Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Inspicering af opgave 205 kr.
  • Udskiftning af stik til “grisetryne” 230V ifm fjernvarmeinstallation. Haster! Vi skal have etableret et 230V el-udtag med jord inden fjernvarme installationen indendørs kan etableres på mandag. Skal udføres autoriseret. Vi har ikke selv materialerne. 1.500 kr.
  • Afmontering af defekt opvaskemaskine og montering af ny brugt 1.000 kr.
  • Lapning af dæk 500 kr.
  • Fugening af bordplade 1.100 kr.
  • Besværlig lås 700 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  RE. vedr evt underlivsbetændelse
  • #1   30. aug 2009 underlivsbetændelse er meget lumsk.. mange opdager det slet ikke, før det er ved at være for sent. de kan have gået med det noget tid før man netop begynder at opdage, lidt gulligt som sætter sig bagtil ved hårene. det behøves ikke vælte ud.



  • #2   30. aug 2009 Ingen anelse, men få hende da til dyrlægen hvis i tror hun har underlivsbetændelse. Det kan blive meget alvorligt!

  • #3   30. aug 2009 Hvem er vi | Profil | Mail et forslag | Links

    Forside
    Hund
    Kat
    Hest
    Gnaver
    Fugl
    Pleje
    Medicin
    Videnskab
    VetFamily
    Nyhedsbrev
    e-butik

    Sygdomsleksikon
    FAQ
    Hundeskolen
    Forgiftning
    Tema
    Symptomguiden





    Livmoderbetændelse

    Af dyrlæge Flemming Samsøe

    Hvad er livmoderbetændelse hos hunde?
    Livmoderbetændelse er en infektion i tævens livmoder. Infektionen opstår oftest et par måneder efter endt løbetid. Hunde over 4-6 år rammes hyppigst.

    Hvad er symptomerne på en livmoderbetændelse?
    Hvis livmoderhalsen er åben, er flåd fra skeden det tydeligste symptom på livmoderbetændelse. Flåddet varierer i farve og kan være gul-grønt eller chokoladebrunt. I nogle tilfælde er flåddet slimagtigt og farveløst, tilstanden benævnes da mucometra. I en del tilfælde er tævens livmodermund dog lukket, så sekretet ophobes i livmoderen og ikke kommer ud gennem skeden. Dette giver ofte kraftigere symptomer på smerte, da livmoderen er fyldt op med betændelse.

    I begge tilfælde kan der forekomme:

    Øget drikkelyst og hyppige vandladninger - tæven kan ligefrem blive urenlig
    Nedsat appetit
    Feber
    Opkastninger
    Sløj
    Uvilje mod at hoppe op, f.eks. i sengen, på grund af smerte da livmoderen er spændt
    Forøget bugomfang
    Bleghed på grund af blodmangel
    Chok i helt akutte og alvorlige tilfælde

    Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen livmoderbetændelse?
    Hvis der er store mængder sekret fra skeden, giver diagnosen næsten sig selv.

    Dyrlægen kan ved en røntgenundersøgelse eller ultralydscanning undersøge, om livmoderen er forstørret. Blod- og urinprøver kan vise, hvor alvorligt sygdommen har påvirket tæven, dvs. om den har blodmangel, om nyrerne er påvirket osv. Den forstørrede livmoder kan føles gennem bugvæggen.



    Hvordan behandles livmoderbetændelse?
    Den eneste sikre behandlingsform er at sterilisere hunden. Herved fjernes både æggestokke og livmoder.
    I nogle få tilfælde prøver man at behandle sygdommen med medicin. Det kan f.eks. være, hvis tæven er en meget værdifuld avlstæve, eller hvis en operation ikke er ønsket på grund af hundens alder. Medicinbehandling kræver, at livmoderbetændelsen er "åben", så sekretet kan komme ud, og at hunden ikke er for syg. Behandlingen består i en kombination af medicin, der påvirker æggestokke og livmoder, og en langvarig antibiotikabehandling. Desværre er behandlingen ikke altid effektiv, og der kan være kraftige bivirkninger forbundet med brugen af medicin, f.eks.


    opkastninger.


    Hvis behandlingen lykkes vil risikoen for at sygdommen kommer igen mindskes, hvis tæven bliver drægtig i den næste løbetid.


    Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får livmoderbetændelse?
    Hvis du opdager livmoderbetændelsen hurtigt, og dyrlægen steriliserer tæven, før den bliver rigtig syg, er der gode chancer for, at hunden kommer sig og er frisk igen få dage efter operationen.

