{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.830 visninger | Oprettet:

psykiatrisk service hund {{forumTopicSubject}}

Jeg har læst, herinde, om nogle stykker efterhånden der har eller overvejer at få en hund der fungere som psykiatrisk service hund.
Det lyder jo enormt spændende, men jeg undre mig over, at hvis man er så dårlig, med angst og hvad det ellers kan være, at man skal ha en psykiatrisk service hund, hvordan undgår man at påvirke hunden, med sin utryghed/problematikker?

Jeg skrev engang herinde, hvordan man sikre sig at få en stærk og robust psykisk hund, og fik følelsen af at det var svært at sikre sig, også fordi man selv er med til at påvirke hunden.
Så ja undre mig og er spændt på hvordan det fungere og hvordan man sikre sig at få en hund der kan tåle den belastning, det må være at være i tæt forbindelse med en psykisk sårbar ejer.


Kommentarer på:  psykiatrisk service hund
  • #1   21. feb 2020 Jeg har set hunde der ikke kunne

    jeg er stor tilhænger af katte som ven i den slags situationer. de jeg kender der gør det oplever aldrig at det smitter til katten. samtidig er det et givende dyr at følges med. og nemmere at varetage i en eventuel nedtur


  • #3   21. feb 2020 Elisabeth G: Tak for din historie, dejligt at det virker for dig.

  • #6   21. feb 2020 Ofte vælger man voksne hunde til funktion som psykiatrisk servicehund, så det er bare med at vælge en mentalt stabil, -stærk og afbalanceret hund. Har de sådan en personlighed, kan de ikke slåes ud af kurs fordi ejer er sårbar eller ked i perioder. Foreningerne bag servicehunde hjælper gerne med at udvælge hunde.
    Mine hunde har utroligt stærkt sind. De har været vidne til alt fra angst, PTSD og nedsmeltninger hjemme hos os, uden at det påvirker dem overhovedet. De tilbyder tværtimod nærhed og trøst. Iza er under uddannelse som terapihund.


  • #7   21. feb 2020 Malene: Tak for dit svar. Håber det bliver super godt med Iza. Synes bare jeg har set herinde, at der er folk der køber hvalp, med henblik på at ville træne den til psykiatrisk servicehund, og så skal man jo virkelig, enten være dygtig selv, eller være heldig at finde en virkelig god opdrætter.
    Når jeg har henvendt mig til forskellige opdrættere, bare for at høre omkring racen og deres hunde, og så spørger ind til psykisk robusthed, så får jeg bare det svar at det handler om socialisering og træning og så ejer. Har også haft snakket med en race repræsentant og fik samme svar.
    Så jeg synes det er lidt svært at finde ud af.


  • #9   21. feb 2020 Hippie: Tak for dit svar, det er helt i orden ikke at nævne diagnoser, jeg er mere interesseret i, hvordan man finder en hvalp/hund der er psykisk robust og kan klare lidt af hvert uden at gå i stykker. Jeg kom bare til at tænke på, at jeg havde læst om flere herinde, der havde psykiatrisk servicehund og jeg tænker at det er samme type hund (angående psykisk robusthed) som det jeg efterlyser.
    Hvordan vil du sikre dig, at din hvalp ville kunne "tåle" at være psykiatrisk servicehund?


  • #12   21. feb 2020 Hippie: ok, troede man selv skulle træne hunden op. Det giver lidt mere mening at finde en der allerede er trænet, og som man ved egner sig. Held og lykke med at finde en skøn hund.

  • #15   21. feb 2020 Hvis opdrættere siger at det hele ligger i prægningen, så ved de simpelthen ikke nok om nedarvede egenskaber, og ellers dækker de over svage linjer.
    Skrøbeligt temperament er ca. 50% arveligt, hvis man ser på emnet statistisk.

    Hvis du søger en hvalp med potentiale (husk at der aldrig er garantier), så find et kuld der hvalpetestes på deres mentale egenskaber og reaktionsmønstre, og få hjælp til udvælgelse.
    Herefter skal prægning på verden samt træning så målrettes de funktioner hunden senere skal udføre.


  • #16   21. feb 2020 Sofia A: ok, så alle hunde kan trænes. Hvordan træner man en hund til at blive mere robust og ikke blive påvirket af ejer?

  • #19   21. feb 2020 Malene:Tak for svar. Nu er jeg slet ikke på vej ud og finde ny hund, har bare tænkt, at hvis jeg nogensinde skal ha ny hund, så er det super vigtigt at den er robust psykisk,. Står pt. med en skøn hund, men hun er enormt sensitiv og bliver så let påvirket af mig, det kan jeg bare mærke at jeg slås lidt med. Det er lidt træls da jeg rigtig gerne ville mere træning, men det kan godt være lidt op ad bakke.

  • #23   21. feb 2020 Maya: spændende emne. Jeg har også tænkt tanken flere gange, når folk med psykiske udfordringer snakker om at få hvalp. Kan sagtens forstå tanken bag, at det kan hjælpe en psykisk sårbar person, at finde tryghed/accept/kærlighed hos en hund. Men hvordan undgår man lige, at hunden bliver påvirket, når man har det dårligt ?

    Uanset hvor stærk en psyke en hund har, så vil den jo blive påvirket af ejers humør. Jeg har ingen psykiske udfordringer, men har selvfølgelig dårlige dage, ligesom alle andre, og alle mine hunde har reageret, når jeg var ked af det.
    Det må være svært, hvis man ryger i et stort, sort hul i længere tid, ikke at påvirke hunden.


  • #24   21. feb 2020 Jeg tror ikke det betyder det store hvis man generelt behandler sin hund godt.

    Altså hunde er ikke særligt intelligente, og det vigtigste for dem er at passe på deres ejer.

    Hvis ejeren er trist, vil de sætte deres fokus på at hjælpe ejeren på den der hunde måde (i ved hvad jeg mener tror jeg).

