{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.829 visninger | Oprettet:

Mink farme {{forumTopicSubject}}

Jeg fatter ikke , at man ikke lukker alle de minkfarme og afliver alle minkene . .... Nu har Corona i minkfarme også spredt sig til Læsø.

Så må alle de fine " madammer " der ellers går i pels sgu købe en Fleecejakke i stedet for.

Det ender med at coronaen spreder sig til vores andre dyr ... bla. vores hunde ( selvom de siger det ikke er sandsynligt ) ... men Corona er dog fundet hos hunde bla. på en minkfarm.

I øvrigt ER der også fundet Corona hos katte / kattedyr.

Desuden synes jeg heller ikke , der er særlig sympatisk at holde minkene i små svinske metalbure hele deres liv ... bare for at blive pelset til sidst .


Kommentarer på:  Mink farme
 • #1   1. okt Så det er bedre at kineserne opdrætter mink under langt værre forhold og af langt dårligere kvalitet..?
  Folk holder ikke op med at købe pels (desværre) og vi er altså i Danmark kendt for at lave verdens flotteste pelse og skind, som er en enorm eksportvare.

  Jeg synes det er endnu mere mærkeligt at man ikke har gjort en del for at finde ud af hvor den smitte kommer fra, for det er sgu underligt at der er SÅ mange minkfarme med smitte.


 • #2   1. okt Derfor synes jeg alligevel det er forfærdelige forhold minkene lever under herhjemme .... det hjælper da her at det er værre i Kina.

  Men så kunne man i det mindste aflive alle de mink der er nu ... hvor Coronaen raser .... gøre ordentligt rent / desinficere ... og starte forfra når Coronaen er væk.


 • Mathias M
  Mathias M Tilmeldt:
  okt 2018

  Følgere: 1 Emner: 4 Svar: 178
  #3   1. okt Så man skal aflive millioner af raske dyr? For at ikke at snakke om de økonomiske følger...

 • #4   1. okt "Så man skal aflive millioner af raske dyr?"

  De bliver da aflivet og pelset alligevel.


 • #5   1. okt Kenzie: ja og deres skind bliver brugt.
  Men nu skal de så bare dø for at dø.. og der skal smides for millioner væk bare fordi.. Ja det giver mening..


 • #6   1. okt #4 Alle avlstæverne bliver da ikke aflivet. Det er dyr som ejeren måske har brugt flere år på at avle frem til det helt perfekte eksemplar at avle videre på.
  Det er kun hvalpene fra foråret der normalt bliver pelset.


 • #7   1. okt Synes måske ikke at min nabos mink skal aflives fordi, der er smitte i Nordjylland...

 • #8   1. okt Et lille regnestykke

  Der er ca 6000 mennesker i beskæftigelse på danske minkfarme. Regningen er på over 300.000 kr om året for samfundet for én ledig industriarbejder. Så 6000 ledige i 1 år giver en udgift på 1,8 milliarder kroner.

  Der produceres 17 millioner skind om året - et skind sælges for omkring 200 kr - altså en omsætning på små 3,5 milliarder kroner, som der ikke bliver betalt hverken moms eller skat af. Og som vel skal kompenseres, hvis man som samfund går ind og kræver at raske bestande bliver slået ned? De 1,7 mio er produktionen - her til kommer alle avlsdyren, som er mere værd end skindet.


 • #9   1. okt Hver eneste gang nogen vover at kritisere den (manglende) danske moral, så fremdrages de gamle travere som 'værre i Kina', 'værre i Polen' eller påvirkningen af økonomien.
  Vi vil så gerne fremstå som rene i trussen og urin-, blod- og fæcespletter, som ikke er synlige, er naturligvis ikke eksisterende smiley
  Pelsdyravl er noget forbandet dekadent svineri og burde stoppes NU.


 • #10   1. okt Jeg er sådan set enig med dig Søren. Men jeg tænker ikke, at det skal ske med en “kill ‘em all NOW”-strategi, som kommer til at koste både samfundet og menneskerne bag vanvittig dyrt midt i en økonomisk krise af dimensioner.

  Vi brænder heller ikke alle værtshuse og barer ned, fordi folk bliver smittet der...


 • #11   1. okt Søren, jeg tror da de fleste ville være glade ved at lægge den industri i graven. Men det betyder da ikke at det er en fremragende ide at nedlægge alle farme her og nu på grund af Corona..
  Det ville da være tudetosset at gøre..


