2.824 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 24 Svar

Borgerlig/ ikke-borgerlig??? Borgerlig/ ikke-borgerlig???

Hvad betyder det - I politisk sammenhæng?

ER helt med på hvilke partier, der kan defineres som hhv borgerlige og ikke-borgerlige, men hvad betyder det så? - og hvorfor kalde det borgerlig?

Bliver tosset snart... Har gloet i bøger og googlet frem og tilbage, og kan simpelthen ikke gennemskue det...

Det mest pinlige er, at jeg har læst statskundskab 3 år, og ofte har brugt ordene i flæng - men er bare aldrig nået til at tænke over hvad ordene faktisk betyder?

Kloge hoveder???


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Møbelsamling 1.000 kr.
  • Spartlet en ny åbning i væg 1.500 kr.
  • Elektriker 1.620 kr.
  • Stubfræsning 2.500 kr.
  • Havearbejde 900 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Borgerlig/ ikke-borgerlig???
  • #1   13. jan 2013 det kan jeg da egentig godt forstå, bruger selv ofte "borgerlig" om de blå partier, men ved da ikke hvorfor og hvad den dybere mening med ordet er i den sammenhæng...
    Spændende at se hvad der kommer af svar


  • #4   13. jan 2013 Ja, men hvis det er borgerligt, hvad er så ikke-borgerligt? det kan vel næppe være det modsatte?

  • #5   13. jan 2013 I bund og grund hæfter ordet borgerlig sig vel mest til de konservative, som jo netop har stået for gamle dyder - på den pæne måde.

    For mig er borgerlig og liberal ikke nødvendigvis sammenhængende, nogle gange tværtimod.

    Ikke-borgerlig kan sagtens være det stik-modsatte.


  • #6   13. jan 2013 CH; Hvori mener du så at forskellen mellem begreberne borgerlig og liberal består? - eller kan bestå?

  • #7   13. jan 2013 Det modsatte af "borgerlig" er vel kommunister... smiley

  • #8   13. jan 2013 Nina, vel nærmere anarkister?

    Liberale har deres fundament i frihedsbegrebet. Der er ikke så meget Gud, Konge og Fædreland over det.
    Det er der til gengæld over de borgerlige.


  • #9   13. jan 2013 Min undren og irritation kommer af noget så tosset, som at jeg så "Det forsømte forår" med min 8. klasse i fredags. Jeg havde hapset nogle gode opgaver fra nettet, Én af opgaverne var, at de skulle indplacere forskellige personer fra filmen på en skala; "Ikke-borgerlig/ borgerlig"...

    Ungerne kunne sagtens placere dem; Lektor Blomme, Edvards mor og de fleste lærere i den ene ende, Michael, biologilæreren og cafe-damen i den anden - Men sjovt nok havde de alle vendt billedet om. De mente at alle de tyranniske lærere måtte være "ikke-borgerlige", efter de havde ræssoneret sig frem til at borger=menneske - Derfor var de umenneskelige... eller "ikke-menneskelige".

    Klassens kloge hoveder spurgte, hvad ordet så betød, og det kunne jeg jo så ikke svare på:-)


  • #10   13. jan 2013 CH; Ahhh, det giver mening.

  • #11   13. jan 2013 Så borgerligt er mere at forstå som simple konservative værdier, - som du selv nævner Gud, konge og fædreland og vel også modstand mod forandring... Modstykket "ikke-borgerlig" er vel bare de, der gerne vil ændre på tingenes tilstand og siger op i røven med Gud, konge og fædreland.

  • #12   14. jan 2013 Haegsy; Som sagt er jeg ikke sikker på ordet, men det må vel netop komme af de borgerlige som jordbesiddere, og dem der havde alt hvad de kunne drømme om... De ville vel gerne have at tingene forblev status quo. De, der ikke havde det så godt, ville vel have frihed og muligheder, og kæmpede for det modsatte af hvad de borgerlige gjorde. Gud, konge og fædreland var bare ret "in" dengang i 1800-tallet, hvor begrebet nok opstod?

    -Altså skal begreberne ses i lyset af den tid, de opstod i....


  • #14   14. jan 2013 De gamle fæstebønder var ikke borgerlige - de var netop liberale. Det var jo deres efterkommere, der stiftede partiet Venstre.

    At du ikke er til Gud og Konge, Haegsy, gør ikke "definitionen" mindre rigtig. Det er jo ikke sådan længere, at nogle passer hundrede procent på et partis ideologiske grundstene.