    Når personen så har det godt, er de glade og alt er glemt igen.

    En hund kan altså ikke huske særligt godt. Så de går ikke hen og bliver deprimeret ligesom mennesker kan gøre.


  • #25   21. feb 2020 God pointe Martin. Mine hunde reagerer selvfølgelig i nuet, og har glemt alt om at jeg var ked af det, i går smiley

    Dog tænker jeg at angst, længerevarende depression osv. Et eller andet sted, kan påvirke en hunds psyke uheldigt.


  • #26   22. feb 2020 Du vrøvler Martin.
    Hunde husker ekstremt godt. De kan huske dårlige oplevelser i årevis.
    Og selvfølgelig bliver hunde påvirkede af ejers adfærd. Ligger ejer på sofaen dag ud og dag ind, vil hunden enten reagere med apati eller udadreagerende adfærd til sidst, da dens balance ikke kan opretholdes uden aktivering. Man kan tage gnisten fra dem, så at sige.
    Derfor skal man selvfølgelig kun have en servicehund, hvis dette hjælper en til at komme ud i verden - sammen med hunden. Hunden skal jo have oplevelser ud over sin funktion som støtte.


  • #27   22. feb 2020 Det er gammel viden at alt går gennem snoren

  • #28   22. feb 2020 @Malene.
    At du selv tror på den slags udsagn, ændrer ikke på at jeg har ret. smiley


  • #29   22. feb 2020 Planen var egentlig at få Easy certificeret. Jeg må indrømme det ikke er blevet gjort - jeg har egentlig stadig et behov, men pt. løser jeg det ved at hive min forlovede eller min mentor med, i de situationer, hvor Easy evt. ville skulle erstatte dem offentligt.

    Og så er der den ulempe at Easy jo ikke kan køre bilen for mig (jeg bliver hammer stresset af at køre bil) smiley

    Jeg oplever at han bliver påvirket når jeg er ked af det, får angstanfald mv.

    Han bliver påvirket på den måde at han meget gerne vil tæt på mig - sidde på mig, læne sig op ad mig, giver poten mv. Han er ikke trænet til at gøre noget bestemt, det er hans naturlige reaktion.

    Han bliver dog ikke påvirket mere end at jeg kan bede ham gå væk - så lægger han sig i sin kurv/sengen/sofaen uden nogen problemer.

    Han bliver ikke påvirket på længere sigt smiley

    Han er i mine øjne en mentalt stabil hund - han reagerer bestemt på mit humør og også hvis min forlovede er sur på sit spil, men ikke mere end at han ryster det af sig meget hurtigt. (Han løsning på at min forlovede er sur er som regel noget ala: se jeg kan bamse, sidde pænt.. Er jeg ikke sød? Nu KAN du da ikke være sur mere smiley )

    Opdrætter er udvalgt, fordi hun fokuserer på mentalt stærke hunde - men han er ikke specifikt udvalgt ifht. at skulle være psykiatrisk servicehund.

    Som individ hviler han meget i sig selv og det tror jeg er ret vigtigt for sådan en hund.

    Generelt det at have hund hjælper dog også i sig selv - mit liv ville have MEGET mindre indhold uden hundene.

    De er grunden til jeg kommer ud - også blandt andre mennesker til konkurrencer, træning mv. Situationer, jeg normalt ikke ville sætte mig selv i, men det gør jeg med hundene.

    Havde jeg ikke hundene, ville jeg nok være indendørs hjemme hele dagen, pånær møder, evt. praktik (et par timer om ugen) og hvis jeg er tvunget til at handle..


  • #31   22. feb 2020 @Isabelle.
    Og det er derfor man kan omplacere hunde så nemt som ingenting. En køter har hukommelse som en si.

    Indkald og alt det der skal løbende holdes vedlige ellers glemmer køteren det.

    Jeg beklager at jeg skal ødelægge nogens snehvide og prinsesse drømme, men jeg er realist. smiley


  • #33   22. feb 2020 @Isabelle.
    Din urealistiske tiltro til en køters hukommelse, er for for mig snehvide agtig.

    For mig symboliserer det ønsketænkning....

    Derfor udtrykket.


  • #35   22. feb 2020 Hunde husker skræmmende godt. Jeg oplever det i min salon. Har hundene tidligere haft en dårlig oplevelse (både omplacerings hunde og ikke omplaceringshunde) hos, tidligere hundefrisører, så husker de det. Selvom jeg har haft hundene her i fx 3 år, så er de stadig på vagt når jeg ordner dem specifikke steder. Det kan da kun være pga hukommelse.

  • #36   22. feb 2020 Altså min hund er en meget sensitiv hund, og reagere på lyde. Hvis der har været en lyd et sted, som hun blev bange for, så reagere hun oftes hver gang vi kommer der.

    Feks. På trænings banen, vi var igang med at træne, pludselig lød der et skud og min hund blev bange. Selv nu flere måneder efter er hun tydelig utryg i den ende af trænings banen.
    Så min hund husker tydeligt eller så bliver hun virkelig påvirket af mig uden jeg selv ved at jeg gør noget der kan påvirke hende.

    Lea nor laver jo også de der foredrag, din hund er dit spejl, omkring hvor meget vi påvirker vores hunde.

    Og de adfærdsbehandler træner mm. Jeg har vendt min hunds angst med, siger alle, at hunde bliver påvirket af ejer, så hvis jeg er nervøs, angst mm så kan det gøre at min hund aldrig bliver fri for det, ligemeget, hvor meget træning, medicin mm jeg propper i hende.


  • #37   22. feb 2020 Martin hvis du gad at kaste et enkelt blik på den kognitive forskning ville du vide at du bestemt ikke er realist.... faktisk er det lidt til grin at skrive. der er ingen nyere videnskab der bakker dig op.

