{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
6.069 visninger | Oprettet:

Er din hund en ulv.... {{forumTopicSubject}}


Godmorgen alle i dejlige mennesker på HG ;o)

Faldt lige over dette her... og synes det er spændende nok til jeg vil dele det med jer smiley


--------------------------------------------------------------------
STÅR NOGLE HUNDERACER ULVEN NÆRMERE EN ANDRE ?

Af Hanne Hjelmer Jørgensen

Man hører af og til den påstand, at nogle hunderacer står ulven nærmere end andre. Sædvanligvis er det slædehundene eller schæferen, der hentydes til. Foreksempel hævder Åsa Ahlbom og Agneta Geneborg i bogen ”Rasekunnskap” (Canis, 2002), at de polare spidshunde har et nærmere slægtskab med ulven end de fleste andre hunderacer. Og i bogen ”Hundeliv” (Lindhardt og Ringhof, 1984) hævder Konrad Lorenz , at schæferen er tæt beslægtet med ulve. Jeg har imidlertid altid lært, at det er noget vrøvl. Der er ingen hunderace, der står ulven nærmere end andre. I en artikel fra 2000 med overskriften ”Can You I.D. Your Dog with DNA?” (lagt ud på www.kc.net) afviser Raymond Coppinger da også, at nogle hunderacer står ulven nærmere end andre. Og han slår fast, at f.eks. beagle og puddel er lige så tæt på ulven som huskis.

Der er måske alligevel noget om snakken. I maj måned 2004 var der nemlig en artikel i tidsskriftet SCIENCE, som offentliggjorde resultatet af en DNA undersøgelse af 85 hunderacer. Og ifølge dén undersøgelsen, så er der faktisk nogle hunderacer, der er nærmere beslægtede med ulven end alle de andre.

Efter forskerne havde vist, at moderne hunderacer er genetisk meget forskellige, opstillede de et stamtræ for hunderacerne med ulven som træets rod. (se stamtræet under ”stamtræ”). Den gren, der er nærmest træets rod udskilte fire asiatiske spidshunde racer. Først den kinetiske Shar Pei, herefter den japanske Shiba Inu, og som nummer tre kom den kinetiske Chow Chow sammen med den japanske Akita. På den anden gren udskiltes først den afrikanske Basenji, herefter kom to arktiske spidshunde, Alaskan Malamute og Siberian Husky. Og efter dem kom to mellemøstlige mynder, Afgansk Mynde og Saluki.

Herefter inddelte forskerne hunderacerne i undergrupper efter beslægtethed. Først inddelte de dem i to undergrupper. Den ene undergruppe bestod af de første 7 racer på stamtræet , altså Shar Pei, Shiba Inu, Chow Chow , Akita, Basenji, Siberian Husky og Alaskan Malamute samt af yderligere syv racer (Afgansk Mynde, Saluki , Tibetansk Terrier, Lhasa Apso, Samojede, Pekingeser og Shih Tzu). Den anden undergruppe bestod af resten af de 85 racer.

Forskerne bemærker, at det ved første øjekast er overraskende, at en enkelt genetisk undergruppe omfatter racer fra central Afrika (Basenji), Mellemøsten (Saluki og Afgansk Mynde),,Tibet (Tibetansk Terrier og Lhasa Apso), Kina (Chow Chow, Pekingeser, Shar Pei og Shi Tzu), Japan (Akita og Shiba Inu) og Arktis (Alaskan Malamute, Siberian Husky og Samojede). Imidlertid henviser de til, at flere forskere har opstillet den hypotese, at de tidlige pariah hunde opstod i asien og migrerede med nomadiske mennesker både syd til Afrika og nord til Arktis .

Da forskerne inddelte racerne i 3 undergrupperr opdagede de nye strukturer, som ikke var åbenlyse i stamtræet. Denne nye undergruppe bestod primært af racer som både arveligt og udseendemæssigt er beslægted med Mastiffen og som er forankret i Mastiffen, Bulldog og Boxer tilsammen med deres nær beslægtede Bullmastif, Fransk Bulldog, Miniature Bull Terrier og Presa Canario. Rottweiler, Newfoundlænder og Bernese Mountain Dog er også med i denne undergruppe . Og hvad de mindst havde forventet, så er Schæferen også med i denne undergruppe.

Da forskerne søgte efter en 4. undergruppe observerede de en undergruppe som omfattede flere hyrdehunderacer: Belgisk Hyrdehund, Belgisk Tervuren, Collie, og Shetlands Sheepdog. Desuden hører iIsk Ulvehund, Greyhound, Borzoi og Sct. Bernhardhund til denne undergruppe. Dette antyder, at disse racer enten er stamfædre til eller er efterkommere af hyrdetyperne. Resten af racerne i denne undergruppe er primært af nylig europæisk oprindelse og består hovedsagelig af forskellige typer af jagthunde, spor hunde, terrier, spaniels, pointere og retrievere.

De 14 første hunderacer på stamtræet (fra Sher Pei til og med Samojede) er altså genetisk set tættest på ulven. Mærkelig nok tilhører flere racer, som man ellers har troet er af meget gammel oprindelse, så som Pharaoh Hound og Ibizan Hound ikke denne undergruppe. Forklaringen er, at disse to racer må være genskabt for nylig udfra andre racer, fremfor at de er direkte efterkommere af de gamle ægyptiske hunde som der findes tegninger af på gravvægge som er mere end 5000 år gamle. Det samme gælder den Norske Elghund, som snarere er i undergruppe med moderne europæiske racer end med de øvrige arktiske hunde. Dette på trods af at norsk elghund skulle have en skandinavisk oprindelse, der går mere end 5000 år tilbage og at nulevende norske elghunde skulle nedstamme direkte derfra.

Man kan spørge om det har nogen praktisk betydning, om ens hund tilhører undergruppen af racer, som er tættest genetisk beslægtet med ulven. Er hunde af disse racer også adfærdsmæssigt nærmere ulven end de andre racer ? Det spørgsmål mangler at blive undersøgt. Men hvis det er en lydighedschampion man går efter, skal man nok ikke søge sin hund i denne undergruppe. Flere af de racer, der tilhører denne gruppe udmærker sig nemlig ved at høre til de mest ulydige hunderacer, der findes (se www.bionyt.dk/126hunde). Listen over de mest ulydige hunderacer omfatter Shih Tzu , pekingeser, chow chow, basenji og afgansk mynde. Det skal nu altså lige tages med et gran salt. Som Stanley Coren selv understreger i ”Din intelligente hund” (Borgen,1999), så er der en bred individuel variation hundene imellem indenfor den enkelte race. Selv blandt de mest tungnemme racer er der hunde, der fungerer yderst godt, mens der blandt de klogeste racer er nogle individer, der ganske enkelt ikke viser nogen som helst evne til at lære eller præstere noget som helst. Det afhænger meget af den person, der træner hunden. Iøvrigt er baggrunden for Stanley Coren´s rangorden af hunderacer efter lydigs-og arbejdsintelligens, hvor Border Collie indtager førstepladsen og Afgansk Mynde næst sidste plads, ikke systematiske undersøgelser, men 208 amerikanske og canadiske lydighedsdommeres udfylding af spørgeskemaer.

Litteratur:
Parker, H.G., et al. (2004):”Genetic Structure of the Purebred Domestic Dog”. SCIENCE , vol.304, side 1160-1164

Lånt fra : (link fjernet)


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Er din hund en ulv....
Kommentér på:
Er din hund en ulv....

Annonce