{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.683 visninger | Oprettet:

Implantat - For/bagdele {{forumTopicSubject}}

For en lille uge siden var vi til dyrlægetjek med Yuki, og da snakkede vi bl.a. fremtidig kastration.
Vi ønsker Yuki kastreret ASAP, da han 1. ikke skal indgå i avlen og 2. vi skal have en tævehvalp i år. Dyrlægen anbefaler os så at få et implantat i første omgang, i tilfælde af at vi skulle fortryde (hvis han skulle bruges i avlen, blive overvægtig eller vattet).
Vi har dog ingen planer om at han på noget tidspunkt skal indgå i avlen, og med en tæve i huset fungerer det bare ikke med en intakt hanhund for os, så uanset hvad vil han skulle kastreres på et tidspunkt. Selv tænker jeg "jo før, jo bedre", men har ikke haft hanhund før, og har slet ingen erfaring med implantat.

Så jeg vil gerne høre jeres erfaring på punktet. Hvad kan anbefales?
Kommentarer på:  Implantat - For/bagdele
 • #1   11. jan Jeg har aldrig hørt om sådan et implantat før. Hvordan skulle det fungere? Er det ligesom en kemisk kastration?

  Personligt ville jeg ikke kastrere uden en medicinsk årsag, i stedet ville jeg sørge for at holde hundene adskilt under løbetid, eller evt. få ham passet i den periode. Men når det nu skal være, så ville jeg ikke begynde at kastrere ham, før han er færdigudviklet. I kan risikere, at ødelægge en hel masse, når I fjerne vigtige hormoner lige nu.


 • Kathrine
  Kathrine Online Tilmeldt:
  feb 2011

  Følger: 7 Følgere: 244 Emner: 3 Svar: 898
  #2   11. jan Uanset hvad i vælger, så bør i vente til han er færdigudviklet mentalt og fysisk.

  Det er ikke noget man bare bør gøre automatisk, som på f.eks. hingste.


 • #3   11. jan Hvis I ved at I vil kasterere uanset hvad. Så er der ingen grund til at kemiskkasterer først, forløbet bliver blot dyrer og det kan være svært for hunden, når den begynder at aftage, da hormonerne så kommer væltende igen.

  Om I skal kasterer er en anden snak og ikke noget vi kan bestemme herinde. Men under alle omstændigheder er det bedst at vente til hanhunden er mindst 1,5 år.


 • #4   11. jan Altså med ASAP mener jeg når han er min. 6 mdr. (på dyrlægens anbefaling). Hvis man ønsker at kastrere, vil det så være en fordel at vente yderligere?

  For os vil det ikke virke med at opdele eller få passet. Vi har ikke nogen i umiddelbar nærhed der kan tage en af vores hunde, og dem vi kender der kunne tage en af dem har selv enten 2 hanhunde eller 1 tæve. Generelt ved jeg heller ikke hvor godt jeg vil have det med at prakke én af vores hunde på andre, to gange om året - Det er jo ikke just jordens nemmeste racer.


 • #5   11. jan Jeg ville nu til hver en tid få tæven steriliseret frem for hannen, hvis muligt.
  men det er der nok mange meninger om

  og skal en han steriliseres her, så bliver det først efter de er fuldt udvoksede, mentalt og fysisk.


 • #6   11. jan Jeg vil også sige at hvis der ingen medicinsk grund er så bør han da forblive intakt. I værestefald er der jo LÆNGE før I skulle have i klammeri med tæven (hun skal jo lige blive kønsmoden også.)

  Men det er altså ikke særlig svært at holde dem adskilt de uger... Jeg holder mine adskilt.. og Jack er forholdsvis ligeglad selv med mange tæver i området..


 • #7   11. jan Jeg gætter på, at med implantat, så menes der netop kemisk kastration Amalie.

  Nå, men jeg fatter jo ikke, hvorfor du (TS) vil kastrere ASAP. Et er at kastrere "bare fordi" og uden skelen til den enkelte hund - her er holdninger forskellige, og det er sikkert et punkt vi ikke bliver enige om. Noget andet er tidlig kastration - det giver bare overhovedet ingen mening at kastrere så tidligt. Lad dog hunden i det mindste blive bare en lille smule voksen først både fysisk og mentalt.

  Om du vil prøve en kemisk kastration først må være op til dig - hvis du har besluttet at du vil kastrere uanset hvad, jamen så giver kemisk kastration ingen mening what so ever.
  Kemisk kastration er i mine øjne mest anvendelig, hvis man ikke gider holde han og tæve adskilt under løb, men ikke ønsker hvalpe endnu (men altså gerne vil bruge kræet i avl på et senere tidspunkt).
  Vil man bruge det som "testkørsel" for om en kastration vil være hensigtsmæssig skal man have i baghovedet, at kemisk og kirurgisk kastration ikke altid giver samme virkning og bivirkninger (udover den manglende evne til at lave hvalpe altså).

  noget andet er, at selvom du får kastreret din hanhund, så er det ikke sikkert, at hundene kan gå sammen under løbetid - der er nemlig ganske mange hanner, der parrer tæven trods kastration. De kan naturligvis ikke lave hvalpe, men ikke desto mindre bør sådanne hanner ikke gå med løbske tæver. Det er overhovedet ikke alle hanner der fortsat interesserer sig for damer på den måde efter kastration, men det er ikke uhørt at de gør, så lige noget at have i baghovedet.