    DF har i også et væsentligt borgerligt islæt.


  • #15   14. jan 2013 At du er til gud konge og fædreland Haegsy, og stemmer på rød blok, betyder altså ikke at det ikke er borgerlige værdier.

    Det handler jo ikke en pind om hverken dig eller mig, men om en relativt firkantet definition.


  • #16   14. jan 2013 TS - jeg går ud fra, at du godt ved, hvad jeg mener? For så vil jeg ikke gå ud i den der med dronningen, som jo altså intet har med det her at gøre...

  • #17   14. jan 2013 Den slags er naturligvis fuldstændig dynamisk, det er jeg ganske enig med dig i, Batdog.

    I øvrigt sådan det foregår i alle kulturelle sammenhænge.


  • #18   14. jan 2013 jeg tænker så at er man erklæret socialist, altså i den politiske brug og definition af begreber, er det så det samme som at gode værdier, familie, økonomisk tryghed, dannelse, flid og værdighed ikke betyder noget for én ???

    Altså sådan skal det joegentlig være hvis man definerer borgerlig udfra at det er de ting de sætter højt, jeg mener så at de ting sættes lige højt hos folk der er "ikke borgerlige" men som bare evt ligger andre ting i de værdier eller mest i måden hvorpå man opnår og fastholder/plejer disse værdier...

    Hvis de værdier er betegnede for "borgerlig" så er de fleste nu nok borgerlige og så bliver det vel mere et ord der kan bruges som et kulturelt begreb, hvorimod det bruges politisk så er der jo nogle der vil betakke sig for at være borgerlige da det i dag vel = blå


  • #19   14. jan 2013 Jeg tror mere det er et udtryk for at vi i DK politisk ligger i et meget meget lille spektrum og forskellene i værdierne er så bittesmå.



  • #20   14. jan 2013 Ch ja det har du da ret i, stadig er der er der siger "jeg er borgerlig" så sættes det = stemmer blåt

  • #21   14. jan 2013 Jo, bestemt.

    Men i DK er selv de mest liberale (selvom jeg godt nogle gange kan blive i tvivl smiley ) også med på det offentliges sociale ansvar - men det er bare ikke det, der er prioriteret.

    På den måde svinger vi ikke SÅ meget i DK, som man gør i andre lande, hvor der virkelig er forskel.

    Her kæmper de røde for ejendomsretten og de blå for et ok sikkerhedsnet - men det er vægtet helt forskelligt.
    Dog er forskellene måske nok mere udtalte lige nu end de har været meget længe.


  • #22   14. jan 2013 @ch, skal ikke spamme TS tråd med politik, men mener du din sidste sætning :

    "Dog er forskellene måske nok mere udtalte lige nu end de har været meget længe"

    Jeg synes forskellene er mindre nu end de nogensinde har været, har da aldrig set en såkaldt rød blok føre så blå politik før, og har da aldrig set en rød blok i den grad svigte deres kernevælgere som denne regering gør....


    Nå når det er sagt ja så er forskellene ikke så store, som jeg læste engang om Obama, vi kan synes han virker næsten socialistisk, men det meste af den demokratiske politik ville i europa være at betragte som blå og ret konservativ


  • #23   14. jan 2013 Spam endelig løs - Jeg er intellektuelt tilfredsstillet - eller jeg har i hvert fald gennemskuet svaret på mit spørgsmål:-)

    og CH jeg er med på Gud, konge, fædrelands-snakken;-)


  • #24   14. jan 2013 @ Haegsy, ja sådan kan man forklare det historisk for en skole klasse, men man skal så for at de ikke bliver totalt forvirrede over nudagens brud af ordet så også have med at det der ligges i ordet med tiden har ændret sig....I dag er der jo lige så mange med definitionen "borgerlig" blandt de de engang

  • #25   14. jan 2013 der engang blev betegnet "arbejder-klasse" og som var traditionelt ikke-borgerlige...

  • #26   14. jan 2013 Hanne, jeg mener ikke så meget partipolitisk som værdimæssigt. Jeg kan godt se, at det er klodset formuleret.

    Det jeg mener er, at skellet mellem liberalisme og konservatisme overfor socialisme er blevet større.
    Partipolitisk er hele baduljen dog rykket til højre.



  • #27   14. jan 2013 @ CH takker, blev s.. helt nervøs : =)

Kommentér på:
Borgerlig/ ikke-borgerlig???

Annonce