{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
750 visninger | Oprettet:

Opsigtsvækkende studie opdager den dybe tallerken {{forumTopicSubject}}

"Opsigtsvækkende metastudie: Vi kan nu slå fast, at inklusion ikke virker

Et nyt studie fra Vive viser, at børn med særlige behov er så forskellige, at de ikke kan rummes i det samme tilbud. Det vigtigste er at se på det enkelte barn, mener forsker."

https://politiken.dk/indland/art9100854/Vi-kan-nu-sl%C3%A5-fast-at-inklusion-ikke-virker

Dette har et utal af lærere vidst fra den dag fru Antorini og co pressede inklusionen ned over såvel børn med særlige behov som alle de andre unger. Som vanligt lyttede man ikke til dem, der har ekspertisen.

Jeg var en kort periode støttelærer for en dreng med særlige behov.
Kors, hvor var det spild af hans og resten af klassens tid - og hvor var det synd for ham, at han skulle presses ned i en normalklasse og føle sig umulig og forkert fra skoledagens start til slut. Det var grænsende til nul, hvad jeg kunne gøre - andet end igen og igen at forlade klassen og undervise ham alene. Kaldte de dét inklusion? smiley
Min vigtigste indsats i dette kortvarige job var at plædere indædt for, at drengen kom på en specialskole - en, der var gearet til og rummede børn med særlige behov. Det lykkedes smiley
Jeg fik senere en hilsen fra forældrene, hvor de fortalte, hvor glade drengen og de var for den nye skole smiley

Jeg tror på, at der er lykkelige tilfælde, hvor inklusion er godt. Det VAR der sådan set også før, den blev presset ned over alle.




Kommentarer på:  Opsigtsvækkende studie opdager den dybe tallerken
  • #1   3. dec 2022 Amen!
    Jeg har haft mine børn hjemme fuld tid i hhv 14 og 9 mdr, fordi de qua deres autisme på ingen måder rummer folkeskolen. Alle tænkelige tiltag er forsøgt afprøvet, med det resultat at de bare fik det værre og værre.
    VISO er nu på sagen og ryster på hovedet over at man har forsøgt SÅ længe at passe dem ned i almenregi (sønnen har været på nedsat skema i 5 år!).
    Inklusionsforsøget har intet godt gjort. Mistrivslen hos børn med særlige behov har aldrig været større. Over halvdelen af alle børn med autisme er i skolevægring! Og angstniveauet hos både børn med særlige behov og neurotypiske børn er alarmerende højt. Der SKAL handles NU.


  • #2   3. dec 2022 Næsten alle de elever, vi fik på min (special)skole lagde ud med at sige, at de HADEDE skolen og HADEDE lærere, når de var på besøg hos os.
    "Hvad fanden har I gjort ved ham?" spurgte en mor til en af skolehaderne, da han havde været hos os et par uger. Han SPRINGER ud af sengen om morgenen, fordi han glæder sig sådan til at komme i skole smiley
    Tja. Vi havde bare lavet en skole til bl.a. sådan nogle børn som ham - hvor han kunne føle sig rigtig og dygtig og vellidt og rummet som lige præcis den, han var.
    Antorini og co's spareshow (under dække af diverse indholdsløse buzzwords) har kostet SÅ meget hos mange børn og deres familier - som fx din, Malene smiley


  • #3   3. dec 2022 Åh hvor har du ret!
    Vores yngste med absenceepilepsi og deraf sociale udfordringer samt ekstrem udtrætning, har virkelig haft nogle lorteår. Vi har kpe, krævet, kæmpet og krævet. Det seneste halve år vi fik endelig plads i et specialpædagogisk skoletilbud. Det er en befrielse for alle parter, og han fungerer nu upåklageligt. Godt han er kognitivt 2 år forud for sin alder, ellers ville han være tabt fuldstændig smiley


  • #4   3. dec 2022 Hvor er det godt, at det lykkedes at få et ordentligt skoletilbud, Louise - og hvor er det urimeligt, at I har skulle kæmpe så voldsomt for at få det.