  Personligt ville jeg lade hanhund være hanhund og sterilisere tæven istedet - hvis man har besluttet at en af dem SKAL fikses, så lad det da være den der får mest gavn af det (og det er tæven, når det kommer til forebyggelse af sygdomme). Men også her ville jeg pænt vente til tæven havde overstået en løbetid (gerne to) og var fysisk og mentalt nogenlunde voksen.


 • #8   11. jan Tæven skal formenlig bruges i avlen (hvis hun viser sig at leve op til standarden), så den dutter desværre ikke.

  Hvordan holder I dem sepereret? Og hvordan mht. strinten?


 • #9   11. jan Selvom han bliver kastreret vil de jo stadig skulle holdes adskilt når hun er i løbetid, da han højst sandsynligt stadig vil være interesseret + stadig ville kunne finde ud af at parre...

 • #10   11. jan Hvis du kastrere hannen kan du risikere stadig at skulle holde dem adskilt i løbetiden, nogle hanner er stadige interesseret i tæven selv om han er kastreret og kan finde på at hoppe på, han kan jo så bare ikke lave hvalpe.

 • #11   11. jan Strinten??
  Min hanhund strinter skisme ikke! Det vel i sidste ende et spørgsmål om at have taget alle former for "dårlig adfærd" i opløbet og lære dem hvad der er acceptabel.

  Mine er ikke alene i samme rum uden opsyn.

  Jack er stadig i bur om dagen (desværre) så der løser jeg den nemt, men så snart han er væk fra det bur håber jeg at en lukket dør er nok.

  Nu skal min tæve ikke bruges i avl - så nu skal hun bare steriliseres Så løser det heldigvis det igen igen.


 • #12   11. jan ingen af mine intakte hanner har rendt rundt og strintet, ihvertfald ikke indendøre
  pt har jeg to irske ulvehunde, begge intakte, samt en steriliseret cairn tæve.
  ingen af drengene har nogensinde lettet ben inde, og jeg kan heller ikke mindes nogen af de tidligere hanner har haft den mani.


 • #13   11. jan #7 Michelle
  Jeg har altid været af den tro, at det var bedst at kastrere en hanhund så tidligt som muligt, inden hormonerne kom buldrende, men kan se at det ikke er tilfældet.

  Det er selvfølgelig rigtigt at visse kastrater stadig parrer, og det må vi jo så tage hensyn til, skulle det være tilfældet. Så kan vi blive nødt til at holde dem adskilt. Men troede faktisk at det var bedre for hannens hoved ikke at være i hus med en tæve i løb, også selvom de er separeret. Men har som sagt ikke haft hanhund før.


 • #14   11. jan Strinten? Hvorfor skulle en renlig hund rende og strinte?
  Ang. Adskillelse, så handler det jo blot om lukkede (og låste) døre og rigelig aktivering.

  Men vil du kastrere så lad dig lige hunden væk lige nogenlunde voksen først. Der er ingen fordele ved tidlig kastration.


 • #15   11. jan Der er store helbredsmæssige konsekvenser ved at kastere tidligt.
  Vækstforstyrrelser og knoglekræft forøges markant, for ikke at tale om de psykiske bivirkninger også. Psykiske bivirkninger som angst og agression. Vækstforstyrrelser indebærer lange ben og en tøndeformet krop. Noget der også ses i hesteverdenen hvor man har forsket i at tidlig kastration giver en højere hest.
  Jeg ville sterilisere tæven når hun er over sin 3. Løbetid i stedet og ellers holde dem adskilt i løbetiden. Det er trods alt kun i højløben at der er problemer.


 • #16   11. jan Okay, tusind tak for svar.

  Hvad er det der gør at folk taler imod generel (= også sen) kastration? Hvis man fx sammenligner med heste, hvor du gør tilværelsen nemmere for hingsten.


 • #17   11. jan Nu er hingste og hanhunde jo vidt forskellige

  Ulemperne er jo mange, pelsen kan blive træls, deres temperament kan ændres, foder-optaget, inaktive hunde (dog med det forbehold at slædehunde arbejder anyways.)
  Især med underuld, vil jeg ikke turde kastrere. Jack er kemisk - men det ophørte her i november/start december. Og siden det er ophørt er hans krop blevet mere tilpas - hans pels er lækker(!) og hans energi er helt perfekt til slædehundens ry.


 • Anni
  Anni Online Tilmeldt:
  maj 2009

  Følger: 4 Følgere: 12 Emner: 114 Svar: 4.993
  #18   11. jan Du må meget undskylde, men jeg fatter simpelthen ikke din tilgang med at købe hund ??
  Først skal du have en Kareler, det blev så i stedet for en Husky uden stamtavle - dette kan jeg for så vidt godt have forståelse for.

  Men hvorfor i alverden køber du en hanhvalp når det ikke er hanhundementaliteten du vil have ?
  Hvorfor købe en hanhund bare for at operere på den uden grund ? Og allerværst, du vil sandelig også fylde din hvalp på 6 måneder med hormoner ?
  Helt ærlig, jeg græmmes på vegne af den lille hund.

  Hvorfor har du ikke købt en tæve ?
  Når du på forhånd ved, at du ikke er i stand til at holde dine hunde adskilt i løbetider, så burde du tage konsekvensen og kun have hunde af samme køn.