 • #12   1. okt CH
  Der findes ikke et bedre tidspunkt end lige nu, netop pga covid.
  Det er til gengæld ganske symptomatisk, at alt skal ordnes - bare helst lidt senere.


 • #13   1. okt Jeg kan simpelthen ikke se det er værre at opdrætte dyr for pels end for kød eller æg. Man kan absolut diskutere måden de holdes på. Men ingen af delene er livsvigtige for os.

 • #15   1. okt Om det er mink, svine/kvæg avl mm i Dk eller hunde til slagtning i Kina, så er det største problem, hvordan dyrene holdes, lever deres liv og ender deres liv til sidst.
  Hvad dyret bruges til efterfølgende er fuldstændig lige meget, i mine øjne.

  Jeg ville ønske alle produktions dyr, kunne have en ordentlig tilværelse og så human afslutning, som muligt, så ville jeg ikke ha noget problem med pels eller hund på menuen for den sags skyld.


 • #16   1. okt Tja, det kommer egentlig mest an på hvad vi forbrugere køber. Så længe vi forlanger flæskesteg til 30 kr kiloet, så holdes grise under dårlige forhold.
  Jeg ville ønske at folk ikke købte pels, men det gør de, og de danske mink holdes trods alt rimelig forsvarligt. Og jeg må indrømme at jeg synes alternativet er værre. Og vi har et håndværk som vi samtidigt kan være stolte af.


 • Denise J
  Denise J Tilmeldt:
  jul 2020

  Følger: 2 Emner: 3 Svar: 92
  #17   2. okt DK skulle følge trop med Holland og England. Holland stopper med deres minkhold nu. England har ikke sat år, dato på endnu. Hvis mink skal være en forretning som nu, skal de holdes som de gør. Det er også den mindst stressede for dem. Får de mere plads bliver de mere stressede, da håndtering vil få dem til at fare rundt og så bliver pelsen alligevel ødelagt. Men at holde liv i dem, fordi de har det være i Kina, Polen mv. er meget dårligt argument.

  Jeg har dog alligevel ondt af dem der nu mister deres dyr, årelange avlsarbejde og deres levebrød. Det er nok ikke alle der kommer oppe og køre igen.


 • #18   2. okt Omkring 1 million mink fra 100 minkfarme i Nordjylland skal nu aflives.

 • #19   2. okt Jeg er så en de 'madammer' der har en minkpels smiley Jeg har haft den i 15 år, det er et fantastisk stykke overtøj og jeg kommer til at have den i rigtig rigtig mange år endnu. Min pels er lavet af danske skind (fra en farm ved Århus). Den er produceret i danmark. Ja, den var dyr. Men hvis man deler beløbet med alle de mange år den holder så er den langt billigere end alle jeres fleecejakker lavet af olie. Og måske den i virkeligheden er mere bæredygtig ?
  Jeg kender branchen i kraft af min uddannelsen og må samtidig sige at branchen ganske enkelt har sovet i timen. De blev advaret for mange mange år siden om at de på et tidspunkt vil ramme et forbud, hvis ikke de ændrede de forhold de holder deres dyr på drastisk vis. De laver noget der opfattes som et luksusprodukt og ja, der er måske et etisk problem i at man laver et dyr udelukkende for dets skinds skyld (men altså man skyder jo også fasaner for sjov...). Dengang de havde de økonomiske muskler til at ændre på produktionen skulle de have handlet. Nu er det nok for sent og ja, tror desværre at det en branche der hører fortiden til i Europa.
  Men altså moral og etik er en sjov størrelse: den 'almindelige' dansker skyder gerne på minkene. Men køber stadig kæmpe mængder konventionel kylling. Kyllinger der opdrættes under kummerlige forhold i en industriel produktion. Der findes alternative, men dem er man ikke meget for at bruge for de er jo dyre. Så man lukker øjnene og tager det billige kyllingebryst.


 • #20   2. okt Men mad SKAL man jo have, Mette.
  Dog er jeg helt enig i det dobbeltmoralske i at skyde på pelsejere, fordi mink behandles elendigt, hvis man køber kød fra konventionelle dyr, der behandles lige så elendigt.


 • Hera-pigen
  Hera-pigen Tilmeldt:
  jul 2020

  Følger: 1 Svar: 22
  #21   2. okt #16
  Og vi har et håndværk som vi samtidigt kan være stolte af.

  Jeg ser ingen grund til at være stolt af et håndværk baseret på dyr der mistrives...

  Hvis vi skal blive ved med at sammenligne de forskellige former for dyrehold, så kommer vi aldrig videre. At landbrugsdyr også holdes under dårlige forhold, skal ikke være argument for ikke at gøre noget ved pelsindustrien - og omvendt.

