disse sker det også at der er nogen der skydes på marken, fordi man ikke kan få dem fanget ind.
    Vores tyr der var på springtur blev også skudt.
    Og som skrevet før, så fik vi skiftet Hereforden ud med Højlænderen det ene sted jeg arbejdede, og dertil kan jeg kun sige, at de var meget mere rolige og omgængelige.
    Vi havde ikke kun en eller to, men altid mellem 20 og 25
    Jeg har bekendte der har Højlænder der går naturpleje, de er nu også ret omgængelige





  • #42   2. nov 2020 #40 - er den på anabolske steroider smiley smiley

  • #44   3. nov 2020 Må tilstå at jeg er mere til fx dem her. For pokker de var flotte at se real-life ovre på prærien - Texas Longhorn. Meeen de passer vist ikke så godt ind i en kontekst med forholdsvis små folde. Desuden beskrev kvægavlerne derovre dem som 'aggressive', såååeee det bliver ved et billede.
    Ellers så er jeg lidt fascineret af de gamle danske racer som fx Det Jydske kvæg. Det er nogle handy størrelser som er lidt mere 'kødprægede' end Jersey.


    profilbillede
  • #46   4. nov 2020 Vi fik lidt nok af de muskelsvulmende kødkvøg, da vi i et par gange havde købt Charolais hos en nabo smiley Vi købte en kvart kalv hvilket gav 80 kg rent kød. Vi er to personer i husholdningen og alt var bare alt for stort - fx delte vi en bøf ad gangen; vi spiser jo ikke flere hundrede gram kød pr måltid.
    Så vi hoppede tilbage på Jerseyungkvæget; det passer bedre til os smiley
    Longhorn er kødkvæg og der er sådan set masser af kød på dem. Men nej, ikke som på en Charolais eller en Belgisk Blåhvid eller den slags.


  • #48   4. nov 2020 Marie og bison kommer på fredag smiley

  • #49   4. nov 2020 Det bliver spændende.
    Har du været så heldig at Marie er drægtig igen? smiley


  • #50   4. nov 2020 Nej desværre men sætter hende til tyr når de får besøg af tyr igen

  • #51   6. nov 2020 Så kom de hjem i absolut ro og orden

    profilbillede
  • #52   6. nov 2020 Tillykke, hvor ser de dejlig ud smiley
    Jeg må indrømme, at jeg er lidt misundelig. smiley


  • #54   6. nov 2020 Hun er simpelthen så sød og mild - og passer så fint på bison - men vil gerne hen og nusses smiley

  • #55   8. nov 2020 Jeg er så vild med dem - i morges kom hun løbende med en masse muh'er helt nede fra den anden ende af folden, lige så snart hun så mig smiley

  • #56   8. nov 2020 Dejligt at høre smiley

  • #57   3. jan 2021 Marie og Bison hygger med hestene for første gang i dag - totalt problemfrit

    profilbillede
  • #58   3. jan 2021 smiley

    profilbillede
  • #59   4. jan 2021 Hvor ser det hyggeligt ud.

Kommentér på:
Køer hobbybrug

Annonce