  Og hvad vil du gøre når du har kastreret din lille han og han parrer din tæve ?
  Ja, der kommer ikke hvalpe, men chancen for livmoderbetændelse hos tæven er virkelig stor.
  Og hvad, hvis de parrer mens du ikke er hjemme eller lige er opmærksom på det ?
  Når de hænger sammen og hannen prøver at rende sin vej mens de hænger sammen, kan ødelægge tæven total.
  Du kan stå med samme problemer med en kastrat som med en fertil han, så fatter slet slet ikke din indstilling til dit hundehold.

  Og så er der så også lige alt det psykiske ved at kastrere, du kan gå hen og få en angst eller aggressiv hund.


 • #19   11. jan Ved hingste handler det jo primært om livskvalitet. En hingst vil ofte skulle leve forholdsvist isoleret, og det dig ikke for et flokdyr. Det er den mest tungtvejende grund til at kastrere hingste.

  Livskvalitet er ikke et problem for intakte hanhunde. De kan jo fint leve et godt hundeliv uden kastration.

  Og så er det jo altså to forskellige arter med meget forskellige behov og adfærd. Det kan dårligt sammenlignes.

  Jeg et ikke kategorisk imod kastration, men det er fordele og ulemper ved sådan et indgreb. Lad nu være at køre på autopilot og overvej både fordele og ulemper (og kig på hunden) før du handler.


 • #20   11. jan Christina, tak for svar.
  Ja, ved godt det ikke er det samme, men sjovt nok er der mange ligheder i det du skriver. En vallak ændrer også adfærd (den falder som regel (ikke altid) mere til ro), hårvæksten ændres og energi niveauet ændres og så kan de også godt finde op at bedække. Men samtidig får den også nemmere ved at omgås andre heste (og får som regel mere ro i hovedet), hvorfor jeg sammenlignede de to.


 • #21   11. jan Og så er det altså ikke et kæmpe problem at have han og tæver sammen.
  Det er primært omkring højløb der skal være øje på dem.
  Og hvor den ene skal være lukket væk, og der kan man jo snildt skifte hunde ofte så de ikke er lukket væk længe.


 • #22   11. jan Karelermutti:

  Men du har jo ikke din hingst inde i din stue - i din sofa. En hingst er en hest - et helt helt helt andet dyr. Omend du kan sige at de "gennerelle" ting er ens - så er de alligevel så langt fra hinanden.

  Du skal kigge på din hund, og der går jo LANG tid før du behøver bekymre dig om løbske tæver og parringer. Indtil da - har du en hanhund som du skal opdrage og træne - selv i perioder med tæver der dufter godt. Du kan overveje det igen når han er 1,5-2år - men så risikere du bare alle de "trælse" ting i hatten ved en kastreret hanhund.


 • #23   11. jan Men hunde kan have din livskvalitet som intakte. Ved bedre vil det oftest indebære nogen kompromisser at beholde hingsten intakt. Det er lidt det springende punkt.

  Søg herinde, der er masser af tråde om det.

  Jeg undrer mig lidt over din tilgang til hunde... alle de tråde Jeg har set indtil videre bærer præg af at det var lige ting man (heller) ikke gad undersøge inden, så i stedet sammenlignet man med en art der ligger meget fjernt fra hunde og handler lidt impulspræget.


 • #24   11. jan Kender du til den lange række bivirkninger ved (især tidlig) kastration?

 • #25   11. jan Vi har haft hopper og hingste, og vi har haft tæver og hanhunde. Det giver absolut ingen mening at sammenligne hunde og heste på det punkt.

 • #26   11. jan Usikkerhed, nervøsitet, vægtøgning og pelsændring er nogle af de bivirkninger, der kan være.

 • #27   11. jan #18
  Sjovt som hundegalleri altid skal blive så personlig når man spørger til råds. Der er jo en grund til at der bliver stillet spørgsmål.
  Du kan græmme dig alt du vil, men jo spørger jo netop fordi jeg ønsker vores hund det bedste. Nu har jeg aldrig haft hanhund, og da jeg netop har undgået at socialisere mig med hundefolk (bl.a. grundet svar som dit), er jeg måske ikke up to date med div.
  Jeg har aldrig hørt at kastration skulle være en slem ting, og har ikke grund til selv at skulle have regnet den ud.
  Og at jeg vil pumpe min hund med hormoner? Hvor får du dét fra? Jeg stiller jo netop spørgsmålstegn til det, da jeg ikke ønsker at bruge det.
  Og resten er dine tanker der løber løbsk...Skriver ingen steder at de skal være alene hjemme sammen, og da slet ikke under en løbetid - kastrat eller ej. Faktisk skriver jeg at det er en ting der vil blive taget hensyn til.

  Jeg spørger for at lære, og sådanne svar har man sådan set allermest lyst til at springe over. Skriv at det ikke kan anbefales pga. dét og dét, og vupti skal du nok se at jeg tager det til mig, som jeg har taget alt andet til mig. Hvis jeg ikke ville min hund det godt, havde jeg nok ikke spurgt i første omgang, men blot kappet hans kogler pr. 6. måned.


 • #28   11. jan Jeg takker for de brugbare svar.

 • #29   11. jan Jeg er enlig, særligt med Anni (omend jeg ville have formuleret det lidt blødere ). Det virker ikke særlig gennemtænkt, men sådan er det nu engang lige nu.