  Hvis vi som forbrugere lader være med at købe pels, og er villige til at betale det kødet koster, så kan vi langsomt ændre på dyrenes forhold. Men så længe pengene vægtes højest, så blir det ved snakken.


 • #22   2. okt Det meste danskproducerede mink ryger til østen, så vi kan lave boykot, det ændrer næppe det store. Der er ikke meget salg i DK.

  Hvis man vil have ordentlige forhold i pelsindistrien må man lave et kolossalt lobbyarbejde - i udlandet.


 • #23   2. okt Jeg synes sådan set, at man slet ikke skal HAVE en industri, der mishandler dyr.

  Læs fx om søernes liv smiley

  "I den intensive griseproduktion har man fremavlet store søer, som kan være drægtige med mange smågrise hver gang. Desuden tager man smågrisene fra soen, allerede når de er 3-5 uger gamle, og soen flyttes til løbeafdelingen (se kapitlet Ordforklaring), hvor ornerne holdes. Den bratte fravænning og tilstedeværelsen af orner gør, at soen kommer i brunst - og kan parres eller insemineres igen - 4-6 dage efter. Reproduktionen er dermed meget intensiveret.

  Det betyder, at soen kun har få dage i løbet af et år, hvor hun enten ikke er drægtig eller har et kuld diende smågrise. Hun kan således producere 25-30 smågrise pr. år og gennemføre 2,1 drægtighed/fødsel/diegivning pr. år. Et kuld er på gennemsnitligt 13,8 overlevende grise, når alt forløber optimalt.

  En so får gennemsnitligt ialt ca. 6 kuld grise i løbet af ca. 3 år, inden hun sendes til slagtning eller dør/aflives i forbindelse med sygdom.

  En del søer kan ikke klare disse store produktionskrav."

  Undskyld for OT, Nittib.  profilbillede
 • #24   2. okt Næ, Isabelle, men der skal mere til end ønsketænkning og et fingerknips.. Og i øvrigt tvangsnedlukning af danske minkfarme.

 • #25   2. okt @20: Men man kunne jo lade være med at spise kød smiley
  Eller nøjes med at spise kød fra dyr der har haft et godt liv. Drop kødet fra det dyr, der har gået sammen med 49.999 andre på alt for lidt plads og brækket knogler fordi de ikke helt kan følge med muskeltilvæksten. Jeg synes faktisk ikke at man kan tillade sig at pege fingre af andre når man ikke er villig til at stå ved den holdning man giver udtryk for.
  Fej for egen dør først.


 • #26   2. okt Enig. Man kan fint leve vegetarisk eller spise kød fra dyr, der har haft et ordentligt liv.

 • #27   2. okt "At landbrugsdyr også holdes under dårlige forhold, skal ikke være argument for ikke at gøre noget ved pelsindustrien - og omvendt." Minkavl er en landbrugsproduktion. Minkene er landbrugsdyr.

 • #28   2. okt Måske der skulle påpeges at mink der mistrives, får en dårlig pels og de kasseres ganske hurtigt. Det har vist sig igennem årtier, at de forholde som de har i Danmark, giver de bedst trivende dyr og dermed ligger vi i absolut toppen af industrien.

  Den anden diskussion om dyr der bruges til mad, kontra dyr der bruges til pels (eller andre dyr for sjov), kan næppe sammenlignes i dette tilfælde


 • #29   2. okt Selvfølgelig trives mink ikke i de små tråd bure, det er det samme som når landmanden påstår at søerne trives i fiksering båsene ellers ville de ikke være så produktive, eller burhønsene der lægger masser af æg, det er avlsarbejde og genetik.


 • Denise J
  Denise J Tilmeldt:
  jul 2020

  Følger: 2 Emner: 3 Svar: 92
  #30   3. okt maya. Ikke at jeg overhovedet støtter minkfarme. Men hvor ved du fra, at mink “selvfølglig” ikke trives i små bure? De ville ikke have så flot en pels, hvis de var stressede. Mink stresser meget hurtigt og derfor er det vigtigt, at der er ro omkring dyrene og at de forstyrres mindst muligt. De trives derfor ved faste rutiner. Jeg har passet mink for mange år siden og jeg tænker ikke, at ret meget har ændret sig siden. Måden de holdes på, har i hvertfald ikke.