    Jeg troede ellers du var logiker smiley

    sig til hvis jeg skal kaste nogle links senere. imens kan du Google arbejde af Clive Wynne


  • #38   22. feb 2020 Jeg tror at vi lige skal definere hvad god hukommelse er.

    Jeg kan huske hvad jeg fik at spise i går. Det kan min hund ikke.

    Jeg kan slå min hund lige nu, og om to timer kan jeg huske at jeg gjorde det, min hund har nada ide om episoden.

    Slog jeg den hver dag, så ville den nok begynde at forbinde mig med ubebehageligt.

    Sådan er hunde. De husker som en si.


  • #39   22. feb 2020 sludder Martin. her ved du tydeligvis ikke en dyt om emnet

  • #40   22. feb 2020 @HL.
    Så siger vi det. smiley


  • #41   22. feb 2020 Ja det gør vi. for jeg forholder mig rent logisk til resultater fra forskning.

  • #42   22. feb 2020 Hvordan forklare du så at en hund reagere på at den hørte en farlig lyd, et bestemt sted, og derefter reagere i månedsvis uden der kommer en tilsvarende lyd?

    Min hund reagere også længe på, hvis jeg har trådt på hende, når vi har trænet fri ved fod, det er tydeligt at hun holder mere afstand, og det er måneder og år vi snakker om. Måske din hund er lidt tung at danse med, men min hund husker tydelig alt.


  • #44   22. feb 2020 Og

    alle hundeejere, med et minimum af lyst til at lære om deres dyr, i dag ved også at hunde er meget mere end en tom citronhjerne, hvilket man også kan se i denne tråd

    Descartes anså hunde for cirka det du beskriver her Martin. men nu er vi i 2020 og ved lidt mere

    kattens korttidshukommelse er ca 16 timer, hundens 5 min. langtidshukommelse og minder er til gengæld en helt anden snak

    hunde kan for eksempel social imitation. og så kan de do as I do læring også ved at efterligne andre arter. de er bedre til at huske og efterligne mennesker end chimpanser...

    så drop nu det sludder Martin og forhold dig lidt logisk til emnet.

    Clive Wynne og Brian Hare er to forskere du kan starte med at Google. den sidste finder du også ved at Google Dognition. Adam miklosi er den tredje jeg vil foreslå


  • #46   22. feb 2020 @Isabelle.
    Jeg tror på at din hund reagerer på din usikkerhed.

    Jeg tror ikke at den overhovedet kan huske at den engang er blevet klippet i.

    Det er nøjagtigt ligesom dem der har hunde der er bange for dyrelægen. Nope, det er ejerens reaktion den reagerer på hovedsagligt.


  • #47   22. feb 2020 nej Martin det er det ikke.

    at du kan sidde og afvise at hunde har langtidshukommelse er helt vildt... selv bananfluer har det


  • #48   22. feb 2020 @HL.
    Så siger vi det. smiley

    Jeg har ikke afvist at hunde har langtidshukommelse. Slet ikke.

    Jeg siger bare at den er minimal. Der er stor forskel.


  • #49   22. feb 2020 Du trænger virkelig til at opdatere dig Martin

  • #50   22. feb 2020 @HL.
    Eller du trænger til at få noget realitet sans. Vi kan blive ved... smiley


  • #51   22. feb 2020 Martin hvorfor svare du ikke på det jeg spørger om?

  • #53   22. feb 2020 @maya
    Fordi dit spørgsmål for mig ikke giver mening.

    Jeg ved ikke hvad en farlig lyd er?

    Jeg har trådt ualmindeligt mange gang på mine køtere. Alligevel ligger de stille og rolig når jeg går forbi.

    Du refererer til udfordringer jeg aldrig nogensinde har oplevet.

    Så jeg kan jo kun svare. Pas!


  • #54   22. feb 2020 Martin nej det er dig der trænger her. Det er tydeligt. de folk jeg nævner ved mere end dig, og det henviser jeg til. Jeg troede du holdt af logikken men det fik vi da alle syn for her ikke er tilfældet.

    Du er simpelthen bagud på viden her. Det kan rigtig mange ejere bekræfte for de opdagelser her er slet ikke nye

    så i stedet for at sidde og surmule og forsøge at smide mudder efter fakta må du ud og læse lidt op på tingene. Det bider alligevel ikke rigtig på med din kritik af mig som budbringer når du ikke en gang har sat dig en smule ind i emnet og den megen forskning der ligger.

    tænk sig at man i 2020 kan sidde og afvise at en hund kan noget som en bananflue kan. Jeg håber du vil opdatere dig for der venter dig en spændende verden smiley


  • #55   22. feb 2020 Maya det er fordi Martin forholder sig til anekdotisk viden. han kan kun svare på de ting han selv oplever.

    store dokumentere studier med signifikans fx er ikke noget for ham

    smiley



  • #56   22. feb 2020 @Hl.
    Surmule og smide mudder?

    Øh, jeg elsker at debattere.

    Lad være med at projektere egne følelser over på mig. smiley

    Jeg har i øvrigt stadig ikke påstået at en hund ikke har langtids hukommelse. Lad os nu lige være enige om det.