  Og hvor er det godt du får spurgt, for den stakkels hund havde da ikke haft en chance ellers. Vokse op i bur det meste af døgnet og kastreres 6 mdr. gammel

  Som Hearthitter skriver, er der en række ulemper ved tidlige kastration. Lad ham nu vokse færdigt, og se på sagerne når han er halvandet års tid. Ingen grund til at gøre noget der ikke kan gøres om.

  Og en sidebemærkning: se nu at få læst grundigt op på alt de næste år. Hvis du skal stå som opdrætter om et par år, og være den der vejleder nye hundeejere, så er du nødt til at gå igang med at søge en masse information rigtig mange steder. Det første råd der gives er altid "spørg din opdrætter".


 • #31   11. jan En af mine hvalpefamilier har en tæve og en kastreret hanhund (søskende). Hannen tog de som omplacering, da han VAR kastreret. Hannen parrede sin søster i en løbetid. Herefter var han MEGET interesseret i at hoppe på hende under løbetid. Dette accepterede hun ikke, hvilket resulterede i to alvorlige slåskampe. Efter dette har familien måttet holde dem adskilt under løbetid - fuldstændig som havde han været intakt.

 • Anni
  Anni Online Tilmeldt:
  maj 2009

  Følger: 4 Følgere: 12 Emner: 114 Svar: 4.993
  #32   11. jan Du prøver at lære.
  Det er virkelig fint og respekt for det.
  men men men, du burde nok have tænkt dig om og lært inden du købte hund sådanne ting du kommer med er noget man undersøger inden man anskaffer sig et levende dyr og ikke bagefter.
  Det kan være meget for sent for det levende væsen når først man tænker efter at man har anskaffet sig et levende væsen.

  jeg håber da virkelig, at du tænker dig lidt bedre om inden du anskaffer dig endnu en hund.

  Og jo, du har så sandelig selv skrevet de ting jeg har svaret på, både at det ikke vil fungere for dig at have hunde der skal skilles ad og at du vil fylde din 6 måneders gamle hvalp med hormoner.

  Du skriver:
  Altså med ASAP mener jeg når han er min. 6 mdr. (på dyrlægens anbefaling). Hvis man ønsker at kastrere, vil det så være en fordel at vente yderligere?

  Det er da at fylde hvalpen med hormoner, men du mener måske, at en kemisk kastration er lige med vitaminer ?

  Endvidere, så skriver du:

  For os vil det ikke virke med at opdele eller få passet.

  Det er da vist ensbetydende med at du ikke vil skille hundene ad når der er løbetid.

  Tænk dig nu om inden du anskaffer flere hunde. Og ja, jeg græmmes virkelig over den arme misforståede hvalp du har, den har ikke fortjent alt det den allerede er udsat for.....


 • #33   11. jan Har du læst min guide til racen?
  Det virker ikke sådan
  Der er mange mulige bivirkninger ved kastration på slædehunde, og jeg vil kraftigt fraråde det.
  Hvorfor købe en hanhund når du vil opdrætte på tæver? Jeg forstår ikke valget.
  Hvorfor købe en hanhund når du allerede nu vil pille hunden ud af den?

  Jeg vil anbefale en tur på biblioteket efter samtlige nyere bøger om adfærd mv, for din viden er rigtig meget forældet generelt.


 • #34   11. jan Nu ved jeg ikke, hvordan kastraktion virker på huskyer, men på eurasiere risikerer man "silkepels" der filtrer voldsomt, hvis man ikke bruger timer på gennembørstning ugentlig.

 • #35   11. jan Pelsen alene ville også være nok til at afholde mig fra kastration af en hund med den pelstype.

 • #36   11. jan De andre har egentlig skrevet det meste. Jeg ville bare også overveje at have 2 hvalpe/teenagere/unghunde på samme tid. Jeg ved i hvert fald med mig selv, at vores ellers ret nemme lab kan drive mig til vanvid lige for tiden.

 • #38   11. jan Var det ikke en mulighed at vente med endnu en hund, til den første i hvert fald er igennem de værste kønsmodnings og opdragelsesfaser (et par år) og så se om kastration giver mening (hvad jeg personligt aldrig mener det gør, hvis ikke der er en hormonel/medicinsk årsag)

 • Ida og Figo
  Ida og Figo Tilmeldt:
  mar 2017

  Følgere: 7 Emner: 26 Svar: 2.597
  #39   11. jan Hvis det er din dyrlæge der har anbefalet dig at kastrere en unghund på 6 måneder, så ville jeg skifte dyrlæge. Som du kan se i denne tråd er det alment kendt blandt hundekendere at det ikke er særlig smart at kastrere unge hunde, så at en dyrlæge anbefaler det er helt hen i vejret efter min mening. Min dyrlæge nægter at kastrere hunde før de er to år medmindre der er en medicinsk grund, og skal de kastreres efter to år, så skal de se hunden først for at snakke bivirkninger med ejer (som usikkerhed osv.).

  Men faktisk ville jeg se tiden an. Måske er det slet ikke sikkert det bliver et stort problem med en intakt hanhund og en tæve. Jeg har da hørt om nogle hvor hundene slet ikke viser interesse for hinanden. Min egen hund kan være sammen med min kusines hund når den er højløbsk uden problemer (så længe han er kørt ekstra træt), og vi joker med at fik han lov at bedække hende så ville han sige "må jeg ikke hellere få en frikadelle?"