  Jeg har tit diskutioner med mig selv omkring det at spise kød. Det smager godt men jeg syntes ikke om, at vi som mennesker, skal have ret til at bestemme, at dyr skal være her bare så vi kan få kød på bordet. Hvis nu vi alle kun spiste hvad der var nødvendigt, for kroppen, så kunne vi godt betale det dyrere kød, give dyrene et ordentlig liv. Vi indtager hver i sær for vilde mængder. Det koster både mange dyreliv og på klimakontoen.


 • #31   3. okt Jeg har selv haft ilder, og de er meget lig mink. Dyr kan overleve meget, tænk på alle de kaniner og fugle der bliver holdt i helt små Bure.
  Dyr tilpasser sig og overlever, men det betyder da ikke at de trives.
  Nu ved jeg hvordan ilder opfører sig når de har mulighed og plads, og så virker de mink man ser på mink farmene altså stresset, i mine øjne i hvert fald.
  Der er jo absolut intet at lave naturlig adfærd omkring, lige som med søerne mm. Hverken værre eller bedre.


 • #32   3. okt Nu må alle mink så lade livet på grund af corona, men det kunne være interessant at vide, hvor mange hunde, katte grise mm faktisk er smittet.
  Jeg er ret sikker på, at minkene ikke er de eneste, for man har jo fundet corona hos hund der har boet på minkfarme, og hvis de er smittet, så kan en hund i et "corona villa" vel også smittes.
  Det samme gælder for vores grise, smittede medarbejdere kan vel smitte dem.


 • Denise J
  Denise J Tilmeldt:
  jul 2020

  Følger: 2 Emner: 3 Svar: 92
  #33   4. okt Maya. Nu ved jeg ikke om du har været på en minkfarm, men der er faktisk ret stille og dyrene er rolige hvis man går roligt langs med deres bure. Lige så ved håndtering. Du vil ikke være i tvivl når de er stressede, for så lugter der helt forfærdeligt.

 • #34   4. okt Jeg har det med mink, som jeg har det med kælekaniner, der henslæber deres liv i bure, hvor de ikke kan leve noget, der bare MINDER om et naturligt og ordentligt liv - lige som jeg har det med fugle, der tilbringer hele livet i små bure uden mulighed for at flyve.
  Det er ikke hverken rimelig eller værdig behandling af levende væsner smiley


 • #35   4. okt Mink er ekstremt følsomme overfor stress. De starter med at dræbe hvalpene (hvor tæve og hvalpe går sammen), og de voksnes pels skades så meget, at det ikke længere har værdi - hvis altså de ikke selv dør af stress.

  Af samme grund, er det cirka verdens dårligste ide, når aktivisterne lukker mink ud i naturen. De færreste overlever særlig længe smiley


 • #36   4. okt Mange dyr er følsomme overfor stress de overlever og fungere alligevel i det vi som mennesker tilbyder.

  Jeg håber ikke vi er uenige om at det langtfra er optimalt for et dyr at leve dag ind og dag ud i bure med trådbund uden nogen former for aktivitet end yngelpleje og mad.
  Mink klare sig forresten godt ude i naturen og er medvirken til at den danske vildtlevende ilder er trængt.

  Mink lever som enhver anden art der bliver brugt i produktion.
  De overlever og producere det produkt vi ønsker, lige som hønsene, svinene, kørerne mm.

  Vi kan diskutere om det er nødvendigt at producere mink pels i Danmark, men håber ikke vi diskutere om minkenes forhold på farmene er optimale.
  Især når man høre de diskutioner herinde om hunde alene hjemme tid, hvor mange timer de burde luftes og aktiveres mm.

  Det er simpelthen skørt hvis man samtidig forsvare minks forhold som produktionsdyr.


 • #37   4. okt Flertallet af minkene fra minkfarmene kan vist ikke klare sig i naturen, Maya - hvilket de så heller ikke skal i Danmark, da de ikke er gode for den danske natur.

 • #38   4. okt Min klarer sig desværre fint i naturen. Og bl.a. pga. aktivister som slipper dyrene fri, er de nu et problem for flere fuglearter og andre mindre dyr.

 • #39   4. okt Det er noget a la nedenstående, jeg bygger mit #37 på:

  "Minken forekommer over hele landet, bortset fra en række mindre øer, og på Lolland- Falster træffes den kun sjældent. Vilde mink i den danske natur stammer fra pelsdyrfarme, som de er undsluppet fra. Størstedelen af undslupne mink dør inden for kort tid, men nogle er i stand til at overleve i fri natur. Minken klassificeres som en invasiv art i Danmark."

  Men videre har jeg nu læst, at der skydes flere tusind mink om året i DK, hvilket jo må betyde, at de mink, der klarer sig, klarer sig ret godt og bliver til mange flere smiley


 • #40   4. okt Ja desværre, der findes vilde bestande nu, som formerer sig og overlever fint.

 • #41   4. okt Og så har de en lidt speciel måde at jage på, de går i blodrus og dræber alt hvad de finder... nu bevæger jeg mig ind i noget jeg ikke er Heelt sikker i, men vistnok noget med at det stammer fra, at når man kommer fra steder med fødeknaphed er det med at samle så meget sammen som muligt... men det er jo upraktisk her, hvor de ender med at slå meget mere ihjel end de spiser

 • Denise J
  Denise J Tilmeldt:
  jul 2020

  Følger: 2 Emner: 3 Svar: 92
  #42   5. okt Maya. Vi kan sagtens blive enige om, at mink og rigtig mange andre dyr, ikke egner sig til et liv i fangenskab og i sær dyr der ikke er tamme og som holdes i bure.

  Måden mink holdes på i DK, gør dog at de har verdens flotteste pels. Den ville de altså ikke have, hvis de var stressede. Men for min skyld måtte de lukke butikken i morgen.

  Dyreaktivister er bindegale. Deres måde at optræde på, fører ikke til noget fornuftigt. De er skyld i, at en masse dyr dør og de dyr der får et liv ude, ødelægger det for andre dyr.

  Linda. Jeg er ret overbevist om, at dyr hellere ikke mink tænker i, om der er mad på bordet i morgen eller om en uge. At dyr går amok i blodrus er vist noget fup. Ræven bider alle høns ihjel, fordi de er på begrænset plads og ikke løber væk. Det samme gør sig sikkert gældende hvis et andet rovdyr er inde i en indhegning med “mad”. Ude i det fri er resten af dyrene jo løbet væk for længst.


 • #43   5. okt Selvfølgelig tænker de det ikke bevidst, men ligesom leoparden slæber byttet op i et træ osv. så udvikler dyrene jo forskellige strategier der giver bedst mulig chance for at overleve. Og nej minkens blodrus er ikke at sammenligne med en ræv. Den er et reelt problem i naturen.

 • #44   5. okt Linda, at minken går i blodrus har jo intet at gøre med at den er et problem i naturen.
  Ude i naturen kan den jo ligesom ikke gå i blodrus, for der er ikke noget den kan gå i blodrus over, Denise beskriver det da meget godt, for byttedyrene bliver jo ikke stående og venter på at det bliver deres tur til at blive dræbt. Og selvfølgelig kan det sammenlignes med en ræv der går i blodrus, det samme gør en mår jo også.
  Til gengæld kan det altså ikke sammenlignes med at en leopard hiver byttet op i et træ.
  Blodrus, hvor et dyr går fuldkommen amok og dræber meget mere end det har brug for kan ikke sammenlignes med at et rovdyr hiver sit bytte op i et træ eller graver det ned for at forebygge at byttet bliver stjålet af andre.


 • #45   5. okt Denise J Det er fuldstændig samme måde som landmanden argumentere for at soen holdes i fiksering båse, de ville ikke kunne få så mange levedygtige unger, hvis de var stresset og ikke trives.

  Mener du også det samme gælder ved bur ræve?
  De har jo også den smukkeste pels.
  Hvad med den stereotype adfærd dyrene udfører og hvor trist og kedeligt deres liv må være, i forhold til naturlig adfærd.
  Er det så virkelig det parameter vi skal sætte op, for at vurdere om forholdene er ok, at de kan producere deres produkt?
  Kender du et produktions dyr der ikke producere det produkt, ejeren ønsker?
  Så blev produktionen jo ændret. En produktion bliver jo kun lavet hvis produktet der kommer ud kan svare sig.

  Jeg ved godt at vi alle, også landmænd mm. Har forskellige udgangspunkt og billede af hvad trivsel er.
  Jeg er nok meget farvet af den naturlig adfærd, hvordan dyret ville gebærde sig i naturlige miljø.
  Og da jeg har haft ilder, igennem en del år, som er meget lig mink, så ser jeg bare minkenes forhold i det lys. Mink/ilder er bare enormt foretagsomme, enten er de bare 100 % på over alt, undersøger, leger, og så kan de sove så tungt at man tror de er døde. Mink er glade for vand og jager ofte i og omkring vand.
  Det er et fuldblods rovdyr, atletisk og virkelig en hardcore dræber.
  Og så holdes de i tråd bure hvor der intet er at lave. At de så er så uheldige at de stadig kan bevare en fin pels på de vilkår, er da super trist for dem.