  • #5   3. dec 2022 Isabelle ja det er skisme urimeligt, og især fordi vi jo langtfra er de eneste. Vi er stærke og giver ikke op. Har krævet skolepsykolog ud til observation i klassen, krævet indstillet til PPR, sendt Julius til psykolog osv. Mit hjerte græder for de børn, hvor forældrene ikke har de ressourcer. Det burde bare ikke være sådan smiley

  • #6   3. dec 2022 jeg kan så sige at tanken har spredt sig ned på dagtilbudsområdet .. hvor vi før havde flere specialinstitutioner på vuggestue/børnehave niveau så er der nu flere og flere børn med special behov i vores almindelige institutioner ... det er SÅ synd for både barn, ansatte og de øvrige børn, og der går vel og mærke ofte længe inden der følger penge med, dvs den almindelige normering bærer byrden ..
    Det giver stress, uro, personalesygdom og flugt ... og INGEN profiterer af det ..

    Det der inklusion er ganske som "længst mulig i eget hjem" blevet til en spareøvelse ...


  • #7   3. dec 2022 Nu taler jeg ud fra egen erfaring, som autist med ADHD som alle dage har haft det svært i folkeskolen (men... som så mange andre først er diagnosticeret senere på trods af voldsomt fravær og mistrivsel...).

    Hvis man skal indføre inklusion, så skal vi fundamentalt ændre klasseværelset. Så skal det gøres mere ND venligt, der skal være mere plads til forskellighed og overordnet skal der mindre pres på, hvilket heller ikke ville være negativt for NT børn vil jeg mene. Det kan selvfølgelig se ud på mange måder.

    Jeg kom aldrig i en specialklasse, fordi jeg var fejldiagnosticeret med angst og depression fra 11 år. Jeg kunne ikke rumme et klasseværelse. På ingen måde. Jeg lærte ingenting i selve klasseværelset. Jeg lærte tingene derhjemme, når jeg lavede lektier. Jeg havde også et kæmpe fravær, som ofte var oppe og ramme 50%.

    Havde jeg haft et stille sted at lave en opgave, haft noise cancelling øredutter/fået lov til at høre musik, sluppet for at konstant svare på spørgsmål, når jeg egentlig havde svært ved at tale pga. overstimulering, haft lov til at have fidgets, haft plads til at være mig og tage de pauser, jeg havde brug for; Så havde min skolegang set betydeligt anderledes ud.

    Så havde der rent faktisk været plads til mig. Det KAN godt gøres i en almenklasse, men istedet for at gøre det på den måde, så har de ladet tingene være som de altid var, og resultatet er flere mennesker, som går gennem folkeskolen som jeg gjorde. Jeg er slet ikke overrasket over resultatet.

    Selvfølgelig vil specialskoler og klasser med stor sandsynlighed stadig være nødvendig for nogen - Men jeg tror også at inklusion kan virke, hvis vi rent faktisk indretter klasserne sådan, at de er inkluderende.


  • #8   3. dec 2022 Men indtil klasserne/skolerne er indrettet, så de kan rumme børn med særlige behov - de, der kan profittere af at være der, er det noget i nærheden af mishandling at presse dem ind i normalklasserne, synes jeg.

  • #9   3. dec 2022 Alexandoria..
    Jeg tænker du har ret. Problemet er at der skal være 30 børn i klasserne nu. Julius er bestemt ikke NT, men han kan ikke få en diagnose. Da han var yngre havde han virkelig mange og typiske autistiske træk. Tænker måske han har en atypisk autisme. Vi har fået lægen til at indstille ham 2 gange til børnepsyk i Næstved for diagnose. Han er afvist allerede i Slagelse (det skal åbenbart dén vej først), fordi han ikke er til skade for sig selv....
    Man kan som bekendt ikke få støtte medmindre man har en diagnose. Dvs der er ND børn som ikke har diagnose og ikke kan få hjælp, selvom de i høj grad burde have det. Der er SÅ mange tabere.


  • #10   3. dec 2022 Måske skal I lige skrive, hvad ND og NT betyder.

  • #11   3. dec 2022 Neurodivers og neurotypisk smiley

  • #12   3. dec 2022 Louise, det er netop også lidt min pointe! At hvis klasserne er indrettet til at være mere inklusive, så vil det også gavne både NT børn (de kan heller ikke altid rumme det hele) og de udiagnosticerede ND børn, som jeg jo var en af. Vi taber SÅ mange børn på gulvet, både ND og NT, med det nuværende system.