 • #41   11. jan Jeg havde egentlig besluttet mig for ikke at svare mere, men for at lægge låg på vil jeg opdatere med at vi har snakket om det, og indtil videre er kastrations planerne off.
  Ja, det var dyrlægen der sagde 6 mdr., og ja, min viden ER meget forældet, for jeg har kun haft en tæve de sidste 10+ år, og har ikke haft lysten til at mænge mig med hundefolk, fordi min generelle oplevelse er at de kan være meget dømmende, hvilket denne tråd også vidner til.
  Skulle jeg have læst mere op - Ja. Min fejl, og det erkender jeg blankt. Men nu har jeg spurgt om råd, hvilket jeg har været glad for, for nu har jeg fået en masse ny viden. Men det bliver sidste spørgsmål jeg stiller herinde det næste lange stykke tid - Desværre. Så må jeg rådføre mig med dyrlæge og huskyejere.
  Igen tak til de af jer der er kommet med konstruktive og brugbare svar.

  Malene, har læst noget af den, og skal have læst resten.


 • #42   12. jan Nu kan jeg jo selvfølgelig ikke udtale mig, om hvordan Danny havde været, hvis han havde fået lov til at forblive intakt - men, som ejer af en hanhund der blev kastreret som 5mdrs, så når jeg læser mange af de ting folk siger som negative ting, ved tidlig kastration, passer så spot on på Danny - han er klasseeksemplet på hvad der sker, når du kastrerer for tidligt.
  ...Udover delen med de lange ben.

  Jeg vil virkelig ikke anbefale det - og jeg bliver så ked af det når jeg ser dyrlæger anbefale det. En af mine hvalpekøbere har lige valgt at kastrere en hvalp herfra os, da han var 9mdr og tiltrods for at jeg virkelig forsøgte at fortælle og forklare, - om ikke andet så vent til hunden er fysisk og psykisk færdigudviklet.

  Det er vel en vurdering man vælger at tage, når man anskaffer sig en hund af et bestemt køn - så må man ta' den hurdle med.

  Vi har pt. 4 hunde, 1 intakt hanhund, 2 tæver og 1 kastrat.
  - Under løbetider bliver de opdelt, især fordi kastraten stadig prøver at springe på og dét skal han altså ikke have held til.

  Hanhunden, han er ved at være småsenil nu pga. alderen - men tidligere, så hvis han røg i hvalpegård i stuen, så kunne tæverne være nok så højløbske, han havde sit "helle" og noget at tygge i, og så var han sgu ligeglad med resten
  - Og han strinter altså ikke overalt.

  Det er jo et spørgsmål om opdragelse, og sørge for at arbejde frem til tingene med det samme.

  Men jeg vil virkelig ikke anbefale, at begynde at kastrere eller noget, så tidligt - for hundens skyld, vent!
  - Og kan I ikke adskille dem under løbetiden, så vent med at få en tæve til han er gammel nok til at kunne blive kastreret?


 • #43   12. jan "Kan se mange skriver at pelsen bliver anderledes ved at kastrere hanhunde.
  Vil blot sige, at pelsen altså også kan ændre sig hos tæver."

  Det har jeg to beviser på gående rundt. Hold OP, hvor er Linas og Kelas pels blevet rædsom efter, at de blev steriliseret. Underulden vokser og filtrer, som var den betalt for det Havde de to gamle damer ikke haft hormonelt koks, var de aldrig aldrig blevet steriliseret.


 • #44   12. jan Jeg synes ikke man skal bagatellisere det at have fertil han og tæve sammen i tævens løbetid. Det er bl.a. sådan, man får ups kuld

  Selvfølgelig kan det lade sig gøre, og nogen oplever det nemmere end forventet. Fint for dem. Men man skal ikke basere sit hundehold på, at hanhunden nok er forholdsvis afslappet med hele situationen, og bare den får noget aktivering og noget at gnave på, så er den tilfreds også midt i højløb.

  Ganske mange hanhunde er ikke sådan. Nogen er rigtig højt oppe og køre, så vil man have fertile hunde af begge køn, så skal man inden man anskaffer sig dem virkelig overveje, hvilke muligheder man har for at holde dem helt adskilt. Det kan være i forhold til indretningen af ens hjem, de moderne, meget åbne og ud-i-et boliger gør det mere besværligt af afspærre en del af huset. Hvordan er familien/husets beboere, mindre børn f.eks. kan ikke helt forventes at kunne styre det med de lukkede døre. Har man naboer helt tæt på, så er det ikke specielt smart med en hanhund, der hyler meget på grund af løbetid i huset.

  Jeg anbefaler heller ikke kastration bare som rutine, og da slet ikke som 6 mdr. Det er jo så heller ikke lige nu og her, I behøver tage beslutningen om, hvordan i håndtere løbetid, når I kommer så langt. Men det kan da bestemt anbefales at have en plan klar, inden I anskaffer tæve.


 • #45   12. jan I min verden er der ikke UPS kuld, men der kan komme en UPS parring, og den tager man hånd om ved dyrlægen med 2 gange alizin 10 dage efter endt løbetid.
  Jeg har dog ikke selv oplevet det, da vores hanner ikke har en chance for at komme på ryggen af vores tæver.

