DKK snobberne

DKK snobberne

Medlemmer: 374
Forside Forum Medlemmer Annoncer Hunde
 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Bygge terrasse for spejderhytte 5.000 kr.
  • USM HALLER disassembly - today! 1.410 kr.
  • montering af sovesofa 800 kr.
  • Replacing smoke alarm battery 375 kr.
  • Sætte lampe op 500 kr.
  • TV mounting / hanging 600 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Linieavl-indavl
  • #1   31. okt 2011 enige tror jeg aldrig folk bliver.

    i min verden er linie og indavl det sammen. forskellen ligger blot i hvordan det bruges..


    indavl er i min verden hvis man blindt avler for tæt uden at have en plan med det og uden at arbejde sig ud igen.


    linieavl er når en opdrætter ønsker at fremhæve et træk eller karakter og i det øjeblik man har det ønskede resultat trækker man sig ud af linierne igen. man har vel at mærke en overordent plan for det man ønsker.


    jeg har selv hunde med en høj procent. - og det er der kommet rigtig meget godt ud af. men der er heller ingen tvivl om at skal de indgå i avl så skal der trækkes ud af linierne igen. eks. min måsen - han er lavet for at slå en bestemt farve igennem. han er lavet på en linie som er meget kendt af opdrætteren og som vedkommende har haft i mange år - hun ved vel at mærke hvilke risisi der ligger i linien.


    jeg kender også til flere opdrættere der eks bruger linie avl når de får nye individer hjem. for at få evt fejl til at slå igennem. før de sættes ind i avlen blandt gode og sunde linier og derved ødelægger disse. men det er et arbejde der er enormt tidkrævende og dyrt. men i min verden foretrækker jeg selv hunde der har en høj % der er lavet på et foruftigt grundlag end en 0 hund opdrættet i blinde..


  • #2   31. okt 2011 DKK skriver det sådan her:

    Indavl / Linieavl

    Begrebet indavl defineres som:
    "avl mellem individer, der er tættere beslægtet end racens gennemsnit".
    Dvs. at i nogle racer vil parring af to hunde med fælles oldeforældre være indavl - i andre ikke.

    Definitionen på Linieavl er: "Parring af dyr på en sådan måde, at afkommet bliver stærkt beslægtet med en bestemt fælles ane".

    Ofte drejer det sig om en hanhund, men der kan også drives linieavl på tæver. Det er vigtigt at understrege, at linieavl også er indavl - og derfor medfører de samme ulemper som beskrives under indavl.

    http://www.dansk-kennel-klub.dk/Indavl-linieavl


  • #3   31. okt 2011 Men forståes så, at linieavl og matadoravl er det samme???

  • #4   31. okt 2011 matadoravl er når den samme hund (ofte en hanhund) bliver brugt igen og igen.

    for antalsmæssig store racer, noget man skal undgå, men for antalssmæssige små racer er det uundgåeligt.... derfor ser dkk igennem fingre for at man overskrider grænsen (som ofte vil være 0-3 afkom).... de har vist en uofficiel grænse hvorefter man får brev, men hvad tallet er ved jeg ikke. Men jeg ved at i min race var der vist engang en hanhund der var omkring de 24 afkom før han fik et brev .... men af de 24 var 13 eksporteret, 2 kryptokide, 2 aldrig avlsgodkendt.... så af de 24 blev 7 avlsgodkendt og 3 er gået videre i avl.
    og antallet 3 passer godt med hvad der var grænsen dengang han levede smiley


  • #5   31. okt 2011 matador avl og linie avl er ikke det samme.

    er enig med astrid her. madatoravl er når den samme hanhund bruges til alt for mange tæver og man derved indsnævre genpuljen. men individerne behøver jo ikke at være beslægtet. men deres afkom bliver det jo og hvis man så i næste generation krydser linierne får man jo en for høj %


  • #6   31. okt 2011 okay - så tror jeg at "linieavlen" endelig er forstået smiley

  • #8   31. okt 2011 christina -- nemlig. det er to alen af samme stykke -

  • #9   31. okt 2011 LOL - fin kommentar

  • #10   31. okt 2011 Har præcis samme holdning som det christina har skrevet og plejer selv at sige det hvis folk spørg mig om forskellen.

    uanset hvordan det bliver vendt og drejet og sagt velformuleret med "flotte" ord så er linjeavl også indavl. !


  • #11   31. okt 2011 så i vil også sige, at hvis man i menneskeverden gifter sig med sin fætter, så er det indavl?? det er jo ganske lovligt...?? hvor langt ud skal man før i ikke mener det er det samme? mange racer er jo opstået ud af ganske få individer, så unset hvad, så er alle jo i familie med hinanden...

  • #12   31. okt 2011 Alt levende er lavet ud af nogle få individer. Mennesket er ikke super meget mere diverst end hunden er.