    Jeg fik først min diagnose sidste år, lige inden jeg blev 27, så jeg kan mega godt forstå din frustration ):


  • #13   3. dec 2022 @ alexandoria ... du har sikkert ret, MEN det har aldrig, og bliver nok heller aldrig været intentionen at man ville det bedste for alle ... det er og bliver økonomien der styrer, og det vel og mærke økonomien på den korte bane, ingen politikere sætter sig ned og beder om en analyse hvad det koster på længere sigt at vi tvinger inklusion igennem uden de rammer der er nødvendige for succes, for jeg er sikker på det er skræmmende tal .. de i forvejen sårbare risikere endnu større sårbarhed, og slet ingen understøttelse i at udvikle sig på bedst mulig måde .. og de såkaldt stærkeste der måske kunne blive endnu dygtigere hvis der var tid til virkelig at give dem optimale betingelser de svigtes også, og der kommer ved gud ikke kommende tider til gode når de alle bliver unge og voksne ..
    Er sikker på at flugten til privatskolerne er en direkte konsekvens heraf ... og der skaber bare endnu større a-b-c hold i samfundet, de børn hvis forældre har råd de før de bedste muligheder for at udvikle deres potentiale, mens eventuelle lige så begavede børn af ikke så velhavende forældre ikke får de samme muligheder .. så et langt stykke hen af vejen bliver det penge og ikke nødvendigvis evner der bestemmer hvem der kommer længst i uddannelsessystemet, og det er ved gud ikke godt for samfundet ..


  • #14   3. dec 2022 Jamen, jeg er helt enig, Hanne. Jeg ved godt, det er borderline utopisk at forvente, at politikkerne lige pludselig åbner øjnene.
    Især nu, når man ikke engang kan holde sig et sabatår efter 9. klasse. Især fordi nogle partier ønsker skolepligt for gymnasielle uddannelser.

    Der er for meget pres generelt. Børn og unge får slet ikke lov til at udforske arbejdsmarkedet og virkelig finde sig selv. Virkelig lære, hvor de vil hen i deres liv.

    Der lægges bare mere og mere i deres kurv, og selv de "stærke" knækker under presset. Det har der været råbt op om siden jeg gik i folkeskolen, og der bliver ikke lyttet.


  • #15   3. dec 2022 Hanne problemet er jo at taber man flere på gulvet ved inklusion, så bliver det dyrere i sidste ende.

    Jeg kan fortælle, at det er en privatskole (Sct. Joseph søstrene) vores drenge har gået på. Valdemar og August er nemme. Topkarakterer og passer deres ting og generer ingen andre. Det er guf for privatskolerne, og må indrømme at de formår at fodre drengene på deres niveau. Julius endte med at være der til midten af 5. Han blev mobbet i stor stil, da han kognitivt var langt foran sine klassekammerater, men socialt langt bagefter. Det bevirkede at han i frustration kunne blive meget udadreagerende. Han tåler heller ikke støj, da han ikke kan sortere lydene. Han blev gang på gang ringet hjem, da de andre klassekammerater blrv bange for ham. Det er jo heller ikke i orden. Men hvorfor er det mobbeofferet der skal ringes hjem, og ikke de elever der hele tiden stikker til ham, tager hans bold,, og kalder ham psykopat? De havde fået at vide hjemmefra, at forældrene ikke troede på at det var epilepsi, da han ikke kæmpede. Hvis ikke man føler sig anderledes og forkert i forvejen, så skal man da nok gøre det. Privatskolerne har ikke ressourcer og formpen til at hjælpe. Det lægger de ikke skjul på. Efterfølgende kom han på en folkeskole meget tæt på vores hjem, og i en klasse med 12 elever. Yes tænkte vi! Det var bare nogle møgunger uden lige. Jeg ved det, da jeg ordner hunde for én af lærerne. Mange flygtede fra klassen pga problemer internt inden Julius kom til vel at mærke. Men så blev han jo pludselig dén alle kunne give skylden. Forældrene holdt møder bag ryggen på os. De ville ikke have Julius i klassen. Gør det ondt som forældre? Det tror jeg nok. Vores helt vidunderlige, super empatisk og kærlige stille dreng hjemme, var bare et monster i andres øjne. Vi blev ved med at holde på at det skyldtes mobning. Endelig lykkedes det os at få skolepsykologen til at tage det seriøst, og det endte med at de så ham som vi heldigvis gør. Nu går han i et tilbud med maksimalt 8. De andre har primært kognitive udfordringer, men det er SÅ ligegyldigt. De ser Julius som en glad dreng og en rigtig kammerat. Han stortrives, og skal nu vurderes hvert år. Vi frygter kun at han vurderes sådan at han skal tilbage til den almindelige klasse igen. Ingen af de andre 7 mobber. De har selv været i samme situation.
    Jeg er super glad for at Julius ikke er vores første. Vi var faktisk så langt at vi overvejde hjemmeundervisning. Han skulle bare ikke ødelægges mere smiley


  • #16   3. dec 2022 - Og jeg kan, igen igen, ikke lade være med at tænke på den elev, jeg havde og om hvem den visiterende psykolog sagde, at vores job var at sørge for, at drengen ikke blev voldsmand eller morder - og hun ville ikke holde en tyver på, at vi kunne klare jobbet.
    Vi tog det - med krav om fuld støtte. Jeg vil tro, at drengen kostede tæt på en million om året de første to år, vi havde ham. Han blev fx kørt i taxa til og fra skole - ca 35 km hver vej plus skolens pris plus en fuldtidsansats løn.
    Efter to år behøvede vi kun halv støtte. Efter tre år behøvede vi ikke støtte mere. Efter fem år var han en velfungerende og skøn stor knægt smiley Det er han stadig smiley

    Gad vide, hvor han var endt, hvis hans kommune ikke havde givet ham en (dyr) chance?
    Gad vide, hvad det havde kostet samfundet, ham og eventuelle ofre? smiley

    Dengang var der modige politikere, der ikke så vores samfund som et firma. Markedstænkning har erstattet samfundstænkning. Vi er blevet kunder i butikken i stedet for borgere i en velfærdsstat smiley


  • #17   3. dec 2022 Mit ældste barnebarn gik på en privatskole - lilleskole - hvor en temmelig voldsom og udadreagerende dreng gik i klassen. Han drillede effektivt, og han var voldelig. Men hans far var advokat, velhavende og donerede større beløb til skolen. Han mente ikke, at hans søn havde et problem - og så mente skolen det heller ikke. De andre forældre mente, at drengen skulle have støtte af en art. Da de ikke blev hørt, og deres børn blev mere og mere kede af heller ikke at blive det, tog de en efter en deres børn ud. Mit barnebarn var vist nummer otte, der forlod klassen og skolen.

    PS. Mit barnebarn er en temmelig fredsommelig dreng - der også har sine grænser. Da han en dag umotiveret fik en lussing af den voldsomme klassekammerat, tog han fat i drengen, lagde ham ned og meddelte, at DET skulle han ikke prøve at gøre igen!
    Det lidt "interessante" ved ovenstående er, at klasselæreren ROSTE mit barnebarn for hans reaktion.


  • #18   3. dec 2022 jamen hvordan får man politikkerne til at indse at det at bruge penge, og nok af dem fra børnene er små og gennem skolesystemet er givet godt ud for ALLE ... jeg kender svaret, det kan ikke lade sige gøre .. som en sagde en gang en politikker vil kun tænke og planlægge for en valgperiode af gangen, og det er slet ikke nok på det område ... der skal være en forståelse og en vision og så skal der penge til (som på hele det off område) og så skal det holde i mange år, generationer ..

  • #19   3. dec 2022 Lad os lige ridse den overordnede problemstilling op. Vi har til rådighed en sum penge, som konstant er udfordret af, at alle synes, at netop de betaler alt for meget i skat. Overfor dette står så et utal af grupper, som mener, at lige deres behov er af så væsentlig en karakter, at man forventer løsninger - uanset hvad.
    Skal der flere ressourcer til unge med særlige behov, så fortæl mig lige, hvor finansieringen skal komme fra. Bitte! Hvem skal undvære og/eller, hvem skal betale mere (realistisk set)?


  • #20   3. dec 2022 Hvad er det lige, man har betalt for tog, der ikke kunne køre - og helikoptere, der ikke kunne flyve?
    Hvad er det vi skal betale for endnu en bro - eller to?
    Pengene er der. De bruges blot - i MINE øjne - helt helt forkert.