  Vores gamle avlshan gik sammen med 2 tæver der kom i løbetid efter hinanden, og vores nu 15 mdr gamle Boxerhan går sammen med 4 tæver der kommer i løb på forskellige tidspunkter.
  Jeg har hundegitre overalt i huset og de er skilt ad ved højløb og når de er alene hjemme.
  Jeg har altid 2 med på job selv, han og tæve.
  Nu er jeg så spændt på om Bello bliver en der hyler over tæverne når de kommer i løbetid denne gang, men så må vi proppe munkepeber i ham, som tager toppen.
  Men tror ikke der bliver det store med ham heller, da vi har ret stærke tæver, som sender dræberblikke.
  Shaker kunne parre midt på motorvejen dengang om det skulle være, men han var godt klar over der vankede hvis han snusede til Xena og Chantall.. så de fik lov at surmule og så kom han ind i stuen og ligge. Så var det overstået..


 • #47   12. jan Så må man bruge bure. Det kan godt lade sig gøre og så må hundene skiftes til at være ude osv.
  Hellere det end en parring.

  Nu er vi så også ret heldige da de 3 af vores tæver sover 3 uger i streg ved løbetid. De gider ikke ud og de gider ikke glo på en dum hanhund, og de vil i det hele taget bare helst være i fred.
  De kommer dog også ud og er sociale, men ender oftest med at skride ind i deres kasse igen, hvor de lægger sig demonstrativt med ryggen til..

  Tilly er uforbederlig og der er altid fart på hende, men det bliver sidste løbetid for hendes vedkommende da hun skal kemisk steriliseres, pga allergi. Så slipper vi for det. Og det er altid hende og Bello der er med på job.


 • #49   12. jan Jeg har også gl. hus med små rum og tremmedøre mellem, og selvfølgelig kan det lade sig gøre.

  Da jeg havde hanhund, var han også ret cool i forhold til mine tævers løbetid bortset fra højløb og dagene efter, hvor han havde svært ved at acceptere, at han ikke havde fået lov. Tæver, der kom ude fra, var kun interessante, de dage de var parringsklare, men med mine egne tæver kneb det lidt med at acceptere, at det var overstået nu.

  Men jeg ville absolut ikke have haft ham med kun en tremmedør i mellem, vi ville aldrig have fået et øjebliks ro under højløb, der skulle en solid dør i mellem, så de ikke kunne se hinanden. Og da jeg først en gang havde forsøgt at gå gennem den dør med en tallerken mad i hånden, og han gjorde et forsøg på at komme med igennem i et øjebliks uopmærksomhed, og tallerken, mad og det hele fløj gennem rummet, valgte jeg at have et tomt rum imellem dem.

  Mine hunde ligger ikke i bure, men selvfølgelig kan man da bruge det, hvis huset ikke kan spærres af på anden måde. Jeg ville ikke nødvendigvis forvente ro, hvis de skulle opholde sig i samme rum med den ene i bur, men det kan da hindre en parring.

  Hjemme hos mig har flere af tæverne så også være "på", når de har været højløbske, så det var ikke kun hannen, der var oppe at køre.


 • #50   12. jan Jeg har bare nogle dumme kællinger der ikke vil lade sig parre af hvem som helst. Og slet ikke den gnom som de selv har opdraget..


 • #51   12. jan Der er jo forskel på hanhunde - der ER nogen som går fuldstændigt ned med flaget, når der er en tæve indenfor et par km omkreds der er i løbetid - gpr fra foderet, stresser og er ude af stand til at finde ro osv. Hvis det kun drejer sig om 2 x 1 uge om året, hvor ens egen tæve er i løb, så ville jeg leve med det uden dårlig samvittighed overfor hunden.
  Hvis man derimod bor dør om dør med mange intakte tæver og/eller hunden reagerer allerede inden løbetiden er startet og længe efter den er sluttet, så ville jeg overveje kastration, for det er jo ikke kun træls for en selv, men også temmeligt hårdt for hunden.

  Jeg har været så heldig langt hen ad vejen at kunne få passet Gaia, når hun var højløbsk, men de gange det ikke har været muligt, har jeg delt lejligheden op, så de har været på skift hhv. i soveværelse og i stuen. Det har sådan set fungeret fint, selvom pasning naturligvis er noget nemmere. Og så har jeg pakket Reiki i bilen og kørt langt ud i skoven til lidt alenetid en gang om dagen, så han lige kunne få lidt ro og fred, som han havde svært ved at finde hjemme. Han har så også kun været rigtig "på", når hun var højløbsk -resten af løbetiden var han godt klar over, at der ikke var noget at komme efter.


 • #52   12. jan Jeg bor så i et hus, der bestemt ikke er egnet til adskillelse. Bl.a. derfor har jeg ikke en hanhund, men HVIS jeg havde, ville det blive til pasning af ham eller løbetidstæve, når der var højløbskhed i huset (og et par dage før og efter).

 • #53   12. jan Forleden dag så jeg en rigtig "fin" video af to hanhunde som stod og sang, fordi naboens tæve var i løb. Altså det var ikke engang i samme hus. Så hvis man har intakte hunde af samme køn, kan man på ingen måde forvente at adskillelse af en dør, bur, gitter eller lignede er nok.
  En husky er kendt for sin skønsang, også uden løbske tæver i området, så mon ikke at der er stor sandsynlighed for at få en lille serenade


 • #54   12. jan Hvis du vil kastrere din hund, så gør det. Men jeg vil på det kraftigste anbefale, at du venter til han er 1½ mindst. Den nyeste forskning indikerer, at tidlig kastration er en rigtigt dårlig ide mht knogleudvikling hos unghunde.