 • #46   5. okt Farmede ræve blev forbudt i 2009 med en udfasningsperiode på 15 år. Dvs. pr 31/12-2023 er der ikke flere rævefarme i DK. Pt er der én rævefarmer tilbage.
  Jeg tror man skal passe lidt på at bedømme om dyrene har det kedeligt osv ud fra hvordan man selv ser verden. De mink der bor i moderne minkfarme er avlet så de passer til det liv de har. Dvs. de er meget mere passive og meget mindre aktive end en vild mink. De fleste kan end ikke finde ud af at jage hvis de slipper ud. De har aldrig kendt andet liv så det er ikke sikkert at de 'savner' at have flottere forhold.
  ... og når det er sagt så kunne jeg da godt tænke mig at der var en fremtid for minkavl i DK og at dyrene blev budt nogle forhold som var knapt så trange og mere a la den måde de lever på i naturen. Så der var et alternativ til skind fra Kina.


 • #47   5. okt Mette, jeg er ikke enig, for det første er mink fra mink farme ret gode til at overleve i naturen, for det andet så er forholdene bare ikke optimale, ligesom med andre dyr i produktion, hverken værre eller bedre.
  Alle produktions dyr er jo avlet til det, det gør ikke at man ikke kan synes at de burde ha bedre vilkår.


 • #48   5. okt Anni jo det kan den godt ude i naturen smiley

 • #49   5. okt Nu har vi hørt begge versioner - dårlige til at overleve, gode til at overleve. Jeg selv har kun læst om det første.

  Der må være noget litteratur om det?


 • #51   5. okt Flertallet af minkene der bliver lukket ud af minkfarme er dårlige til at overleve i naturen.
  Det har man jo set hver gang dyreaktivisterne er brudt ind i minkfarmene.
  Hver gang det er sket, har folk gået i ugerne efter og har samlet masser af døde mink op.
  Men selvfølgelig har der også hver gang været nogen som har klaret sig fint og været god til at overleve.

  Det er jo ikke anderledes end hvis man lukker en stor flok hunde ud som skal til at klare sig selv.
  De fleste vil gå til, men nogle få vil overleve.
  Der er lavet en ret god film om hvordan dyrene i Tjernobyl har udviklet sig, hvor man også har fokus på, hvordan de efterladte hunde har klaret sig.
  De fleste gik til, men de få som overlevede klarer sig til gengæld godt.
  Det samme gælder for minken.


 • #52   5. okt Linda, vil du godt være så venlig at forklare mig, hvordan minken går i blodrus ude i naturen?

 • #54   5. okt Linda, en spand med ørreder er jo ikke naturligt forekommende i naturen ,så det kan da ikke bruges til at dokumenter at minkene normal går i blodrus når de lever vilde i naturen. De går også i blodrus, hvis man for eksempel sætter dem ind i en hønsegård.
  De går i blodrus, fordi hønsene ikke kan komme væk og fordi ørrederne i spanden ikke kan komme væk.
  Lever de i naturen og skal klare sig selv, så fanger de en ørred, men resten af ørrederne bliver jo ikke på stedet og venter på at minken kommer og slår dem ihjel. De er jo svømmet væk lige så snart de ser at minken har taget den første.
  Det samme gælder, hvis minken har fanget en fugl/and/ælling/kanin mm.
  Har minken fået fat på en af dem, så er resten da flugtet for lang tid siden.
  Og når de er flygtet, hvad er der så minken kan gå i blodrus over ? Intet, for der er ikke mere at dræbe da alt der kunne være byttedyr for minken er flygtet.

 • #55   5. okt Prøv at læse det hele

 • #56   5. okt Linda - de resterende dyr fjerner sig jo, når de er i fri natur...
  Der står, at de bliver ved til der ikke er mere - og det går ret hurtigt, for byttedyrene skrider, hvis de kan..


 • #57   5. okt Ikke alle byttedyr har mulighed for at fjerne sig.

 • #58   5. okt Hvilke byttedyr har ikke mulighed for at fjerne sig?
  Kan du komme med nogle eksempler?


 • #59   5. okt Der er to eksempler i artiklen. Jeg tænker også fugleunger i reder eller andre smådyr i reder.

 • #60   5. okt At et dyr plyndrer en rede er vist ikke at gå i blodrus.
  Hvis det var så vel, så er det jo så godt som alle dyr der går i blodrus, endda fugle ......