  • #57   22. feb 2020 Lige netop Isabelle. Ejer klipper i hunden og kontakter så mig, da de ikke ønsker de skal gentage det. 3 år efter har jeg stadig hunde der reagerer når jeg nærmer mig de steder. Jeg er ikke nervøs eller reagerer.
    Mine kunder fortæller at hundene reagerer allerede 2. gang de kører hertil. Når de når rimelig tæt på vores hus (Ca en lille km) så begynder hundene at rejse sig i bilen, pibe utålmodigt osv. Jeg har selv oplevet det med de få kundehunde jeg har hentet. Det er et bestemt sted, hvor man skal dreje 2 gange efter hinanden. Det er underordnet om hundene bor tæt på eller 100 km herfra. Vi oplever det samme med vores angående pakkeri af bilen. Vi kan ligeså godt få hundene i bilen hurtigst. Kører vi i sommerhuset, hvilket sker 2-4 gange om året, så begynder de at pibe utålmodigt når vi når en grusvej. Det er underordnet hvilke vej vi kører. Vi bor på Falster og sommerhuset ligger ved Brædstrup/Bryrup. Nogle gange kører vi fra Randers efter at have besøgt svigermekanikken. De forbinder forskellige steder med ting.
    Da jeg var i praktik hos dyrlægen en uge i 8. klasse, fortalte dyrlægen at flere kunder nævnte at deres hunde dukkede sig i bilen, når de kørte forbi ude på vejen forbi klinikken. Ja det er nok lugten, men der må jo en hukommelse til for at forbinde den med noget specifikt.
    Vores hunde husker ekstremt godt.
    Gik til noget hvalpetræning med vores første hund. Lærte ham nogle kommandoer. Vi brugte dem aldrig siden hen. Kom til at tale om dem, da han var 13 år. Prøvede for sjov og han kunne huske dem som var de nyligt indlært. Ja måske er der forskel på racer. Terriers husker helt vildt godt!


  • #59   22. feb 2020 martin vi kan i hvert tilfælde enes om at du trækker i land. forståeligt nok smiley

    Og du skal vist også Google hvad en spejling er i psykologien.

    jeg håber du selv kan se hvor sjovt det her er. i utallige tråde herinde har du været efter folk fordi de iflg dig ikke var logiske nok.

    smiley

    Du kan få utallige eksempler fra ejere og videnskaben der modviser dig. se blot denne tråd

    prøv også at Google husk en Chaser... den kan huske navnene på jeg mener 1500 stykker legetøj med 100 % sikkerhed. Det er testet af alle mulige.

    ejeren har en seddel med navnene. han kan nemlig ikke huske dem...


  • #60   22. feb 2020 @HL
    Beklager jeg har ikke skiftet holdning.

    Du snakker som om, at dette er en vind/tab debat.

    Det er det ikke. Vi kan kun udveksle holdninger og erfaringer. Der er ikke nogen facit på dette emne.


  • #61   22. feb 2020 så fordi du ikke har set det afviser du al den forskning der findes?

    okay... Det er sødt på en lidt naiv måde smiley

    Du virker slet ikke som om du gider Google nogle af de folk og ting jeg foreslår. men så må du jo leve videre i mørkeland smiley


  • #63   22. feb 2020 Ja ja...

    Når folk ikke gør som man vil eller vil give en ret.

    Kan man altid forsøge at lave grin med dem eller nedgøre dem.

    Hvor gamle er det i er? smiley


  • #64   22. feb 2020 Martin: En farlig lyd i mit hunds tilfælde, er en lyd der minder/er skud/fyrværkeri.
    Hvorfor deltager du i denne diskussion? hvis hunde ikke kan huske, kan man jo heller ikke træne dem/lærer dem noget. At din hund ikke reagere på noget du gør ved den, siger noget om din hund, ikke om hunde kan huske. Gik du ikke til træning med den på et tidspunkt? Lærte den ikke noget?


  • #67   22. feb 2020 @Isabelle.
    Jeg beklager hvis jeg har såret dig med den bemærkning.

    For mig er det ikke en nedgørelse, men ord på skrift kan virke hårde det ved jeg godt. smiley


  • #69   22. feb 2020 @Isabelle.
    Har jeg pivet?

    Altså jeg er så glad lige pt. at jeg ikke tror jeg kan pive. smiley


  • #71   22. feb 2020 @Isabelle.
    Elefanter har så vidt jeg har læst en meget god hukommelse.

    De kan foreksempel "hade" har jeg læst. Det kræver altså en hvis hukommelse. Noget en hund aldrig vil kunne tror jeg.

    Aber og delfiner er det samme niveau.

    Men du taler også om nogen af de klogeste dyr i verden.


  • #72   22. feb 2020 hvilke aber Martin ?
    chimpanser?

    smiley



  • #73   22. feb 2020 @HL.
    Chimpanser og måske Bonoboen.

    Den sidste er et studie i sjov adfærd... smiley


  • #75   22. feb 2020 @Isabelle.
    Nej, det har jeg ikke.

    Jeg har så meget i hovedet lige pt., at jeg ikke orker at læse alt muligt.

    Plus, du bliver ved med at sige ingen hukommelse overhovedet og det har jeg ikke påstået. Jeg påstår meget stædigt at den er begrænset. smiley


  • #78   22. feb 2020 @Isabelle.
    Internettet skulle gå i stykker før end at jeg indrømmede at tage fejl.

    Alternativt at jeg vitterligt var interesseret i dig, men det er meget sjældent at jeg kommer der til. smiley


  • #79   22. feb 2020 nuj jeg var forvirret! står og pakker hus ned og debattere ind imellem og pludselig vsebjrg på boliggalleri! Jeg tænkte what... hvorfor spørger en om det der Lmao

    Martin men chimpanser kan jo netop ikke huske det som en hund kan....


  • #80   22. feb 2020 @HL
    Min viden om Chimpanser er meget begrænset.

    Men jeg ved, at man kan lære dem tegnsprog. Det har dog aldrig hørt om en hund der kunne.

    Hunde er søde, dejlige osv. Men kvikke. Nej...


  • #82   22. feb 2020 Isabelle elsker den lille film der er om Chaser og dens ejer på Youtube. Det er sådan en sød historie



  • #83   22. feb 2020 @Isabelle.
    Smed du virkeligt "tør du" kortet?

    Der må du lige spænde cykelhjelmen, og finde på noget bedre. smiley

    Jeg skal nok trykke på linket en dag, men jeg er altså totalt på "Hubspot" lige pt. Så meget jeg skal lære.....