    Jo mere påvirket tæven er, jo større risiko er der for, at noget går galt under forløbet. Livmoderen kan revne, og så vil tæven dø af bughindebetændelse. Desuden kan nyrerne blive så påvirkede af sygdommen, at tæven ikke kan tåle bedøvelsen.

    Hvis tæven bliver medicinsk behandlet, er der en stor risiko for, at den får livmoderbetændelse under næste løbetid. Det kan man undgå ved at lade hende parre og få et kuld hvalpe.

    Hvorfor får hunde livmoderbetændelse?
    Livmoderbetændelsen starter som en sygdom, der skyldes hormoner. For store mængder af hormonet progesteron får livmoderens slimhinde til at vokse og producere mere slim end normalt. Ophobningen af slim kan foregå, uden at det kan ses eller mærkes på hunden. Progesteron virker desuden ved at mindske livmoderens sammentrækningskraft og ved at have en hæmmende effekt på de hvide blodlegemer, som jo er en del af kroppens naturlige forsvarsmekanisme. Progesterons påvirkning af livmoderslimhinden fremmer derved en vækst af bakterier.

    Hvad er risikoen for, at din hund får livmoderbetændelse?
    Ca. 5% af alle tæver får livmoderbetændelse.

    I nogle få tilfælde opstår betændelsen efter en af de første løbetider, men normalt er tæverne mere end 6 år gamle, før de får livmoderbetændelse.

    Risikoen for livmoderbetændelse er forøget, hvis tæven får jævnlige hormonindsprøjtninger med progesteron for at udsætte løbetiden. Små hunde (under 15 kg) har større risiko, da de får relativt mere hormon end store hunde. Risikoen er også forøget, hvis tæven har fået en abortsprøjte med et hunkønshormon. Der findes i dag et abortmiddel, hvor risikoen for livmoderbetændelse ikke er forøget.


    Hvilke racer er særligt udsatte for at få livmoderbetændelse?
    Alle racer kan få livmoderbetændelse.

    Små hunde, som får udsat deres løbetid med hormonindsprøjtninger, er særligt udsatte.

    Anden viden om livmoderbetændelse hos hunde:
    I milde tilfælde kan det være vanskeligt at skelne en livmoderbetændelse fra almindelig drægtighed; i ekstreme tilfælde kan livmoderen med indhold veje mere end en fjerdedel af hundens vægt.

    I 60-90% af tilfældene er det bakterien E-coli, der er den bakterielle årsag til sygdommen.

    Læs mere: Tema om drægtighed, Tema om sterilisering af hund









    Indholdet der findes på Netdyredoktor.dk er udelukkende til informationsbrug. Disse informationer må på ingen måde kompensere eller erstatte den professionnelle rådgivning og behandling, som gives af en autoriseret dyrlæge. Læs afsnittet om juridisk information og ansvarsfraskrivelse. ©2000-2009 Netdyredoktor A/S



  • #4   30. aug 2009 det vil sige slet ingen symptomer. og hun er som hun altid er. så kan der stadig være noget galt?

  • #5   30. aug 2009 rasmus.- ja efter min erfarring kan der sagtens.. som sagt opdager mange det ikke før det er virkelig akut. har engang været med til at fjerne en livmoder som vejede næsten 1.5 kg. da den nok havde gået lidt med det, og det var bare blevet værre og værre.. de havde kun opdagede den pludselig var blevet noget tyk, og ja det var pga vægten på den livmoder. en hudn som normalt kun vejede 10 kilo, og ja til sidst begyndte det med udflåd så, og så ringede de.

  • #6   30. aug 2009 Rasmus

    Hvorfor er du tilbageholdende med at kontakte en dyrlæge ??


  • #7   31. aug 2009 Hej.
    Min mors hun Trundte, havde underlivs betændelse mener jeg, og hendes æggestok var 8 gange størrer end den skulle være. og hvis den sprang ville hun ikke over leve. Trundte klarede den. Men hun har så fået fjernet hele underlivet. Måske skal du kontakte en dyrelæge.


  • #8   1. sep 2009 Som skrevet til dig i en tidligere tråd så ville jeg ikke turde tage chancen.

    Hellere et besøg for meget hos dyrlægen, end et for lidt smiley


Kommentér på:
RE. vedr evt underlivsbetændelse

Annonce