 • #56   12. jan Selvfølgelig er det ikke så lige til, bare fordi det er det for nogen. Men mon ikke meget er et spørgsmål om opdragelse og vaner? Vi har et hus med mange døre, og har fået lavet låger af en tømrer så der kan adskilles en del i huset - og det er hundene vant til, og har også været vant til fx at sove i bure etc. - så under løbetiderne var/er de ting ikke nødvendigvis nye men vante ting og med til at give ro.

  Selvfølgelig en fordel at man er fusket og har valgt en lille race der ikke forcerer 110cm låge Helt sikkert noget andet med større racer.

  Man skal planlægge og sikre sig ift løbetid. Min mors kunne bryde vinduer op for at gå på daudi under løbetider. Men det var nok også en del om opdragelse og aktivering og ikke bare lige løbetiden.


 • Anni
  Anni Online Tilmeldt:
  maj 2009

  Følger: 4 Følgere: 12 Emner: 114 Svar: 4.993
  #57   13. jan Jeg kan så slet ikke se noget som helst fornuft i, at man køber en hanhund uden stamtavle, som ikke skal bruges til avl når man vil være opdrætter.
  Og da slet ikke, når ikke man vil skille hundene ad når de er i løbetid.
  Jeg er godt nok nervøs på den lille hanhunds vegne. Kun 13 uger gammel og allerede i sit fjerde hjem..............


 • #58   13. jan Lær Yuki at kende, voks med ham og opgaven, og så når han er en stor fornuftig dreng, så få din drømme kareler

  Og så kan du jo tage den derfra, og så se om det er så slemt at skille dem ad, om han skal fixes osv


 • #59   13. jan Anni, hvis jeg skal skære det ud for dig - Jeg havde en yderst forældet viden om kastration, og havde på daværende tidspunkt ikke hørt at det på nogen måde kunne være skadeligt, hvorfor jeg intet problem så i det. At du ikke kan se idéen, fred være med det, men det kunne vi. Vi ønsker ikke at opdrætte husky, og ville istedet gerne have en rescue husky der havde brug for et nyt hjem. Nu HAR vi Yuki, og det indretter vi os og vores planer efter = Planerne om kastration er skrottet so far (som jeg også har nævnt tidligere). Og nej, det betyder ikke, at vi så bare vil fise ud og få en tæve og lade dem gå sammen uden opsyn.

  Vi bor på en lille landegendom med 200m til nærmeste nabo (der selv har galpende hunde) og har tilhørende have og et mindre stykke skov der alt skal hegnes ind, så med udendørs areal er separering en mulighed. Problemet for os bliver indendørs, da vores hus er indrettet en kende akavet i forhold til at holde to hunde separeret. Men vi har mine svigerforældre der højest sandsynligt gerne vil tage Yuki den tid tæven er i løb - HVIS vi beslutter os for at det skal gå den vej. For med den nye viden har planerne ændret sig, og dermed har vi flere ting at tage stilling til. Planerne om et kareler kuld er en drøm - Ikke selve grunden til at vi ønsker kareler igen, og ser vi det ikke vil fungere, jamen så må den drøm lade vente på sig.

  Jeg synes virkelig at nogle af kommentarerne er tarvelige. At sige at Yuki ville være bedre tjent med aflivning - Hvad f..... er det for noget at sige??? Vi har lige mistet vores bedste ven gennem 10+ år, og så får man slynget sådan en gang **** i hovedet.

  Igen, hvis jeg ikke ønskede min hund det bedste, ville jeg ikke engang bruge tiden på at stille spørgsmål. Jovist havde det måske været smartere om jeg havde undersøgt INDEN vi anskaffede os Yuki, men jeg har som tidligere nævnt ikke haft grund til at mistænke at kastrering kunne være farligt. Og ja, jeg har forsøgt at snakke med hundefolk med erfaring, fremfor at søge på nettet - Det giver bare oftere mere præcise svar. Fx anbefaler folk her neutralisering af tæven, men spørger du folk fra udlandet, så ville de reagere på dét som I reagerer på at få kastreret en hanhund, da det heller ikke nødvendigvis er en sikker løsning.


 • #60   13. jan De helbredsmæssige fordele ved neutralisering af tæve ift. hanhund er nu alment kendt, også blande de hundefolk jeg kender udenfor DK. Ulemperne ift. pels, stofskifte mm. er også velkendt og dokumenteret. Så det handler vist bare om hvor man spørger. Hvis du udelukkende forholder dig til USA så ville jeg nok skynde mig at kigge andre steder. De har nemlig i det hele taget underlige ideer om hvad der er ok dyrehold, så selvom fornuftige dyreejere naturligvis også findes der, så husk lige på de kulturelle forskelle... når man mener halekupering af heste og fjernelse af kløer på katte er ok, tænker du så det er en pålidelig kilde til information om kirurgiske indgreb på dyr?

 • #61   13. jan Hvis man spørger amerikanere til råds om hundehold, så er det en rigtig god tommelfingerregel at gøre det totalt modsatte af hvad de anbefaler Senest så jeg en slags automatisk hundebakke, hvor hunden kunne tisse/skide på et stykke papir, som rullede ind i en maskine, og så skulle man bare skifte rullen af og til. Vupti, hund skal ikke ud, og man slipper for tis og lort på gulvet.