  • #84   22. feb 2020 Jeg er med på en del af Martins tanke udfra at hunden husker ikke, at ejeren var nede i kulkælderen i går - hunden lever i nuet og reagerer derudfra. De færreste mennesker, også dem med diagnoser, er usikre og nede hver dag, så når de er i godt humør, så agerer hunden ud fra det, og så virker det selvforstærkende på mennesket.
    Vågner man op og bliver mødt af den glade hund og de krav til en, som bare det at have en hund i dagligdagen, så når man nok ikke at komme helt ned i kulkælderen, og derved er meget opnået.
    Selvfølgelig husker en hund, men den dvæler og ruger ikke over dens erfaringer, den lever i nuet og det kan man bruge her....


  • #85   22. feb 2020 @Kirsten.
    Tak, for at formulere det jeg tydeligvis ikke har evnet endnu.

    Sennenhund ejere er bar er bare skarpere end gennemsnittet.

    Sådan er det. smiley


  • #86   22. feb 2020 her er lidt video med forskellige emner med Hare

    https://www.youtube.com/user/dognition


  • #89   22. feb 2020 Ingen tvivl om at der også er forskel på racer/hundegrupper.
    En af vores hvalpekøbere (airedale) har haft 5 mastiffer før. De havde ikke haft Milo længe, før de måbende sad og fortalte hvor klog han er. Er hunden "fremstillet" til at være selvstændigt tænkende eller ej.


  • #90   22. feb 2020 absolut Louise store forskelle plus miljøet former dem. motiveres hunden af ejeren til at tænke og huske bliver den bedre til det, ganske som os smiley

  • #91   22. feb 2020 en hund har en intelligens der i gennemsnit svarer til et barn på 5 til 12 år, afhængig af race, individ og miljø.

    Det Martin siger svarer til at sige at børn i den alder heller ikke kan. og det tror jeg vi alle kan enes om er sludder.

    børn lever også i nuet. Det gør mange voksne også. Det betyder ikke at man ikke har langtidshukommelse eller kan drage erfaring dvs lære.

    arter der ikke kan det uddør


  • #92   22. feb 2020 Kirsten: Skal bare lige forstå det, så jeg behøver ikke være bange for at min hund reagere på noget jeg "udsender" fordi jeg jo måske er glad igen/eller ovre min forskrækkelse efter noget tid?
    Og hvorfor kan hunde være bange for noget, feks. lyd, hvis de ikke forbinder det med noget negativt, lyden forsvinder hurtigt, men hunden bliver ved med at reagere samme sted?


  • #94   22. feb 2020 Og ellers var det næppe så alsidig og udbredt et dyr heller. husk på at 80 % af verdens tamhunde bestand iflg Coppinger ikke var en ejer og derfor er nødt til at kunne huske selv også. ellers var de døde smiley

  • #95   22. feb 2020 Jeg har ikke læst tråden - må jeg indrømme - men jeg kan godt forstår dine tanker TS og af min egen erfaring kan jeg tilføje at de to hunde jeg har købt mens jeg var psykisk nede er 100 gange mere mor-syge og afhængige af mig, end de to jeg har købt mens jeg var psykisk på toppen. De er ikke angste eller nervøse - det er de begge alt for stærke og stabile hunde til at være - men de er mere "på" mig end de to andre... Om det er tilfældigt skal jeg selvfølgelig ikke kunne sige, det er datagrundlaget lidt for lille til smiley - men det er da påfaldende alliegvel

  • #96   22. feb 2020 ANNA G :Tak for dit svar og tanker, det giver god mening for mig.

  • #98   22. feb 2020 Det er nr 1 og 3 der er købt mens jeg var psykisk nede. Nummer 1 er en random hul i hækken hund købt på DBA. Det er nummer 2 også. Nummer 3 og 4 er fra en fantastisk opdrætter og begge hunde er af samme linier og i tæt familie (Nummer 4 er efter en kuldsøster til nummer 3)... De er alle 4 psykisk meget robuste hunde, men nr 2 og 4 er ikke helt så "afhængige" af mig som 1 og 3.

  • #99   22. feb 2020 Vdr hundens hukommelse, ret relevant..

    https://blog.dogley.com/dk/hundens-hukommelse-saadan-husker-din-hund/


  • #101   22. feb 2020 og miklosi

    man kan Google family dog project

    https://familydogproject.elte.hu/your-dog-remembers-what-you-did/


  • #103   22. feb 2020 der er sådan en skaldet gut som jeg simpelthen ikke ka huske navnet på pt men det kommer... Han har lavet studier direkte på psykiatriske service hunde og hvordan de håndtere jobbet osv.

    Jeg skal poste linket til hans seminar hvis jeg finder det men er midt i flytterod. Det var et mega spændende seminar... kan simpelthen ikke huske hvad det hedder... Det kommer hvert år.. sorry... går i tænkeboks mellem mine flyttekasser

    han har lavet nogle test på karaktertræk osv som styrker en sådan hund og hvilke der ikke gør fordi den påvirkes for meget


  • Celina M
    Celina M Tilmeldt:
    jun 2011

    Følger: 1 Hunde: 1 Svar: 1
    #104   24. feb 2020 Er der nogle der så ved hvad det kræver at få en service hund?
    Hvad skal man igennem inden (mennesket jeg tænker på her) smiley

    Er det kun personer med bestemte diagnoser, skal man have prøvet diverse medikamenter/medicin af inden?


  • #105   24. feb 2020 Celina M: Jeg ved det ikke, men foreningen har en side på facebook, så du kan skrive til dem derinde.

  • #106   24. feb 2020 Maya R : “alle” hunde kan blive service hunde men de skal opfylde nogle krav og igennem nogle test for at blive godkendt og få en servicehund vest.
    Jeg har 2 STB som jo også går under “the nannydog” og har haft begge mine fra hvalp uden tanke på at de skulle være en brugshund. De er begge købt da jeg havde det værst og de er ikke præget af mit sind,men de er meget opmærksomme på mig på mine dårlige dage, især tæven som lægger sig over mit bryst når min angst/ptsd er værst og forlader ikke min side når før jeg er ovenpå igen.
    Min tanke var slet ikke på hun skulle være min “psykolog” det lå bare i hende at hun passer på mig.
    Så du skal ikke lægge så meget i avl/ opvækst hos avler. Men nogle hunde har bare et større gen for det end andre.


  • Peter  B
    Peter B Tilmeldt:
    nov 2019

    Følger: 1 Svar: 1
    #108   25. feb 2020 Jeg har nu haft en dejlig blanding af en gravhund og labrador i 9 år, siden jeg fik hende har hun altid gjort mig opmærksom på hvordan min dag bliver.. Kommer hun hen til mig om morgenen og er meget klisteret er jeg klar over at jeg skal være opmærksom på mig selv og tage den med ro men, er hun knap så kontakt søgende og mere hvalpe agtigt ved jeg at dagen bliver god. Hun har aldrig haft nogen form for træning men er bare utrolig god til at læse mig. Jeg lider af bipolar og det kan til tider være svært at være i men, hun trækker mig op og er der altid på alle mulige måder. Så i mit tilfælde har træning ikke været nødvendigt, måske jeg bare har været utrolig heldig med hende.

  • #109   25. feb 2020 Nu har jeg lige været i kontakt med foreningen, og fået lidt svar og nogle dokumenter, det var rigtig fint.
    Jeg synes dog det virker lidt "let" når man tænker på at hunden efterfølgende skal kunne tages med rundt, steder hvor hunde normalt ikke må komme, men måske jeg bare ikke rigtig forstår hvad det er hunden skal kunne for at det hjælper. Som jeg forstår det, så bliver hunden vurderet, på et enkelt møde, om den er egnet. Jeg troede sådan noget var over en længere periode og mere systematisk. Jeg tænker når førerhunde bliver vurderet, trænet og socialiseret fra de er hvalpe til de som uddannet voksen hund kommer ud til en blind, og at det er professionelle der styre træningen, eller er det slet ikke sådan det fungere?


  • #110   25. feb 2020 Hundene bliver vurderet egnede eller uegnede efter ét møde, det er rigtigt smiley

    Men de kan ikke blive certificerede, før de har bestået servicehundeprøven. Og man træner op til den sammen med en af deres tilknyttede trænere, således at de løbende kan vurdere hundens parathed til opgaven.


  • #111   25. feb 2020 Ja så godt den skulle op til prøve, men et møde er da ikke meget at gå ud fra. Og hvordan træner man hunden i noget man ikke kan uden en service hund? I mit hoved virker det meget mærkeligt. Altså tænker hvis jeg er angst for at bevæge mig ned i gågaden, hvordan træner jeg så hunden i at være tryg ved det? Der skal i hvert fald en robust hund til.

  • #112   25. feb 2020 Meget relevante spørgsmål, Maya! Jeg er desværre ikke super meget videre inde i processen, da det kun er noget, jeg har overvejet at påbegynde, skulle Mason egne sig til det smiley

  • #113   25. feb 2020 Anine: Det er altså ikke fordi jeg vil kritisere foreningen eller psykiatrisk servicehunde hjælpen, men jeg har bare så svært ved at forstå hvordan det fungere, da jeg selv står med en hund der har lydangst og generelt er en usikker hund, super skøn ellers, og de "professionelle trænere og adfærdsdutter jeg har rådført mig med, siger alle at hvis jeg selv er nervøs/usikker mm. så kommer man ikke problemet helt til livs, da hunden reagere på ejer.

    Altså jeg kunne forstå det, hvis man fik en hund tildelt, som det sker med fører og servicehunde til handicappede. Hvor hunden er udvalgt og trænet til opgaven, af professionelle og med de rette påvirkninger, siden hvalp. Men jeg har ikke forstand på det, det er bare en spændende debat/emne.


  • #114   25. feb 2020 Opfattede nu på ingen måder dit skriv som kritik. Synes da bestemt det er nogle yderst relevante pointer smiley

    Jeg skal ikke kunne sige, hvor stram vurderingsprocessen er. Jeg tror endnu heller ikke fænomenet “psykiatrisk servicehund” er udbredt nok til at det er så ligetil at kortlægge forløbet, da jeg tænker det stadig er ved at bundfælde sig.


    Jeg ved dog, at blandt andet Servicehundeforeningen tilbyder færdiguddannede hunde til folk, der kan få bevilliget servicehund. Og jeg har altid været lidt diffus på det med at kunne uddanne egen hund. Selvom jeg i grunden synes ideen er god, hvis det kan gøres hensigtsmæssigt.


  • #115   25. feb 2020 Det var godt, nogle gange kan det bare nemt opfattes som kritik og nedgørelse, så ville bare lige være sikker.

    Men det er da spændende at se hvordan det udvikler sig, og det er jo super godt hvis sådan en hund kan være en hjælp.


  • #116   25. feb 2020 Jeg tænker at en psykiatrisk servicehund ofte ikkr har en indlært funktion som sådan - nogle har selvfølgelig, men for mig ville en hund eksempelvis kunne erstatte mit behov for at have min forlovede med rundt til diverse aftaler..

    Hvis Easy skulle certificeres ville det nemlig udelukkende være for de fordele der er ved at han er certificeret - altså mulighed for at tage ham med ud og handle, til lægen, møder mv.

    Men i og med psykiatriske servicehunde ikke bare har samme rettigheder som f.eks. førerhunde ville jeg nok blive stresset over, om nogen mon henvendte sig til mig, blev sure, aftalen om at hunden må komme med ikke når at gå igennem med virksomheden/stedet før jeg skal det jeg skal mv..