 • Denise J
  Denise J Tilmeldt:
  jul 2020

  Følger: 2 Emner: 3 Svar: 92
  #61   6. okt Maya. Jeg ved ikke om du så Temalørdag i lørdags på DR2. Det handlede om først katte og så hunde. I det program om hunde, viste de, husker ikke fra hvilket land, om sølvræve som man havde avlet hen mod at de blev tillidsfulde og glade overfor mennesker. De havde også nogen der var dybt agressive og vil bide ved enhver lejlighed.

  Det viser det Mette beskriver. At vore dages mink og andre husdyr, er avlet hen mod det liv vi vil byde dem. Det lyder ikke fedt og jeg syntes ikke at det er i orden at lege Gud på den måde, men på den anden side, så hjælper det, at dyrene på den måde får det bedre med tilværelsen i den tid de er her.

  Man kan så hellere ikke sammenligne dyrs liv i fangenskab kontra ude i det fri. Derude skal de jo løbe og gå langt, men det er primært for at få stillet sulten. Det kan de krydse af listen i fangenskab. Men de skal selvfølglig stadig beskæftiges med noget. Kan man ikke det, er det, at de kan begynde på sterotyp adfærd. Det er pisse synd, når de gør det. Vævning og gå/svømme i samme spor, er bare 2 af dem. Isbjørnen i sit “lækre” anlæg, gør det i bassinet. De svømmer nøjagtig samme bane hele dagen.

  Nu så jeg nyhederne her til aften. Det handlede igen om alle de mink der nu skal aflives. Det mest åndssvage i det her, er at om 3 uger skulle mange af dem aflives alligevel og havde dermed enda opnået en indtægt. Det er da et kæmpe spil. smiley

  Manden man interviewede, havde avlet mink siden midt tresserne. Nu skal hans livsværk, hvad man så mener om det, ødelægges på et øjeblik. Det gjorde indtryk at se ham fortælle.

  Noget der også fik mig til at tænke var, at en fra Danish fur, sagde at det var langt mere bæredygtigt og naturligt, at have en frakke, jakke mm. af pels, som kunne holde i mere end 20 år, i stedet for det meste af det vi går rundt i. Manden har jo ret, hvis man ser sådan på det. smiley


 • #62   6. okt Mink plyndrer ikke bare én rede hvis der er flere. Men at du ikke tror på at minken er et problem er fint med mig.
  Ud over at de er et problem i naturen, er de i øvrigt også et problem i folks havedamme, hønsegårde, fuglevolierer og hvor de ellers kan komme ind.


 • #63   6. okt Linda. nu har jeg overhovedet ikke udtalt mig om at de ikke er et problem i naturen, tværtimod, det er en invasiv art og har intet at gøre i vores natur, det samme gælder katten.
  Jeg udtaler mig hellere ikke om at de ikke går i blodrus i hønsegårde mm, for det er jo det de gør, netop, fordi byttedyret ikke kan komme væk i hønsegårde, folks havedam.
  Jeg og har ene og alene udtalt mig om blodrus i naturen, hvor byttedyrene kan komme væk.

  At stille en spand med ørreder er en sørgelig måde at bevise blodrus på.
  Gaddafi ville gøre nøjagtig det samme, hente en slå den ihjel og hente den næste, samt at han så godt som hver dag må være i blodrus når han graver mus op.
  Pudsig nok, så reagerer han på alt hvad jeg siger til ham mens han er i "blodrus" hvilket han jo ikke burde, for når dyret er i blodrus er hjernen jo slået fra.


 • #64   6. okt Du blir ved med at snakke om den spand. Der er andre eksempler. Men lad os nu lade den ligge.

 • #65   6. okt Ja, og du bliver ved med at snakke om hønsehuse og havedamme.
  Hverken hønsehuse og havedamme er "natur"
  Men ok, lad os slutte den her. smiley