    - Og så har jeg i øvrigt aldrig syntes, at jeg betalte for meget i skat - heller ikke da jeg VIRKELIG betalte temmelig meget.


  • #21   3. dec 2022 mht til skat mener jeg heller ikke jeg betaler for meget ... og der er ihvertfald nogen der betaler for lidt, ikke alene personer, men store firmaer der har special aftaler ..

    og så er jeg overordnet tilhænger af at stort og veludbygget off system der nærer dem med evner, understøtter de der ikke kan så meget selv og behandler alle lige .. er modstander af private skoler og hospitaler ... mener de bredeste (læs økonomiske ) skuldre skal bære mest, og når så der er betalt til det, så er jeg bedøvende ligeglad med hvordan folk bruger resten ... og NEJ jeg har ikke noget i mod der er nogen der har mere end andre .. men der er nogen der har så uartigt meget, og der er nogen der tænker i ikke at betale til den fælles velfærd ...

    der er nogen for hvem 500 kr mere om måneden i skat ikke kan lade sige gøre, og så er der nogen der ikke nærmest ikke ville opdage hvis der blev betalt 5000 mere (bare eksempel) ... det synes jeg der skulle gøres op med... som en politikker sagde en gang her i Aarhus da en skatte stigning var på tapetet og folk protesterede vildt .. gennemsnitligt for en familie var det en pose Matador Miks mindre hver fredag, for velfærden børnene, de unge og de ældre i kommunen kunne det have en betydelig forskel ...


  • #22   4. dec 2022 En af dagens store "overskrifter" i nyhederne ... kommunernes udgifter til særlig sårbare er steget markant ... vi kan næppe forestille os at politikkerne drager konklusioner der går helt tilbage til inklusionen ... jeg ville sådan ønske der var nogle kommunalt ansatte, socialrådgivere, socialpædagoger, lærere, ledere af skoler, dagtilbud, diverse klubber osv som ser det og konkluderer, ville stå sammen og skære det ud i pap ... jeg er sikker de er mange derude der ser det og tænker det, men de skal gå sammen og sige det MEGET højt og larmende ..
    Jeg er så sikker på det er en del af forklaringen, ikke den hele, det er sjældent problemer kun består af en faktor, men jeg er sikker på den har en stor del at sige ..


  • #23   4. dec 2022 Problemet Hanne er, at specialtilbudene nok ikke er der mere - dvs der er ikke så mange af dem. Men jeg er helt enig i, at det ville være så godt, hvis politikerne blev gjort opmærksom på, hvad der nok er en del af årsagen til, at udgifterne til de sårbare børn og unge (og voksne?) stiger.


  • #24   4. dec 2022 Ingen svar på økonomien.
    Ikke andet end det halvparanoide "jeg synes ikke, at jeg betaler for meget i skat", og det lettere irrelevante "og jeg har betalt rigtig meget i skat".


  • #25   4. dec 2022 Er det paranoidt ikke at synes, man betaler for meget i skat? smiley

    Jeg HAR svaret på det med økonomien, Søren. Drop nye broer - tunneller inkl. (og nye motorveje også).
    Pris for Femernprojektet: Omkring 55 milliarder.


  • #26   4. dec 2022 når ikke "alle synes de betaler for meget i skat" går igennem, så er man paranoid smiley

    Det er vel politikkernes job at prioriterer, og selvfølgelig er ikke alle enige .. men ja noget infrastruktur kunne vente eller skrottes .. jeg mener vi kan spare på kongehuset. og når riget fattes penge, hvis det er det det gør, så er der imo Need to Have and Nice to Have ..
    I første kategori for mig er sundhed-omsorg, børn/unge, uddannelse, forskning, ældre, og det der skal til for at vi har et erhvervsliv ..
    Kunst, kultur er nice to have, men er der ikke råd er det ikke livsnødvendigt .. ellers må det koste mere ..
    Så større ikke her og nu nødvendige anlægsarbejder som fx er det LynetteHolmen den hedder .. og så alle mulige udvalg, færre lederlag ...

    nå ja og så alle politikkernes pensions - og vederlagsordninger .. de skal tilpasses noget der ligner det øvrige arbejdsmarked...