  • #118   25. feb 2020 #117 Hmm, er det lavet om indenfor de sidste par år? Da jeg snakkede med foreningen var det nemlig ikke sådan jeg fik det forklaret smiley

  • #121   25. feb 2020 Det er muligt at service-hunde har samme rettigheder som førerhunde, men kender til flere der bliver nægter adgang til butikker med deres certificerede psykiatriske servicehunde (fra tidligere Trinitas, jeg er træner tilknyttet foreningen)

  • #126   30. mar 2020 Det er langt fra alle hunde der kan bruges til servicehund og da slet ikke psykiatrisk servicehund! Det er et krævende job.
    Jeg har pt 2 Tollere hvor den ene, en tæve, er ALT for førefølsom til at kunne hjælp mig i situationer med angst og depression, da hun ligenetop ikke har selvtillid til at klare situationen og selv bliver nervøs og stresset, min anden Toller en knap 17 mdr gammel hanhund er derimod under træning til kombi servicehund (psykiatrisk og mobilitet) han har en helt anden selvtillid og er nærmest slet ikke førefølsom, det kræver så en del ekstra træning, da han ikke har et naturlig instinkt for at hjælp og nusse med mig når jeg har det dårligt. Den ideelle SH er midt i, da den har selvtillid nok til ikke at lade sig påvirke for meget af førrens sindsstemning, heller ikke i stressede omgivelser hvis man pludselig har brug for psykiatrisk hjælp midt inde i fx Bilka, men den er heller ikke så selvstændig at den ikke har indføling med din sindsstemning, den lader sig bare ikke påvirke negativt af dem. Men heller en som er lige langt nok til den selvstændige side, end til den for følsomme side, da du altid kan træne hunden til at støtte dig på signaler hvis den ikke gør det naturligt, men det er svært og heller ikke fair overfor en lidt nervøs hund at forvente at den kan præstere i stressede omgivelser som fx butikker og det er jo hele idéen med en servicehund, de skal jo kunne bestå en offentlighedsprøve for at måtte fungere som servicehunde (også de psykiatriske) man kan jo ikke bare selv træne en hund til det man lige syntes og så kalde den en servicehund, det er ikke lovligt.
    De opdrætter som siger det hele drejer sig om opdragelse og prægning skal man gå LANGT udenom, for de ved da slet ikke hvad de taler om, rigtig mange træk i en hunds (og et menneskes) psyke er arvelige, man kan så derefter på virke det til en vis grad den ene eller anden vej gennem prægning og socialisering, fx ved man nu at tendensen til at blive fx lydreaktiv er meget arveligt og en ned arvet lydreaktivitet er LANGT sværere at træne væk end en som er opstået pga fx mangelfuld prægning, og en lydreaktiv SH dur bare ikke, det bliver også testet både til prøven og af foreningen inden hunden godkendes til træning.
    Men nej når man køber en hvalp har du ALDRIG garenti for at den ender med at kan bruges til SH, men hvis du gør dit hjemmearbejde med at vælge den bedst mulige hvalp så er du langt og nogle racer hæver chancen mere hvor andre gør det sværre da der er noget længere mellem de egnede hvalpe. Er fx ikke personligt til fx Labrador eller Golden som kæledyr, men der er altså en grund til at de gang på gang viser deres værd som servicehunde i alle kategorier, og er man første gang ejertræner af en psykiatrisk servicehund så gør man det hele noget nemmere for sig selv ved at vælge en af de racer og det er også LANGT nemmere at finde en egnet hvalp end ved fx en Border Collie (ikke at de ikke findes, kender selv en) der er noget længere mellem de egnede hvalpe.


  • #127   30. mar 2020 I DK er der 3 måder at få en psykiatrisk servicehund.
    1) Hvis man har papir på sin/e diagnoser fra fx en psykiater og på at vedkommende syntes det ville gavne dig at få en Psyk. Servicehund så kan man søge om en færdig trænet hund.
    2) Igen skal dine egne papir på din/e diagnoser være iorden, men man har allerede har en egnet hund, så kan man søge hos foreningen The Voice of pets om de være med til at træne og certificere den. Hunden skal godkendes af en af deres trænere når den er min. 1 år gammel og så hjælper de dig selv med at træne den op til offentlighedsprøven, når hunden er min. 2 år gammel og recertificering hvert andet år, enten ved at du betaler udgifterne selv elsker ved at få udgifterne dækket af kommunen.
    3) Du vil gerne ejertræne din hund med hjælp fra The voice of pets og igen er dine psykiatriske papir iorden så du bliver vurderet til rent faktisk at have brug for en psyk. Servicehunde. Men du har ikke en hund endnu. Så kan de hjælp dig med at vælge den bedst mulige hvalp (stadig uden garenti, der kan jo ske meget fra hvalp til hunden er voksen som 2 års og færdig certificeret) eller de kan hjælp dig med at vælge en internat hunde/voksen hund så du noget hurtigere kan komme igang med selve servicehunde træningen.
    Jeg mener The voice of pets (før kendt som Trinitas) er den eneste forening i DK som hjælper med ejertræning.
    Man kan IKKE bare selv træne en hund og så kalde den en servicehund (heller ikke psykiatrisk) uden den består en godkendt offentlighedsprøve som min og det er forbudt at give sin hun en sele eller vest på hvor der står servicehund og udgive den for en SH og medbringe den på servicehunde godkendte steder.
    Det kræver en godkendt vest og id kort fra en af de godkendte orginasationer.
    Så hvis du høre om nogen som har en psykiatrisk servicehund men ikke kan fremvise et godkendt vest/dækken og id kort fra en godkendt organisation så lyver de, det er IKKE en servicehund.
    Terapi og Støtte hunde har andre regler.