 • #66   7. okt "Det viser det Mette beskriver. At vore dages mink og andre husdyr, er avlet hen mod det liv vi vil byde dem. Det lyder ikke fedt og jeg syntes ikke at det er i orden at lege Gud på den måde, men på den anden side, så hjælper det, at dyrene på den måde får det bedre med tilværelsen i den tid de er her."
  Men er det ikke præcist det vi har gjort med fx hunde i ekstrem grad? Vi har tilpasset dem til de forhold vi byder dem og designet dem så de kan opfylde nogle behov vi har?
  Blodrus er et lidt gammeldags begreb - eller måske mest den almene forståelse af hvad det er det handler om. Det handler jo ikke om at dyret er 'ondt'. På sin vis dækker det jo strengt taget meget godt hvad det er der sker. ALLE rovdyr kan finde på at slå mere ihjel end de umiddelbart har brug for. Men da kun hvis de bliver sat i en situation, hvor der er en flere byttedyr nemt tilgængeligt. Fx i hønsehuset, i en fuglerede, i en spand med fisk. Rovdyr med intakte jagtinstinkter føler sig jo belønnede når de jager og endnu mere når de tager et bytte. Og egentlig er det jo smart nok for det medvirker til at forbedre ens overlevelseschancer at have rigeligt at spise. Så smart af naturen at 'opfinde' belønning smiley
  Og jo, pelsen er sansynligvis temmelig bæredygtig set ud fra et miljømæssigt perspektiv smiley Og nej, de undslupne tamme mink er for størstedelens vedkommende virkelig dårlige til at klare sig ude i nature - heldigt for vores vilde fauna! Nogle kan, men langt langt fra alle.


 • #67   7. okt Kalder man det mon blodsrus, når en dansk/svensk ell. lign. fanger rotter - eller kalder man det slet og ret instinkt? smiley

 • #68   7. okt Det er, hvad rovdyr gør, når der er overflod.
  Helt klart instinkt.

  Det blodrus-ord er så ladet... det er en mennesketing ikke noget, der hører dyr til.


 • #69   7. okt Det kommer nok sn på hvad den der hører ordet lægger i det. Det er jo ikke sådan en gyserfilm ting hvor minken planlægger at tage på mordtogt.

 • #70   7. okt Blodrus (ikke blodsrus, som jeg skrev - ups) iflg. "Den Danske Ordbog":

  "anfald af tøjlesløs blodtørst

  drab, manddrab, mord, rovmord, koldblodigt mord, lystmord, sexmord, dobbeltmord, dødsvold giftmord, drukning, kvælning, mordbrand, strangulering seriemord, massemord blodhævn, hævndrab, vendetta blodtørst, mordlyst, blodrus"

  Intet af ovenstående kan, synes jeg, kobles på dyr.
  Blodrus er noget, mennesker kan komme i - ikke dyr.


 • #71   7. okt Uanset hvad vi kalder det, egentlig synes jeg at det er træls og sidde og fluekneppe ord, når vi alle godt ved hvad der menes, er det et problem, at minken jager som den gør. I dyrepasser og andre fagkredse, kaldes det blodrus- vi kan godt kalde det noget andet her.

 • #72   7. okt Hvorfor er det et problem at minkene tager mere bytte end de har brug for? Det gør ræven, ulven og alle mulige andre rovdyr også hvis de får chancen. Det er en del af naturens orden.

 • #73   7. okt Fordi der ikke er balance i det minken tager. Der risikerer nemt at blive alt for mange mink. De hører ikke til her og der er ingen (tilstrækkelig) naturlig regulering i bestanden.

 • #74   7. okt Nej, de hører ikke til her og derfor er de at betragte som invasiv art når de kommer ud i naturen. Dvs. de er 'fredløse' og må bekæmpes som skadevoldende vildt.

 • #75   7. okt .
  Fordi der ikke er balance i det minken tager. Der risikerer nemt at blive alt for mange mink. De hører ikke til her og der er ingen (tilstrækkelig) naturlig regulering i bestanden


  Det samme gælder jo for katten....


 • #76   7. okt Linda L - det er nu dig der flueknepper ord!

  hverken mink, mår, ilder, ræv, kat eller andre rovdyr slår mere ihjel, end de kan komme til .. dvs oftest kun eet enkelt bytte - idet resten er rendt væk.

  Så hvori minkens problematiske jagt består, kan jeg ikke se (udover at den ikke hører til i DK) - men det gør mår og brud, og de jager på præcis samme måde, og går kun i killer-mode/blodrus - kald det hvad du vil, hvis de kommer ind i en høsnegård el.lign.


 • #77   7. okt Men Linda, vi er jo ikke enige... det handler ikke om ordet, men om adfærden.

 • #78   7. okt Det store problem med mink og andre invasive rovdyr er, at de plyndrer andre dyrs reder og konkurrerer om deres mad.

  Det handler ikke om ekstraordinær blodtørst, det er dyrets naturlige rovdyradfærd.

  Mink, der slipper ud dør som oftest, enkelte overlever og problemerne opstår, når de formerer sig og begynder at leve naturligt.

  Jeg har aldrig set beskrevet anderledes.


Kommentér på:
Mink farme

x