  • #27   4. dec 2022 Jeg tror faktisk ikke det vil koste synderligt meget mere end skolen allerede koster, hvis jeg skal være helt ærlig.
    Det er små ting, der gør en kæmpe forskel - Og meget af det kan sagtens indføres uden at ændre andet end klassestrukturen.

    Lav et eller to klasseværelser (der er som regel nogle, der er tomme) om til et stille rum. Et rum med små rumdelere (som skolerne allerede har en del af, oftest), hvor børnene kan sidde i ro, hvis klassen er for meget. Det kræver en enkelt lærer/pædagog, der kan holde øje, og vil også tage noget af presset fra de andre lærere (og pres er en af grundene til, vi mangler dem).

    Noget så simpelt som en lidt kortere dag for de små kan også gøre en massiv forskel. Mange børn er overvældede og det biddrager også til problemer senere hen.

    Lad børnene sidde med loops, noise cancelling hørebøffer eller lidt lav musik i ørerne, når de laver opgave - Det taber skolerne 0 kr. på.

    Tillad fidgets til de børn, der har behov for det. Det koster yderligere 0 kr. for skolerne.

    Jeg tror virkelig ikke på, at de her ændringer ikke kan laves for meget få penge. Det meste er små tweaks, som kan gøre en kæmpe kæmpe forskel.


  • #28   4. dec 2022 det er rigtig der er tiltage der kan gøres uden de store midler men anderledes tænkning ..
    fx er der også eksempler på plejehjem hvor medicinudgifterne er stærkt reducerede ifht "normalen" det er også fordi de indretter hverdagen for de ældre på anden måde ..

    når det så er sagt er der også steder hvor der mangler hænder ...


  • #29   4. dec 2022 "- Og så har jeg i øvrigt aldrig syntes, at jeg betalte for meget i skat - heller ikke da jeg VIRKELIG betalte temmelig meget."

    "mht til skat mener jeg heller ikke jeg betaler for meget"


    Det er da lidt paranoidt - i al fald i min verden.


  • #30   4. dec 2022 Paranoid betyder, at man føler sig forfulgt, Søren. Hvordan faen tolker du, at jeg (og Hanne) føler mig (os) forfulgt(e) ved ikke at synes, at jeg(vi) betaler for meget i skat - heller ikke når fx jeg betaler virkelig meget?
    Jeg lagde omkring en million i skat, da jeg solgte min og makkerens gård. Det var, synes jeg, virkelig meget - og jeg VILLE da på en måde gerne have haft den million på min bankkonto smiley Men paranoid - forfulgt??? Øh nej, det følte jeg mig nu ikke smiley Men OK - din verden lever jeg ikke i, så det kan gerne være, at DU ville have følt dig forfulgt (af ???) over at have betalt millionen i skat smiley


  • #31   4. dec 2022 Isabelle
    Mon ikke det efterhånden er gået op for alle, at du har haft en skole? Det er i al fald gennem årene nævnt et utal af gange.


  • #32   4. dec 2022 Jo - men hvad har det lige med sagen at gøre - det med "paranoid" ?

  • #33   4. dec 2022 Du bragte det selv på banen - igen igen.
    Det paranoide kommer der, hvor jeg siger, at alle synes, at netop de betaler alt for meget i skat. Det benægter du og Hanne, fordi I med glæde betaler skat. Det er da lidt paranoidt at tro, at alt drejer sig om jeres vilje og overvældende evne til at bidrage til husholdningen.
    Eller ville selvhøjtidelig være et bedre valgt ord?
    Men ganske typisk fra din side at fluekneppe ord og vendinger, når du mangler svar.


  • #34   5. dec 2022 Hanne og jeg er uenige med dig mht. at "alle" synes, at de betaler for meget i skat. Er det evt. i orden med dig?

    At du ikke er tilfreds med mit svar, er ikke helt det samme som, at det ikke er et svar - altså at jeg mangler svar - fx på det med økonomien.



  • #35   5. dec 2022 der er såmænd ikke noget som helst selvhøjtideligt i det, jeg kender flere der mener deres skattebetaling er ok .. de tørster nok ikke efter at betale mere, men heller ikke mindre ..
    Det er da ok at synes man betaler for meget i DK, men hvorfor bliver nedladende og personlig .


Kommentér på:
Opsigtsvækkende studie opdager den dybe tallerken

Annonce