  • #128   30. mar 2020 Citat fra Nette #127:
    Det kræver en godkendt vest og id kort fra en af de godkendte orginasationer.
    Så hvis du høre om nogen som har en psykiatrisk servicehund men ikke kan fremvise et godkendt vest/dækken og id kort fra en godkendt organisation så lyver de, det er IKKE en servicehund.

    Citat slut.

    Hvor er det godt skrevet ogsandt.

    Jeg har en psykiatrisk servicehund fra The Voice of Pet..
    Servicehunde er ikke noget man bare får forærende eller noget som bare lige kan 'laves' eller købes, det kræver enormt meget af både ejer og hund.
    Så...
    - At en hund virker god som hvalp,
    - at den bliver godkendt som 1 årig,
    - at den er nem at træne,
    - at den er ud af gode linjer.. osv.. er slet ikke nok, for at den kan bruges som servicehund, for der er SÅ langt og meget, imellem start og slut (certificeringen)

    Min hund har sin 'egen' side på facebook.
    Den er lavet fordi jeg går utrolig meget op i at oplyse om psykiatriske servicehunde.
    Så på hendes side/dagbog, fortæller hun 'selv' (med lidt humor) om de forskellige oplevelser vi har og hun har engang lavet et opslag, set fra hendes snude, om hvad en servicehund er og hvad den gør.. Jeg håber det er ok at sætte et link herinde.

    Alle hendes opslag fortælles af hende selv, fra hundens egen vinkel. Dels fordi der dermed er lidt humor involveret, men også fordi det altså har vist sig at fange flere mennesker, end hvis det bare er mig som skriver oplysende opslag..
    Så Molly fortæller altså selv. (det er jo også hendes dagbog smiley

    https://www.facebook.com/Mollysdagbog/posts/930183284024602

    Jeg lider af panikangst og har hende udannet af den grund. (jeg har også depression, men har faktisk kunne afslutte mine piller efter at have fået Mollys hjælp)
    Det er rigtig svært at forklare i ord, hvad en psykiatrisk servicehund gør for sin ejer, for det er forskelligt hvad ejer har brug for, men på Mollys side fortælles om min situation og den hjælp hun yder mig).

    Hun har samtidig opfanget min fysiske hormon sygdom, så hun er endt med også at fungere som signalhund / duftdetektor. Dvs. hun advarer mig, inden jeg får et anfald (som jeg nemt kan dø af). Min panikangst er især rettet imod de anfald, så det er ren win win. (hun stopper panikanfaldet inden det sker, fordi hun stopper det fysiske anfald ved få mig til at tage medicin). Jeg kan ikke selv mærke når et anfald er på vej - desværre.
    Får jeg et anfald, så kan jeg ikke selv kommunikere og det har gjort at jeg simpelthen ikke turde gå ud blandt andre mennesker og tilbragte flere år hjemme, med max. udgang en gang om ugen eller mindre (og ofte kun til lægebesøg).

    Hendes reaktion er (til skeptikerne, som jeg selv var en af) testet med blodprøver.. Hendes reaktion vs blodprøvens svar har været 100% identisk. smiley
    Det handlede bare om at jeg skulle lære a lytte til hende.
    Heldigvis havde vi en fantastisk træner (gennem Voice of Pets) som forstod at 'træne mig' til at lytte.
    For at forklare vigtigheden i det, kan jeg fortælle at hun har reddet mig fra to store anfald i løbet af de år jeg har haft hende. (når jeg siger 'store' anfald, så er det med i ligningen at jeg i bedste fald, var endt i koma). smiley

    Jeg fik hende som genbrugshund. Hun var knapt 6 mdr da vi overtog hende fra en ung Mor med små børn, som ikke kunne overskue også at have en hvalp.
    Molly er købt til formålet, selvom det lyder underligt og måske lidt hårdt, men vi havde faktisk ikke planer om at skulle have hund.
    Det der var vigtigst (i min situation) da vi ledte efter hund, var kontakten mellem mig og hunden. Vi ledte faktisk i næsten 4 år før hende her dukkede op og vi havde Voice of Pets med på sidelinjen hele vejen igennem processen.

    Da vi begyndte at lede efter hund, havde vi selv to 'krav'... smiley
    Min mand ville ikke have en lille hund og jeg ville ikke have en hvid hund.. Og... errrrr... ja... krav skal man ikke sætte, for jeg kunne ikke have bedre hund end lille hvide Molly. - Jeg er overbevist om at hun valgte mig. smiley

    Jeg håber i vil kigge på linket til Mollys eget opslag om at være servicehund, hvis det interessere jer, for jeg går rigtig meget op i oplysning og atter oplysning, da det er jo er logik at folk kan ikke respektere noget de ikke ved hvad er. Og servicehunde er ikke noget folk ved meget om. (endnu).
    Alle ved hvad en førerhund er, men det er jo kun een af mange typer af servicehunde der findes, vi kender bare ikke til dem alle (jeg gjorde heller ikke, før jeg selv fik en). Derfor oplyser jeg alt jeg kan.
    Spørg endelig, hvis i har spørgsmål. Det er ikke sikkert jeg kan svare, men hvis jeg kan, gør jeg det gerne.
    Jeg er dog rigtig dårlig i øjeblikket (både med fysisk sygdom men også med min panik pga. alt det der sker i verden) så jeg kan være meget langsom til at svare, men skal nok svare hvis og når jeg kan. smiley

    Knus og rigtig god dag til jer alle..
    Lisbeth

    PS: Hvis jeg sender invitation til at like siden, så undskylder jeg på forhånd, bare ignorer den. Den invitations-knap skriger simpelthen til mig og jeg kan ikke lade være med at klikke på den..
    Så sorry på forhånd *griner.
    smiley


    profilbillede
Kommentér på:
psykiatrisk service hund

Annonce