  Jeg har skrevet det tidligere - hvor er det godt at du spørger, og bliv endelig ved med det! Det er ingen hemmelighed at man lærer og udvikler sig konstant, og det eneste der sætter grænser, er ens egen vilje til det. Så bliv ved med at være nysgerrig på måder at gøre tingene på

  Mht. neutralisering og bivirkninger, så er der en række ting der er ens for begge køn. Pelsforandringer og nedsat stofskifte er de hyppigste, og forekommer lige ofte hos begge. Slædehunderacer er en af de grupper der næsten med sikkerhed vil få træls pels.

  Neutralisering bør ikke ske før hunden er udvokset. Det giver - som andre tidligere har skrevet - risiko for fejlvækst i knoglerne.

  Hos hanner fjernes risikoen for prostata- og testikelkræft. Hos tæver forsvinder risikoen for livmoderbetændelse og livmoderkræft, og risikoen for brystkræft nedsættes.

  Jeg er en af de få, som ikke ser det som den store synd at kastrere en hanhund. Det er for mig nøjagtig det samme som at sterilisere en tæve. Og hvis bare det er velovervejet, og man er klar over de bivirkninger der er, så ser jeg ikke problemet.

  Af mine to tæver, har ingen fået pelsforandringer. Den ene har muligvis et nedsat stofskifte, men hos den anden er der absolut intet.


 • #62   13. jan Vores hanhund forsøger at forcere alt under højløb.
  Han vil gå gennem vinduer og smadre døre...
  Indtil da er han ganske cool og de går sammen et stykke ind i løbetiden.

  De skiftes til at være i buret i bilen og inde i dagene med højløb.
  Ingen upsere.. • Anni
  Anni Online Tilmeldt:
  maj 2009

  Følger: 4 Følgere: 12 Emner: 114 Svar: 4.993
  #63   13. jan Karelermutti

  Du behøver ikke at skære noget ud i pap for mig, og det ændrer ikke min holdning, og min holdning er, at det er total hul i hovedet at hente en hanhund der ikke kan og skal bruges til avl, hvis man også vil have tæve/r og vil opdrætte.
  Det er da at bede om problemer.

  Du skriver:
  At sige at Yuki ville være bedre tjent med aflivning - Hvad f..... er det for noget at sige??? Vi har lige mistet vores bedste ven gennem 10+ år,

  Så vidt jeg har kunnet læse mig til, så er der da ikke et eneste indlæg, hvor der bliver skrevet at Yuki har bedst af at blive aflivet ???

  Og selv om du nu endnu engang har skåret det ud i pap for mig, så ændrer det hellere ikke på at jeg er nervøs på Yukis vegne, for jeg er ret sikker på, at du slet ikke er klar over, hvad hund du har anskaffet dig, hvilket hans tre ejere før dig jo hellere ikke vidste.
  På Yukis vegne kan jeg kun håbe på, at du sammen med ham vokser med opgaven


 • #64   13. jan Bortset fra at Lina ikke smadrede døre, var hun nok som din hanhund, når hun var i løbetid, CH. Vi måtte sågar have en ekstra lukketingest på havelågen, fordi hun fandt ud af at åbne denne. Hegn under 160 var no go, hvis Lina skulle blive i haven.

 • #65   13. jan Slemme piger findes også isabelle

 • #67   13. jan Helt afgjort, CH - og Lina var bestemt én af dem. Hun kan faktisk stadig finde på at te sig overfor en lækker ung hanhund

 • #68   13. jan "Så vidt jeg har kunnet læse mig til, så er der da ikke et eneste indlæg, hvor der bliver skrevet at Yuki har bedst af at blive aflivet ???"

  "Du kunne jo give han hvalpen fred. Han virker ikke særligt ønsket." #39


 • #69   13. jan pst. Isabelle, #37, bare for ikke en forkert, skal blive hængt ud for den bemærkning.

 • #70   13. jan Jeg er helt enig med flere i, at jeg ikke fatter grunden til at anskaffe sig en huskyblanding, hvis man ønsker at være kareleropdrætter. Det er, i min optik, at tage munden for fuld, medmindre man er hamrende erfaren med begge racer.
  Nu har I så valgt at tage Yuki til jer. Fint nok, men så bør I nok lægge opdrættertankerne på hylden de kommende år. Lad Yuki blive voksen, inden I tænker på endnu en hvalp.


 • #71   13. jan Tak, Lene. Jeg må hellere pudse brillerne

 • #73   13. jan Jeg tror det ville være fornuftigt at bruge nogle år med at blive godt opdateret på hundeverden, lære nogle dygtige hundefolk at kende, skaffe sig noget generel erfaring og naturligvis konkret på slædehunde i første omgang og yderligere på bjørnehundene.
  Det kan der sagtens gå rum tid med - før det kan jeg godt være i tvivl om rimeligheden i at lave opdræt af så speciel en hund med så lidt lokalt netværk indenfor racen, når erfaringsgrundlaget er så beskedent.


 • Anni
  Anni Online Tilmeldt:
  maj 2009

  Følger: 4 Følgere: 12 Emner: 114 Svar: 4.993
  #74   13. jan # 68 + # 59

  Isabelle og Karelermutti, undskyld, den havde jeg lige overset.
  Og jeg mener da bestemt ikke, at der er grund til at aflive Yuki selv om den allerede har haft 4 ejere.


Kommentér på:
Implantat - For/bagdele