  • #13   31. okt 2011 ... Især ikke hvis man tror på adam og eva versionen...

  • #14   31. okt 2011 Platugler jeg ville virkelig have det underligt med at gifte mig med min fætter... og det ikke kun fordi han er 12 år... smiley

    jeg kan da godt se hvorfor folk vælger at gøre det, men jeg vil hellere finde en hanhund som har de egenskaber jeg syntes komplimentere min tæve uden linje/indavl og så kaste terningerne..
    fremfor at finde en han der komplimentere og ligger tæt i linjer og hvor jeg ved hvilke ekstra risikoer der kan forekomme.


  • #15   31. okt 2011 Charlotte: helt enig

    Søster.. hehe... ja så er den jo galt og specielt da de kun fik sønner... hmm, hvordan mon vi liiiige kom videre derfra ? smiley


  • #16   31. okt 2011 Charlotte: der er jeg nu ikke helt enig, man vad jo hvad hannen bidrager med og hvad tæven bidrager med. og ved at have sundhedstestet avlsdyrene inden ved man også om der kan komme noget fra den ene eller den anden..

    man kan jo også kigge på tæve og hans linjer hver især og se hvad de har lavet, og så parre uden det behøver være linje/indavl.

    Men det nu nok meget godt vi er flere der har hver vores mening for på den måde bliver hundende aldrig helt ens smiley (ment på den gode måde, for de skal selvfølgelig følge racestandarden)


  • #17   31. okt 2011 ODDS: nej det ved du jo langt fra... det som hunden viser på sit ydre og via sundhedstjestene, er jo kun en brøkdel af det den faktisk indeholder... så 0 vil heller aldrig være noget jeg ville stile efter, med mindre det var en parring med en hund, som allerede var tætavlet.

  • #18   31. okt 2011 Jeg synes at det er fair nok at man ikke vil lege med indavl - MEN, for folk der kender deres linier indgående, så er det et genialt værktøj til at styrke afkommet.

    Det der jo er humlen ved indavl er at man dobler op på X% af generne (afhængigt af hvor tæt man parrer). Det er jo fint hvis der udelukkende er tale om sunde gener, men det er ret skidt hvis der dobles op på noget der giver problemer (hvorfor man skal kende sin linie indgående).

    Udavl kan give de samme problemer som indavl, hvis ikke man er obs på sygdomme o.l. i racen, men for den uerfarne er det den sikreste vej at gå. smiley


  • #19   31. okt 2011 Men det nytter jo heller ikke hvis alle laver linjeindavl for så vil det gå galt på et tidspunkt..
    Nu er jeg ny i det med at avle, og jeg har tænkt mig at ligge så tæt på 0 som muligt, at tjekke for så meget så muligt og så må vi se om en årrække hvad jeg har fået lavet smiley

    men som udgangspunkt er det hvad jeg holder mig til nu.

    Tak for jeres uddybende forklaringer, det kaster da mere lys over hvorfor linjeindavl smiley


  • #20   31. okt 2011 Søster: det er derfor jeg skelner mellem indavl og linieavl... linieavl, vil jeg mener at nye opdrætter, der gider at sætte sig ind i tingene, udemærket kan give sig i kast med...

  • #22   31. okt 2011 Jeg ved ikke helt konkret hvad linieavlen har gjort for mennesker - men på godserne har de ihvert tilfælde store næser smiley

  • #23   31. okt 2011 for mig bliver fætter/kusine først indavl, hvis man gør det i generationer.. så som på de store godser smiley

  • #25   1. nov 2011 Chatlotte

    Han er nok under overvejelse smiley


  • #26   1. nov 2011 Det var da en dejlig debat jeg fik startet her.. smiley
    Men er da glad for at enigheden en emnet er ca. den samme som herhjemme..


  • #27   1. nov 2011 LOL Charlotte

  • #28   1. nov 2011 ***Charlotte***; Jeg går delvist ind for linieavl.. Jeg har en noget udsat race hvad der angår sygdomme. Og det er i den forbindelse diskutionen kom frem. For samtidig mener jeg jo også at hvis man ikke bruger linieavl, så kommer man længere og længere væk fra standarten. Eller i hvert tilfælde det som jeg godt kan lide..

  • #30   1. nov 2011 Jeg synes at det bliver for tæt hvis vi snakker mor/søn, far/datter eller helsøskende... Der kan jeg ikke kalde det linjeavl uden at få en lidt bitter smag i munden, skal jeg ærligt indrømme.

  • #31   1. nov 2011 indavl er hvis samme navn fremgår mere end 1 gang i de første 2 led af stamtavlen smiley

    F.eks far/barn parring, søster/bror parring osv

    Linieavl er hvis samme hund(e) går igen flere steder i stamtavlen uden det er kombinationer som ved indavl.




Kommentér på:
Linieavl-indavl

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce